Michael van Gerwen won in 2014 zijn eerste wereldtitel en werd toen al gehuldigd in Vlijmen. Links zijn vrouw Daphne. (Foto: Peter de Koning).
Michael van Gerwen won in 2014 zijn eerste wereldtitel en werd toen al gehuldigd in Vlijmen. Links zijn vrouw Daphne. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'HIJ VERDIENDE DE WK-TITEL DIT JAAR'

Mighty Mike wint alles wat er te winnen valt

Met natte ogen nam Michael van Gerwen maandagavond de trofee in ontvangst, terwijl hij door talloze fans werd toegejuicht in het Londense Alexandra Palace. Kort daarvoor dwong hij in een hoogwaardige finale de Schot en titelverdediger Gary Anderson op de knieƫn. De wereldtitel, die Mighty Mike in januari 2014 al eens binnensleepte, maakte het indrukwekkende rijtje compleet: Van Gerwen won vorig jaar 25 dartstoernooien.

Na de halve finale, zondag tegen landgenoot Raymond van Barneveld, waarin Van Gerwen een gemiddelde van liefst 114,1 per drie pijlen gooide en daarmee het record van Phil Taylor op een WK verbeterde, waren de verwachtingen voor de finale hooggespannen. Anderson was immers niet de minste opponent: de Schot won de afgelopen twee jaar de wereldtitel van dartsbond PDC.

In de beginfase gaven beide darters elkaar geen duimbreed toe. Van Gerwen kwam moeizaam op gang en was wisselvallig op zijn dubbels. Dat zorgde ervoor dat Anderson de derde set binnensleepte die Van Gerwen was begonnen. De oud-Boxtelaar liet zich echter niet gek maken en sleepte de aansluitende set binnen. Vanaf dat moment kwam 'Mighty Mike' op stoom. Het verzet van Anderson leek gebroken. Van Gerwen kreeg in de eindfase meerdere kansen om de wedstrijd verder naar zich toe te trekken, maar miste meerdere dubbels. Hij won het duel echter in stijl: met een pijl in de bullseye.

RIJTJE COMPLEET

Anderson toonde zich een sportief verliezer door Van Gerwen de terechte winnaar te noemen. ,,Hij verdiende het dit jaar", zei de Schot voor de camera's van RTL7, verwijzend naar de vele toernooizeges die Van Gerwen in 2016 binnensleepte. ,,In de eerste sets ging voor mij alles goed, maar daarna kwam Michael echt op stoom en was hij niet meer te houden."

Van Gerwen toonde zich na zijn zege niet bepaald bescheiden. De vergelijking met Phil Taylor, die zestien wereldtitels op zijn palmares heeft staan, werd maandag na afloop veel gemaakt. ,,Hij was de grootste ooit, ik de beste", aldus Van Gerwen. ,,Ik heb hier het hele jaar zo hard voor gewerkt, ik heb alle grote toernooien gewonnen en deze titel maakt het rijtje compleet. Dit is het belangrijkste toernooi van het jaar en ik ben heel blij dat ik vandaag de goede dingen heb gedaan op het juiste moment." De oud-Boxtelaar wordt vanavond in zijn woonplaats Vlijmen gehuldigd. In 2013 werd 'Mighty Mike' voor het eerst in zijn loopbaan wereldkampioen en werd hij al in Vlijmen in het zonnetje gezet.