Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AMBITIEUZE PLANNEN HUUB EN MAAIKE VAN DE LAAR

'Recreatiebedrijf op historische grond'

MARC CLEUTJENS

Ondernemen zit Huub en Maaike van de Laar in het bloed. Het Liempdse stel werkt momenteel aan een ambitieus plan om aan de Gemondesestraat een recreatiebedrijf te openen dat bestaat uit een minicamping, een bed & breakfast, een theehuis, een streekproductenwinkel, een pluktuin én een schaapskooi. De eerste schetsen staan al op papier en zijn positief ontvangen door de gemeente Boxtel.

Kort voor de jaarwisseling werd duidelijk dat het gemeentebestuur vertrouwen heeft in de ondernemende ideeën die Huub en Maaike samen met een adviesbureau hebben opgesteld. Dat betekent niet dat het recreatiebedrijf binnen enkele weken of maanden gerealiseerd zal worden. ,,Het echte werk begint nu pas", lacht Huub. ,,We werken ons businessplan verder uit, zoeken financieringsbronnen en gaan de details van onze droom uitwerken. Omdat ook het bestemmingsplan aangepast moet worden, denk ik dat we nog wel twee jaar onderweg zijn."

Maar de eerste stappen zijn gezet. Tot vreugde van Maaike. ,,Het is altijd mijn droom geweest om een eigen toeristisch bedrijf te starten en te werken in de recreatiesector. Ik heb de geschikte toerisme-opleidingen gevolgd en ben verzot op koken. Die combinatie zal zeker van pas komen in het theehuis", glundert ze. ,,De plannen die we hebben uitgewerkt, borrelen al jaren. Met heel veel passie willen we een veelzijdig recreatiebedrijf opzetten dat past in het buitengebied van Boxtel en Liempde."

LAMMETJESDAG

Huub en Maaike denken dat de ligging aan de Gemondesestraat ideaal is. ,,We bevinden ons hier in het hart van nationaal landschap Het Groene Woud", zegt Hub. ,,Hier passeren wandelaars en fietsers en kun je dichtbij aanleggen met een kano. Rust en ruimte zijn misschien wel dé sleutelwoorden, maar we denken dat we hier ook leuke activiteiten kunnen bieden", vult Maaike aan. Ze doelt onder meer op een buitenterras, een winkel waar streekproducten te koop zijn en de schaapskooi. ,,Iedereen kent de herder die hier in de omgeving zijn schapen hoedt. Wat is er nou leuker dan een schaapskooi waar het publiek kan kennismaken met de kudde, kan zien hoe schapen geschoren worden en waar elk jaar een lammetjesdag gevierd wordt?"

Ze ziet al voor zich hoe het theehuis zich kan ontwikkelen tot een culinaire pleisterplaats waar bezoekers genieten van zelfgemaakte gerechten. ,,In de keuken ben ik in mijn comfortzone", lacht Maaike. Veel Liempdenaren kennen haar al van deelname aan Proef Lokaal, een drukbezocht evenement van SPPiLL. ,,De laatste keer deed ik mee met een stoofpotje van lamsvlees en een parfait van rode vruchten en aardbeienkoelie."

Huub en Maaike willen hun recreatiebedrijf ontwikkelen op historische grond. Hun boerderij aan de Gemondesestraat is de plek waar Huub werd geboren; ook zijn vader zag hier het levenslicht. De familie Van de Laar runde er enkele generaties een varkenshouderij, totdat groei in de ecologische hoofdstructuur niet meer mogelijk was. ,,We hebben toen de moeilijke beslissing moeten nemen om de boerderij te stoppen", blikt de Liempdenaar terug. ,,Een besluit dat je niet zo maar neemt."

Inmiddels runt het paar een grote caravanstalling die ook de komende jaren nog zal bestaan. ,,Pas als alle seinen op groen staan, gaan we stappen zetten om ons bedrijf om te vormen", vertelt Maaike. De vele agrarische opstallen rond het erf, zoals stallen en silo's, zullen plaatsmaken voor een veel ruimer opgezet recreatieoord. Achteraan op het land is een minicamping geprojecteerd, voor caravans en tenten; stacaravans zijn taboe. De nieuw te bouwen bed & breakfast biedt plaats aan maximaal twaalf kamers, met overdekt terras.

ENERGIE-NEUTRAAL

Elders op het erf is plaats voor de schaapskooi, het theehuis en het buitenterras. ,,We hebben al ideeën over de uitstraling van ons bedrijf", zegt Maaike. ,,Vlaamse schuren horen bij Het Groene Woud en dus zal ook de stijl van onze gebouwen die sfeer laten zien. Natuurlijk gaan we duurzame bouwmaterialen gebruiken en willen we onze onderneming energie-neutraal maken."

Met de komst van glasvezel in 2017 kan ook worden voldaan aan de wensen van gasten om altijd en overal wifi en snelle dataverbindingen aan te bieden. Maaike: ,,Als onze bezoekers straks op het erf komen, moeten deze plek als hun tweede thuis voelen. We bieden rust en ruimte in een gemoedelijke Brabantse sfeer."

Nu het gemeentebestuur van Boxtel positief heeft gereageerd op de plannen van Huub en Maaike, zijn ze klaar om nieuwe stappen te zetten. ,,We hebben allebei een geweldige drive om aan de slag te gaan. We schakelen een tandje bij om onze droom te verwezenlijken."

FOTO BOVEN: Huub en Maaike van de Laar poseren voor hun boerderij aan de Gemondesestraat. Op deze plek willen ze hun huidige caravanstalling op termijn omvormen tot een recreatiebedrijf. (Foto: Peter de Koning).