Leerlingen van basisschool De Oversteek maakten vorig jaar uitgebreid kennis met de fruitboomgaard van de familie Zandbergen aan de Hoevedreef in Liempde. (Foto: Peter de Koning).
Leerlingen van basisschool De Oversteek maakten vorig jaar uitgebreid kennis met de fruitboomgaard van de familie Zandbergen aan de Hoevedreef in Liempde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'FRUITCULTUUR' TE GAST IN LIEMPDE

Snoeicursus fruitbomen
rondom Groot Duijfhuis

Stichting Fruitcultuur Brabant houdt zaterdag 11 februari een lezing over het verzorgen en snoeien van fruitbomen. De lezing wordt gehouden in het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef in Liempde.

De stichting richt zich op het verzamelen en verspreiden van kennis over fruitrassen en de aanplant van fruitbomen. De leden werken samen met anderen aan het aanleggen van modelboomgaarden omdat die cultuurhistorisch van grote waarde zijn in het Brabantse landschap.

Veel boerderijen en dorpen hadden vroeger kenmerkende boomgaarden. Om het verhaal van het fruit te vertellen, organiseert de stichting jaarlijks een aantal activiteiten zoals de Dag van het Fruit en de persdag in de oude boomgaard in Boxtel.

THEORIE EN PRAKTIJK

De eendaagse cursus voor fruitliefhebbers en bezitters van fruitbomen op 11 februari staat in het teken van de aanplant en verzorging, maar vooral het snoeien van fruitbomen. Aan alle boomvormen, dat wil zeggen struiken, grote bomen en leivormen, wordt aandacht besteed.

De cursus wordt gegeven rondom het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef in de Liempdse buurtschap Kasteren. 's Morgens wordt de theorie behandeld en 's middags is er ruimte om zelf onder deskundige leiding met snoeien aan de slag te gaan. De dag duurt van 09.30 tot circa 16.00 uur. Deelname kost 52 euro, inclusief koffie, thee, een lunch en cursusmateriaal.

AANMELDEN

Belangstellenden kunnen zich vanaf heden aanmelden via e-mail: info@fruitcultuurbrabant.nl. Vermeld naam, adres en telefoonnummer.