Het bestuur van de Vrienden van Podium Boxtel vouwt en verpakt de dichtbundels van Pim van den Bogaard. Van links naar rechts Linda van de Nostrum, Pieter Tielen, Lisette van den Boogaard, Lisette de Veer en Ghislaine de Brouwer. (Foto: Peter de Koning).
Het bestuur van de Vrienden van Podium Boxtel vouwt en verpakt de dichtbundels van Pim van den Bogaard. Van links naar rechts Linda van de Nostrum, Pieter Tielen, Lisette van den Boogaard, Lisette de Veer en Ghislaine de Brouwer. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VRIENDEN PODIUM BOXTEL EREN DICHTER PIM VAN DEN BOOGAARD MET BUNDEL

'Grote passie voor stoeien met woorden'

Hoop staat

tussen mij

en mijn dromen.

Donkere wolken lossen op

in de langzamerhand opklarende lucht.

        (Pim van den Boogaard)

MARC CLEUTJENS

,,Ik weet zeker dat Pim zich ergens hierboven zit te verkneukelen." Lisette van den Boogaard is trots dat een kleine bloemlezing uit het oeuvre van haar broer Pim deze maand op de deurmat valt bij de driehonderd vrienden van Podium Boxtel. Pim overleed bijna een jaar geleden en liet een omvangrijke verzameling gedichten na die pas na zijn dood werd gevonden.

De Vrienden van Podium Boxtel verrassen elk jaar met een uitgave die kort na de jaarwisseling wordt thuisbezorgd. De bestuursleden stappen dan allemaal op de fiets om de boekjes rond te brengen en een rijk cultureel jaar in de theaterzaal aan de Burgakker aan te kondigen. In het verleden werden al boekjes gedrukt met werken van Fons van Asten, Irma Uhlenbusch, Fenna Vlekke, Victor Vroomkoning en Mo van Hal.

Dit jaar viel de keuze op het nog onbekende werk van Pim van den Boogaard. ,,Een selectie van zijn werk heeft een plek gekregen in een leporello", vertelt bestuurslid Pieter Tielen van de Vrienden van Podium Boxtel. ,,Een leporello is een drukwerkje dat in meerdere slagen zigzag is gevouwen. Vorig jaar presenteerden we zo foto's en teksten van Mo van Hal, dit jaar de poëzie van Pim."

ZWAARMOEDIG

De dichter overleed vorig jaar in januari en bij het opruimen van zijn woning stuitte de familie op een grote verzameling schriftjes, blocnotes en losse blaadjes met daarop heel veel gedichten. ,,Vrolijke rijmpjes, maar soms ook heel zwaarmoedige gedichten", vertelt zus Lisette. De Boxtelse dichter Fons van Asten las er een paar en gaf aan dat het werk een groter publiek verdient. ,,Om die reden ben ik met de Vrienden van Podium Boxtel in contact gekomen."

Voorzitter Ghislaine de Brouwer vertelt dat het bestuur een handjevol gedichten heeft bestudeerd en al snel tot de conclusie kwam dat het werk voldoende kwaliteit heeft. ,,We hebben vervolgens Guus Bekooy gevraagd om er ook eens studie van te maken. Ook hij was laaiend enthousiast en maakte uit de grote verzameling een selectie van de veertien mooiste werken. Die hebben een plekje gekregen in de leporello die deze week van de drukpers is gerold van drukkerij Tielen."

LANGE REIS

Bekooy schreef een korte biografie van de Boxtelse dichter en vertelt dat hij meer deed dan rijmen en dichten. Hij geeft aan dat Pim een eigenzinnige passie had voor stoeien met woorden en taalvormen. ,,Wie in deze verzameling mag grasduinen voelt zich als een gluurder in een vrije, creatieve geest", schrijft Bekooy. Hij vervolgt: ,,Soms gleden zijn teksten schijnbaar moeiteloos op papier. Soms was het een lange reis van alsmaar opnieuw zoeken, bijstellen en verbeteren. Want woorden en Pim lieten elkaar niet los."

Het oeuvre van de Boxtelaar bestaat ook uit songteksten. ,,Dat klopt", herinnert zus Lisette zich. ,,Ik weet nog dat hij vroeger aan de keukentafel liedjes schreef voor zijn band en dat hij mijn moeder erbij riep om de tweede stem te zingen. Ook als het metalnummers waren. Ook was hij vroeger een kei in tekenen en gitaar spelen. Bijzonder hè!"

De gedichten die zijn opgenomen in de leporello, die de titel 'Gluren' heeft meegekregen, vormen slechts een beperkte keuze waarbij samensteller Bekooy zich heeft 'laten leiden tot verrassing en geraakt worden'. ,,Pims teksten voeden een gevoel van intens medeleven", schrijft Bekooy. ,,Hij noemde zichzelf een 'uptimist' - een woordspeling die ongetwijfeld zijn levenshouding typeert."

Lisette is - met de andere familieleden - blij dat het grote publiek nu kan kennismaken met de poëzie van haar overleden broer. ,,Eerder heb ik zijn werk al eens voorgelezen op Boek & Bal en bij een schrijverscollectief in Meierijstad. Nu is er de leporello. Pim was altijd ontzettend bescheiden en zou er nooit mee naar buiten treden. Het is hartverwarmend dat dit nu wel gebeurt."

Vriend worden van Podium Boxtel? Het lidmaatschap bedraagt 20 euro per jaar; echtparen betalen 30 euro. Aanmelden kan online via www.vriendenpodiumboxtel.nl.


Theo Pastoor in MuBo

Boxtelaar Theo Pastoor is zondag 8 januari van 13.30 tot 15.00 uur te gast in MuBo. Hij neemt deel aan de expositie van amateur-kunstenaars die in het museum aan de Baroniestraat te zien is. Pastoor zal vertellen over zijn kleurrijke schilderwerken; hij volgde een vijfjarige opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in België.

MuBo is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer weten? Kijk op www.muboboxtel.nl.