Boudewijn Dolstra helpt reizigers die de dupe zijn geworden van forse vertragingen. (Foto: Wendy van Lijssel).
Boudewijn Dolstra helpt reizigers die de dupe zijn geworden van forse vertragingen. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

JONGE JURIST HELPT GEDUPEERDE REIZIGERS

'Eis compensatie voor
vertraging vliegreizen'

HENK VAN WEERT

Europese regelgeving bepaalt al sinds 2004 dat reizigers die drie uur vertraging of meer oplopen, recht hebben op een financiƫle compensatie. Afhankelijk van de reisafstand varieert die vergoeding van 250 tot 600 euro. Maar vaak worden claims niet ingediend of afgewimpeld. Boudewijn Dolstra uit Gemonde biedt juridische hulp.

Dolstra (21) hoopt dit jaar zijn hbo-studie rechten aan Avans Hogeschool af te ronden om vervolgens aan de universiteit zijn meestertitel te gaan halen. Maar daarnaast heeft hij al een juridisch bedrijf opgezet: Vlieg/Recht. ,,Wie met een Europese vliegmaatschappij reist, heeft recht op compensatie als een vlucht drie uur of meer vertraging oploopt. Lang niet iedereen is daarvan op de hoogte en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat reisorganisaties dat ook graag zo houden. Ze zijn niet allemaal even duidelijk over de mogelijkheden om vergoedingen te vragen", stelt Dolstra. ,,Alle maatschappijen hebben een informatieplicht op dit vlak. Overigens verschilt dit wel per maatschappij. Prijsvechters doen moeilijker over vergoedingen dan 'normale' reisorganisaties."

Dat luchtvaartmaatschappijen hun informatieplicht over compensatieregelingen niet of niet nauwkeurig nakomen, heeft volgens de jonge Gemondse jurist alles te maken met het feit dat bij nalatigheid geen sancties worden opgelegd. En dus wordt in Europa jaarlijks 66,6 miljoen euro niet uitgekeerd, terwijl reizigers daar wel recht op hebben."

MEER DUIDELIJKHEID

Dolstra zegt niet de illusie te hebben dat hij vertragingen in de reisbranche kan terugdringen: ,,Nee, ik ben geen wereldverbeteraar hoor. Maar ik hoop wel meer duidelijkheid te kunnen bieden aan reizigers die vertraging oplopen." Bij reizen met een afstand tot 1.500 kilometer hebben mensen bij vertraging recht op 250 euro; voor grote vluchten van meer dan 3.500 kilometer wordt 600 euro uitbetaald. Voor de afstanden er tussenin geldt een compensatie van 400 euro.

CHECKLIST

Er zitten wel wat haken en ogen aan het ontvangen van een vergoeding, benadrukt Dolstra. ,,Maar mensen die bij mij aankloppen voor hulp kunnen volstaan met het invullen van een eenvoudige checklist van acht punten. Voor de verdere afhandeling zorg ik dan; ze zijn van alle rompslomp af. Juist die papierwinkel en het gedoe is voor veel mensen aanleiding om het compensatiebedrag maar te laten schieten."

Meer weten? Kijk op vliegrecht.nl.