Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INNOVATIEF ZORGCONCEPT IN BOXTELS WOONZORGCENTRUM

Cultuurspecifieke zorg in Wereldhuis

MARC CLEUTJENS

,,We gaan gewoon acht maanden op vakantie in Vught." Veel bewoners van woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat in Boxtel kijken luchtig naar de tijdelijke verhuizing naar De Braacken in Vught. Niet gek omdat ze maandenlang zijn voorbereid en geïnformeerd over de metamorfose die Molenweide zal ondergaan.

Het in 1972 geopende woonzorgcentrum - gesticht door de zusters van JMJ - wordt de komende maanden omgevormd tot Wereldhuis. Hier gaan bewoners van Molenweide vanaf september samenwonen met cliënten van islamitisch zorghuis Sefkat in Boxtel en Nieuw Beekvliet, het Gestelse zorghuis waar veelal Nederlanders wonen die afkomstig zijn uit de overzeese gebiedsdelen en vroegere koloniën, zoals Suriname en Nederlands-Indië.

Sefkat sloot vorig jaar haar deuren en verhuisde haar bewoners tijdelijk naar verpleeghuis Liduina. Nieuw Beekvliet gaat dicht zodra het Wereldhuis klaar is. ,,In de eerste of tweede week van september volgt weer een grootscheepse verhuizing", vertelde directeur Jan Kees Metz van Molenweide deze week. ,,Niet alleen keren onze bewoners vanuit Vught terug naar Boxtel, maar begroeten we ook de mensen van Sefkat en Nieuw Beekvliet."

TOEKOMST

Het Wereldhuis gaat volgens Metz cultuurspecifieke zorg bieden en dat concept is uniek in Nederland. ,,Ik ken geen andere woonzorgcentra in ons land waar op dezelfde schaal en met dezelfde uitgangspunten zorg wordt aangeboden." Hoewel alle culturen gaan samenwonen onder één dak, krijgen de bewoners in eerste instantie elk een eigen vleugel toebedeeld. ,,Het Wereldhuis bouwen we voor de toekomst", legt Metz uit. ,,Momenteel is het nog niet in alle culturen heel gebruikelijk dat ouderen die zijn aangewezen op zware zorg naar een verpleeghuis gaan. De komende jaren gaat dat veranderen en op die ontwikkeling moeten we inspelen."

Het multiculturele karakter van het Wereldhuis komt na de verbouwing onder meer tot uiting in de nieuw te realiseren grote ontvangstruimte. Hier zijn kenmerken van alle culturen te zien. Tegenover de huidige kapel, komt een islamistische gebedsruimte. De keuken van het Wereldhuis gaat naast reguliere gerechten ook halal koken. ,,Het mooie is dat we geen enkele wanklank horen als gesproken wordt over de multiculturele opzet van het Wereldhuis", benadrukt de directeur. ,,De zusters van JMJ hebben het idee als eerste opgepakt en omarmd en dat doen ook de witte zusters en paters assumptionisten die bij ons wonen. Zij hebben vaak veel van de wereld gezien en staan open voor ontmoeting."

Het Wereldhuis wordt een plek waar 'eenheid in verscheidenheid' een belangrijk motto is. ,,Mensen gaan met elkaar samenleven, maar hebben ook voldoende ruimte om vast te houden aan hun eigen culturele achtergrond", vertelt Metz. ,,Om die reden gaan de bewoners van Sefkat in eerste instantie naar de vijfde etage en gaan de mensen van Nieuw Beekvliet op de vierde verdieping wonen."

PENDELEN

De tijdelijke verhuizing naar Vught is volgens Judith van Wanrooij een grootschalige operatie. Het hoofd verzorging en verpleging van Molenweide gaf deze week aan dat de overgang naar De Braacken niet alleen zorgvuldig is voorbereid maar ook de komende maanden veel pendelbewegingen zal veroorzaken. ,,Zo gaan Boxtelse fysiotherapeuten ook naar hun cliënten in Vught en hebben we afspraken met huisartsen gemaakt. De specialist ouderengeneeskunde van Zorggroep Elde werkt nauw samen met de artsen. Ook kunnen we gebruik blijven maken van onze eigen apotheek."

Van Wanrooij geeft aan dat de verhuizing bij veel bewoners voor de nodige onrust heeft gezorgd. ,,Natuurlijk maken mensen er ook grapjes over, maar nu het echt gaat gebeuren is het spannend. Mensen nemen afscheid van hun vertrouwde omgeving en dat is voor iedereen wennen." Omdat verplegend personeel en vrijwilligers ook naar Vught gaan pendelen, verwacht het hoofd verzorging en verpleging dat die gewenning snel zal verlopen.

Het Wereldhuis zal na 120 tot maximaal 130 werkdagen opgeleverd kunnen worden. Directeur Metz geeft aan dat Boxtel dan een uniek zorgconcept in huis heeft. Niet alleen op het gebied van cultuurspecifieke zorg, maar ook in de zorg voor mensen met dementie. ,,We nemen zoveel mogelijk afscheid van gesloten afdelingen. Ons gebouw wordt juist opengesteld, net als de tuin die we gaan aanpassen en zo geschikt maken voor mensen met dementie. Dat kan met moderne technieken, zoals domotica. Het stelt ons in staat om mensen digitaal te volgen, ook als ze zelfstandig in de tuin zijn."

FOTO BOVEN: Met passen en meten kreeg de verhuizing van Molenweide naar De Braacken in Vught deze week gestalte. Het was vier dagen lang een komen en gaan van verhuiswagens. (Foto: Peter de Koning).