Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CARNAVALKRIEBELS VOELBAAR TIJDENS 'KWEKPOEL ON ICE'

Polonaise op schaatsen. Een uitdaging...

HENK VAN WEERT

Even gaat ze aan de kant zitten. Uit haar jaszak haalt Veerle een papieren zakje. Ze haalt er een colasnoepje uit dat razendsnel in haar mond verdwijnt. ,,Effe uitrusten hoor..." Het tienjarige meisje heeft al heel wat rondjes geschaatst deze woensdagmiddag. ,,Met carnaval ben ik alle dagen in de Kwekpoel te vinden. Logisch toch dat ik dan ook hier ben tijdens Kwekpoel on Ice. Ik blijf de hele dag."

Net als tientallen andere kinderen genoot Veerle gistermiddag met volle teugen op de schaatsbaan achter lunchroom Meneer van Dommelen. Waar normaliter auto's staan geparkeerd, leven vooral kinderen zich nu al wekenlang uit op de gladde ijzers. ,,Ik ben pas één keer gevallen. Kijk eens hoe goed ik kan schaatsen." En hup, Veerle veert op en maakt nog maar eens een rondje. Tot ze tegen een ander kind opbotst en valt. Ietwat beteuterd keert ze terug naar de zitbank. ,,Ik heb zere billen", lacht ze. ,,Maar niet zo heel erg hoor. Zo meteen maken we misschien ook wel een polonaise. In de echte Kwekpoel lopen we tijdens carnaval ook altijd in een lange sliert. Maar op schaatsen lijkt me dat een hele uitdaging..."

Voordat de kerstvakantie begon, is Veerle met haar klasgenootjes van de Angelaschool ook al een keertje naar de schaatsbaan geweest. ,,Het gaat steeds beter. Maar straks wil ik ook meedoen met de spelletjes die De Knokkers organiseren."

IJS VEGEN

De 'groenschorten' die het jeugdcarnaval in Boxtel al vele tientallen jaren gestalte geven, zijn ook deze dag in touw. ,,Twee van onze leden zaten in de lunchroom aan de koffie toen ze het over de ijsbaan kregen. Al heel snel waren en tal van ideeën om hier een dagprogramma te maken", vertelt woordvoerder Kees van Kessel van De Knokkers. Met een trekker zorgt hij ervoor dat het los geschaatste ijs aan de kant wordt geschoven. ,,Want anders is er geen doorkomen aan voor de kinderen. We zijn vanochtend om acht uur begonnen om de tent te versieren met de slingers die we ook gebruiken in sporthal De Dommel tijdens carnaval."

De Knokkers zijn alweer druk doende met de voorbereidingen op het leutfeest dat dit jaar op de laatste vier dagen van februari van stapel loopt. ,,We bouwen momenteel aan een compleet nieuwe prinsenwagen. En zo is er ieder jaar wel iets wat we onderhanden nemen", aldus Van Kessel.

SPRINGEN...

Natuurlijk klinkt er ook muziek tijdens Kwekpoel on Ice. De huisdiscotheek van De Knokkers, KEK, zorgt voor vrolijke muziek. Vier deejays wisselen elkaar af. Jochem van den Broek (16) draait 'Springen nondeju' van Snollebollekes. ,,Dat wordt dé carnavalshit van 2017. Ik vind het een heel leuk liedje en dat geldt denk ik voor heel veel jeugd", zegt de deejay. Komende carnaval staat voor het eerst achter de draaitafel in het hofpaleis van de donseendjes waar hij enkele jaren geleden nog als jeugdprins de scepter zwaaide. Maar nu is het eerst tijd voor schaatsplezier. En ook daar mag van Snollebollekes bij gesprongen worden...

BOVENSTE FOTO: Een polonaise dansen op schaatsen. Dat kan alleen maar tijdens Boxtel on Ice. ,,Tijdens carnaval zouden ze ook een ijsbaan in de Kwekpoel moeten maken", grinnikte een van de deelnemers. (Foto: Peter de Koning).

De Rots

VRIJDAG 6 JANUARI

Biljartvereniging De Rots        13.00

ZATERDAG 7 JANUARI

Rommelmarkt goede doelen        13.00

MAANDAG 9 JANUARI

Yoga SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Schilderclub Oircol        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Boxtheater        19.00

Tai Chi        19.30

Zenmeditatie        19.30

DINSDAG 10 JANUARI

Gym voor ouderen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Kienen KBO        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

WOENSDAG 11 JANUARI

Feelgood Yoga        09.00

Knutselen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Countryclub        18.30

Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 12 JANUARI

Knutselen AVO        09.30

Computerles SUB        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

Tai Chi        19.30

VRIJDAG 13 JANUARI

Biljartvereniging De Rots        13.00

ZATERDAG 14 JANUARI

Nieuwjaarsreceptie veteranen        13.30

Net als heel veel andere kinderen leefde Veerle van der Steen zich gisteren heerlijk uit op de Boxtelse schaatsbaan tijdens Kwekpoel on Ice.