BIJEENKOMST OP 16 JANUARI IN MOLENWIJK

Effect veehouderij op de
gezondheid onder loep

Ruim twee jaar geleden diende gemeenschapshuis De Rots in Boxtel-Oost enige tijd lang als onderzoekslocatie van het Institute voor Risk Assessment Sciences (IRAS). In twaalf gemeenten in het oostelijk deel van Noord-Brabant en in Noord-Limburg werd onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van veehouderijen op omwonenden. De resultaten van het rapport worden maandag 16 januari gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in restaurant Molenwijk.

2.494. Zoveel mensen hebben deelgenomen aan het medisch onderzoek, dat is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIAS van de Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en het Netherlands Institute for Health Services Research. Er werden twaalf tijdelijke onderzoekscentra ingericht in Noord-Brabant en Limburg, waaronder dus in De Rots. Van deelnemers werd vervolgens bloed, wang- en neusslijm afgenomen en een longfunctiemeting verricht. Ook werd hen gevraagd nog een ontlastingsmonster op te sturen.

Sommige mensen die in de buurt van veehouderijen wonen, maken zich zorgen over hun gezondheid. In 2010 is daar voor het eerst in Nederland een grootschalig onderzoek naar de effecten daarvan gedaan. Het nieuwe onderzoek ging hier dieper op in. Hieruit komen zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten naar voren, zo blijkt uit het rapport. Zo is onder meer aangetoond dat mensen die rondom veehouderijen wonen minder astma en allergieën hebben. Ook COPD, een chronische ziekte aan de longen, komt minder vaak voor bij mensen die in de buurt van een veehouderij leven. Daar staat tegenover dat mensen die wél COPD hebben, vaker en/of met ernstigere complicaties kampen. Ook is er een verband gevonden tussen wonen nabij veehouderijen en een verlaagde longfunctie, waarschijnlijk veroorzaakt door stoffen die afkomstig zijn van de veehouderij. Het volledige onderzoek 'Veehouderij en gezondheid omwonenden' is te vinden op de website van het RIVM: www.rivm.nl.

CONSEQUENTIES

De belangrijkste resultaten worden door de onderzoekers van het RIVM gepresenteerd op 16 januari. Wat eventuele consequenties van het onderzoek zijn voor beleid, wet- en regelgeving, wordt pas over enkele maanden bekend. Daarover moeten het Rijk, de provincie en gemeenten nog met elkaar in gesprek. Tijdens de presentatie wordt samen met betrokkenen gekeken naar de resultaten, uitdagingen en mogelijkheden. Ook vragen, zorgen en ideeën zijn welkom.

De bijeenkomst gaat om 19.30 uur van start. Belangstellenden voor de bijeenkomst dienen zich uiterlijk woensdag 11 januari aan te melden via e-mail: vgobijeenkomst@ggdhvb.nl, onder vermelding van het aantal personen.


Evacuatie Banier

na 'vreemde lucht'

In appartementencomplex Banier in de Boxtelse wijk Selissenwal werd maandag een vreemde lucht waargenomen waarop de hulpdiensten werden gealarmeerd. Bewoners van de bovenste twee bouwlagen werden korte tijd geëvacueerd terwijl de woningen door brandweer werden geventileerd.

Zij werden opgevangen in de binnentuin van het complex. In eerste instantie werd van een gaslucht uitgegaan, later werd duidelijk dat de vreemde lucht werd veroorzaakt door werkzaamheden in de leegstaande winkelpanden op de begane grond. De uitlaatdampen van de betonzaag met benzinemotor verplaatsten zich via open kanalen.

De werkzaamheden werden gestaakt terwijl deuren en ramen tegenover elkaar werden opengezet. Nadat de vreemde lucht uit het complex was verdreven mochten de geëvacueerde bewoners terugkeren naar hun woningen.