Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PATER HANS DE VISSER WOONT 'EINDELIJK' IN BOXTEL

Als een vis(ser) in het Dommelwater...

Een ruime woonkamer en een balkon op het zuiden. Zo maar wat kenmerken van het appartement dat De Visser vorig jaar betrok. Opvallend zijn de grote boekenkasten waarin ook veel eigen werk staat, net als misschien wel tweehonderd kerstkaarten. ,,Die kaarten zijn mijn venster naar de wereld, geschreven door mensen die ik onderweg naar Boxtel heb ontmoet. In Babberich, in Tilburg, in 's-Hertogenbosch en nu in Boxtel."

De Visser heeft een hechte band met Boxtel, waar hij sinds 2005 assistent is in de Heilig Hartparochie en driemaal per maand voorgaat in een eucharistieviering in de kerken van Boxtel, Liempde of Esch.

Op verzoek sluit hij huwelijken of gaat hij voor in uitvaarten, natuurlijk onder regie van het pastoraat op Duinendaal. ,,De banden met de paters kapucijnen heb ik natuurlijk niet doorgesneden nu ik in Boxtel woon", benadrukt De Visser. ,,Een paar keer per week ga ik naar het minderbroederklooster waar ik lang heb gewoond. Je zou kunnen zeggen dat ik nu in twee werelden leef."

MAGNUM OPUS

Een aantal belangwekkende geschiedkundige publicaties heeft De Visser inmiddels op zijn naam staan. Hij debuteerde ooit met een boek over Boxtel-Binnen, het oude dorpshart van Boxtel. Meer boeken volgden, variërend van de genealogie van de Boxtelse familie De Visser tot zijn magnum opus over een leenbrief uit 1356 van de Duitse keizer. Het boek 'Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren' bevatte belangwekkende onthullingen over de middeleeuwse geschiedenis van deze gemeente.

,,Omdat mijn vader in Boxtel is geboren, ben ik altijd geboeid geweest door deze plek", vertelt De Visser in zijn woning in Molenhof. ,,De kiem voor al mijn gewroet in de historie is gelegd door stamboomonderzoek, waarbij ik altijd veel hulp kreeg van bijvoorbeeld Piet Dorenbosch, Wil Doyen en Hanneke van der Eerden. Het speurwerk leverde zoveel interessante gegevens op dat ik besloot boeken te gaan schrijven."

Eenmaal in Boxtel wil De Visser zich ondanks de nabijheid van al die historie niet richten op meer publicaties. ,,Het is nu mijn doel om de geschiedenis aan de man te brengen", lacht de pater. ,,Met Heemkunde Boxtel werk ik daarom aan een filmproject over de Sint-Petrusbasiliek dat ook bedoeld is voor scholen. Met lesbrieven wil de werkgroep tal van bijzondere facetten uit de geschiedenis van de Boxtelse kerk onder de aandacht brengen. De film, mét acteurs, moet uitnodigen tot verder onderzoek door leerlingen."

De film zal later dit jaar verschijnen, verwacht De Visser. In een uitgebreide nieuwjaarswens aan zijn vele familieleden, vrienden en relaties beloofde hij deze maand meer projecten uit te rollen. ,,Ik bruis nog steeds van energie", verklaart de pater zijn passie voor geschiedenis en heemkunde.

ZUSTERS CLARISSEN

Opvallend is de samenwerking met historica Geertrui van Synghel uit Esch, met wie hij 188 middeleeuwse documenten van de zusters clarissen uit Megen bestudeert, vertaalt en - met hulp van andere leden van Heemkunde Boxtel - laat digitaliseren. ,,De zusters hebben van 1472 tot 1717 in klooster Elisabethsdael gewoond, achter de poort die je nog steeds in de Clarissenstraat ziet", vertelt De Visser. ,,De oorkonden bevatten een schat aan informatie over Boxtel in de middeleeuwen en laten zien hoe de zusters leefden en hun geloof beleefden."

Een nieuw boek verwacht De Visser er niet over te schrijven. ,,Het eerste doel is de oorkonden veilig te stellen, te ordenen en te ontsluiten voor nader onderzoek. Dat kan straks bij het BHIC in 's-Hertogenbosch, al houden de zusters de regie over de toegankelijkheid." Nu de pater 'eindelijk' in Boxtel woont, zijn de andere heemkundigen in de buurt en is het makkelijker om afspraken te maken en mensen te ontmoeten. ,,Besef dat dat best wennen is hoor", lacht De Visser. ,,Ik heb 35 jaar in pastorieën gewoond of binnen kloostermuren geleefd. Er waren dus altijd andere pastores nabij of trok ik op met mijn medebroeders. Het blijft soms raar om de voordeur van je eigen appartement open te doen."

Een geruststelling is dat De Visser open staat voor ontmoetingen met mensen. Eenzaam zal hij niet worden. ,,Een mooie bijkomstigheid is dat in Molenhof veel geestelijken wonen. En ook hiernaast in Molenweide wonen ze. Het voelt dus extra als thuiskomen in Boxtel. Op de heilige grond van de zusters JMJ die destijds de visie hadden om op deze plek een ziekenhuis (Liduina - red.) en seniorenwoningen te bouwen voor zusters - en later ook paters. Ik voel me hier als een Vis(ser) in het water..."

FOTO BOVEN: Hans de Visser is blij met zijn woning in Boxtel, die uitziet over een fraaie tuin, de Koppelloop en het in 1972 gebouwde Liduinaziekenhuis. (Foto: Peter de Koning).