DRIELUIK 'KLANKKLEUR' IN MUSEUM

MuBo verbindt muziek, proza en beeldende kunst in lezing

Museum Boxtel (MuBo) staat zondag 15 januari in het teken van het programma Klankkleur. Van 11.15 tot 13.00 uur kunnen bezoekers kennismaken met een bijzonder drieluik waarin drie sprekers een verbinding maken tussen muziek, proza en beeldende kunst.

De presentatie in MuBo wordt verzorgd door Marja Reitsma (beeldende kunst), Bram Noot (literatuur) en Joop de Weger (muziek). Het drietal deelt haar passies graag met anderen. Al vijftien jaar verzorgen zij culturele drieluiken, waarin thema's vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek worden belicht. Voorbeelden hiervan zijn Romantisch Landschap, Stad en Land, Melancholie en Klankkleur. In voorbereiding is een drieluik over Dromen.

Klanken, woorden en beelden roepen sferen, stemmingen en emoties op die mensen onbewust associëren met kleuren en omgekeerd. Schrijvers proberen klanken en kleuren te vertalen in woorden. Schilders zetten woorden en klanken om in kleuren. Componisten geven kleuren weer in muziek. Zo kunnen muziek, poëzie, proza en beeldende kunst eenzelfde 'klankkleur' uitdragen en elkaar onderling versterken. Vanuit die beleving is door Reitsma, Noot en De Weger gekozen voor combinaties van schilderijen, literatuur en muziek. Verrassend is het om te ervaren hoe werken van kunstenaars van verschillende disciplines uit verschillende landen en tijdsperioden in klankkleur naadloos op elkaar aansluiten.

Reitsma is werkzaam voor de educatieve dienst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarnaast verzorgt ze cursussen en lezingen over kunstbeschouwing in Boxtel en elders. De Weger geeft lessen en lezingen over klassieke muziek op onder meer volksuniversiteiten. Noot is neerlandicus en houdt lezingen over literaire onderwerpen.

De lezing in MuBo start om 11.15 uur, de deuren van MuBo zijn geopend vanaf 10.45 uur. Tijdens de lezing is ook een koffie- en theepauze ingelast. De entreeprijs voor de lezing is vijf euro. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of telefonisch op nummer 06-16 04 18 98.


Caroline Smits

te gast in MuBo

Kunstenares Caroline Smits-Poolman is zondag 15 januari van 13.30 tot 15.00 uur te gast in MuBo. Ze is een van de deelnemers aan een expositie van amateur-kunstenaars.

Smits woont dertig jaar in Boxtel en is naast docent biologie en huishoudkunde ook creatief bezig. Sinds tien jaar heeft ze haar eigen praktijk: De Handboog waar ze tekenles en -therapie geeft. Ze werkt met verschillende materialen en is bij voorkeur bezig met abstract werk in gemengde technieken en collages. MuBo is geopend van 13.00 tot 17.00 uur.