Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Tom Schoonus is souschef bij sterrenrestaurant

Boxtels tintje aan Michelinster Noble

CARRY DIRKX

Op 12 december hield het restaurantwezen in Nederland zijn adem in: die dag werden de Michelinsterren uitgereikt. Eén van de vijf nieuwe sterren in Nederland werd uitgereikt aan restaurant Noble in 's-Hertogenbosch. Die erkenning straalt een beetje af op Boxtel, want de souschef van Noble is Tom Schoonus (30), geboren en getogen in Boxtel. ,,Ik schreeuwde het hele restaurant bij elkaar", zegt hij.

Tom Schoonus leeft en ademt zijn werk. Koken is niet alleen zijn beroep, maar ook zijn passie. ,,Als ik vrij ben en er komen wat vrienden langs, sta ik tóch weer in de keuken", zegt hij lachend. ,,Ik vind het leuk om met voedsel iets moois te creëren en mensen blij te maken met lekker eten." De liefde voor koken heeft hij altijd gehad, al heeft hij geen idee waar het vandaan komt. ,,Toen ik nog niet kon praten, trok ik al pannen uit de kast. Vanaf mijn achtste hielp ik mijn moeder met koken. Ze moest me steeds waarschuwen: 'Blijf van de pannen af vóórdat ik thuis ben!'"

Thuis: dat was jarenlang Boxtel, waar hij opgroeide en naar de Sint-Petrusschool ging. Na de basisschool vloog hij redelijk snel uit, want zijn koksopleiding deed hij in Eindhoven. Het meest leerde hij echter in de praktijk. Zijn allereerste bijbaantje had hij bij snackbar Mikies in Boxtel, maar al gauw lonkte de grote stad en werkte hij als leerling in het Amstel Hotel in Amsterdam, wat toentertijd twee sterren had. ,,Binnen een jaar ging ik van een friettent naar een sterrenrestaurant."

TRILLENDE HANDEN

Nadat Schoonus bij verschillende restaurants ervaring opdeed, solliciteerde hij in 2013 bij het toen nieuw te starten restaurant Noble, gevestigd in het pand van het voormalige Chalet Royal. Eigenaar en chef-kok Edwin Kats kende hij uit zijn tijd bij het Amstel Hotel. Schoonus werd aangenomen als souschef. ,,Edwin is patron-cuisinier, Lars Albers is de keukenchef en ik ben de souschef. Er is altijd één van ons drieën aanwezig; meestal twee van ons. Als de chef er niet is, ben ik de vervanger."

Vanaf het begin mocht Schoonus meedenken over het restaurant. ,,We hebben altijd op sterrenniveau willen koken, zonder per se een ster na te streven. Een leuk restaurant, met een losse sfeer, losse bediening en een keuken op sterrenniveau: dat was de ambitie." Op de ster werd dan ook niet gerekend, zeker niet afgelopen jaar, zegt Schoonus. Maar toen kwam hij toch. ,,Edwin was bij de uitreiking van de Michelinsterren, Lars was in het buitenland en ik was in het restaurant aan het werk. Het was niet zo druk, dus ik bekeek intussen de live-stream van de uitreiking. Toen duidelijk werd dat we een ster kregen, heb ik het hele restaurant bij elkaar geschreeuwd. En vervolgens was er champagne voor alle gasten. Maar ja, niet voor mij, want het werk moest gewoon door. Met trillende handen, dat wel."

Hij is ontzettend trots, maar realiseert zich ook: nu is er iets om te behouden. ,,De druk is meteen groter."

IJS

Hij werkt hard en maakt lange dagen. Maar voorlopig voert het plezier in koken de boventoon. ,,Het liefst maak ik sauzen", zegt hij. Zijn ogen glinsteren. ,,Het is een soort magie, hoe je van zo'n grote pan vocht, via reductie en indikken, uiteindelijk een klein pannetje heerlijke saus overhoudt." Toch, ooit, later, hoopt hij op iets kortere dagen. Dan heeft hij zijn eigen ijssalon. ,,Met ijs dat smaakt zoals het bedoeld is. Mango-ijs dat écht naar mango smaakt. En mooie koffie erbij." Helaas: niet in Boxtel, maar in 's-Hertogenbosch, want die stad voelt als zijn nieuwe thuis.

FOTO BOVEN: Tom Schoonus poseert in de keuken van restaurant Noble in 's-Hertogenbosch. (Foto: Peter de Koning).


Roué Verveer:

terug in Podium

op 20 januari

De bekende cabaretier Roué Verveer staat vrijdag 20 januari weer in Podium Boxtel. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar voor zijn zevende theatershow 'Op het laatste moment' waarmee hij momenteel door Nederland toert.

Verveer is een van de meeste authentieke cabaretiers van dit moment en behoort tot de top van de Nederlandse theaterwereld. Hij is een graag geziene gast bij vele tv-programma's en heeft vorig jaar het boek 'Waarom? Daarom!' uitgebracht dat een notering in de lijst van bestsellers opleverde.

De cabaretier staat bekend om zijn driftige, enthousiaste speelstijl, charisma en talent om te improviseren. Hij put graag uit de liefde, de Surinaamse cultuur en de contrasten met Nederland, wat veel hilarisch materiaal oplevert.

De deelname aan een talentenjacht van het comedygezelschap Freshwagon in 1995 was het succesvolle begin van de carrière van Verveer. Sindsdien heeft hij overvolle theaterzalen getrokken met onder andere 'Caribbean Combo', 'Typisch Surinaams' en 'Zit Mooi!'.

Kaartjes voor 'Op het laatste moment' kosten 20 euro en zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) in Boxtel en bij drogist Bewust Beter in Liempde.