Afbeelding
Foto: Henk van Weert

JAN EN NANCY DANKERS NAAR IJSMARATHON IN ZWEDEN

Schaatsers strijden tegen taaislijmziekte

Na vijf deelnames aan de alternatieve Elfstedentocht zou je kunnen denken dat Jan en Nancy Dankers uit Boxtel het wel gehad hebben met de schaatsmarathons. Zeker nadat Nancy vorig jaar voor het eerst de 200 kilometer op de Weissensee in Oostenrijk helemaal uitreed. Dit jaar kiezen vader en dochter voor een andere schaatsuitdaging. Opnieuw voor het goede doel: Skate4Air. Zaterdag 11 februari in Zweden.

De twee Boxtelse schaatsers nemen in Zweden deel aan een daylightchallenge. Schaatsen van zonsopgang (07.49 uur) tot zonsondergang (16.35 uur) en dan zoveel mogelijk kilometers halen op Runn, een meer ten noordwesten van Stockholm. Op die manier willen Jan en Nancy zoveel mogelijk geld bijeen brengen voor de stichting Skate4Air die zich inzet voor onderzoek naar de zeldzame en erfelijke taaislijmziekte oftewel cystic fibrosis, vaak afgekort tot CF.

,,Ons doel is gewoon lekker samen schaatsen en genieten van het mooie Zweden", meldt Jan Dankers, met zijn 71 jaar de oudste van de ruim vijftig deelnemers. Onder hen ook de olympische kampioenen Jochem Uytedehaage en Tomas Gustafson. ,,De opbrengst van voorgaande jaren dat we schaatsten voor Skate4Air is heel goed besteed. Er is een medicijn waardoor een groot deel van de mensen met CF een beter leven heeft. Het geld van dit jaar zal gebruikt worden voor onderzoek naar de groep waarvoor het medicijn nog niet beschikbaar is."

De twee schaatsers hebben hun streefbedrag voor dit jaar, elk vijfduizend euro, al binnen en komen daarmee in zes jaar tijd op een totale bijdrage aan Skate4Air van 50.000 euro. Mensen kunnen hen steunen door een donatie over te maken via www.skate4air.nl.