Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HONDERD BEWONERS MOLENWEIDE ACHT MAANDEN NAAR VUGHT

'Wereldhuis gaat unieke zorg bieden'

De honderd bewoners van woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat in Boxtel zijn deze week verhuisd naar Vught. Daar vinden ze acht maanden onderdak in zorgcentrum De Braacken en wordt hun 'huis' omgebouwd tot Wereldhuis, dat in september geopend wordt en plaats gaat bieden aan 124 bewoners van Molenweide, maar ook de cliƫnten van Nieuw Beekvliet en Sefkat.

Het Wereldhuis wordt een afspiegeling van de multiculturele samenleving. Ouderen van uiteenlopende culturele en religieuze achtergronden vinden er straks onderdak. De zorg die Zorggroep Elde er gaat bieden, noemt directeur Jan Kees Metz uniek in Nederland. Hij gaf maandagochtend tijdens een feestelijke nieuwjaarsontmoeting in Molenweide het startschot voor een met militaire precisie voorbereide verhuizing. ,,In een tijdsbestek van vier dagen verhuizen we alle bewoners, per afdeling. Eerder hebben we alles in De Braacken al voorbereid."

Maandag 9 januari start de verbouwing van Molenweide en gaat vrijwel het gehele woonzorgcentrum op de schop. In het nieuw te bouwen Wereldhuis is na de oplevering plaats voor tachtig bewoners die zijn aangewezen op zware verpleeghuiszorg. Daarnaast is er plaats voor 44 mensen die kunnen kiezen voor het zorgconcert 'wonen met service'. ,,Deze groep gaat wonen in de vleugel die in 2005 is gebouwd boven de kapel", vertelt Metz.

,,We staan aan de vooravond van de grootste operatie die we ooit hebben gedaan bij Zorggroep Elde", zei de directeur maandag. ,,Maar we bouwen voort op ervaringen die we eerder hebben opgedaan, bijvoorbeeld toen de bewoners van Emmaus moesten verhuizen. Natuurlijk is het voor iedereen best spannend om naar Vught te verhuizen. Maar we gaan ons uiterste best doen om er een mooie tijd van te maken." Dat zal in Vught best lukken, verwacht Metz. ,,Misschien zegt u straks wel allemaal:'Ik blijf liever in Vught'. Maar ik beloof u, het Wereldhuis wordt een fantastische plek om te wonen." (Foto: Peter de Koning).

Op pagina 5: 'Cultuurspecifieke zorg in Wereldhuis'.