Cupcakejes versieren: leuk én lekker! (Foto: Hans van Doorn).
Cupcakejes versieren: leuk én lekker! (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

TESS VAN DEN HURK IS MEESTERBAKKER VAN GEMONDE

Gemondse jeugd gaat zoet het jaar uit

MARIËLLE WIJFFELAARS

De decembermaand staat helemaal in het teken van snoepen. Pepernoten, kerstkransjes, oliebollen met poedersuiker en... cupcakes! 39 kinderen uit Gemonde deden op oudejaarsdag mee aan Heel Jong Gemonde Bakt waarin werd gestreden om de titel Meesterbakker. En dat was leuk, maar vooral heel erg lekker...

Steffie Hendrikx is de nieuwe beheerder van dorpshuis De Kei en runt daarnaast het bedrijf Toffe Taartjes. Niet zo gek dus dat haar eerste activiteit helemaal in het teken van zoete lekkernijen stond. ,,We wilden graag iets leuks organiseren voor de Gemondse jeugd", vertelde Hendrikx. ,,Ik heb natuurlijk veel bakspulletjes en ingrediënten in huis, dus deze wedstrijd was snel te organiseren."

Om half twaalf - een halfuur vóór aanvang van de wedstrijd - waren er zelfs al kinderen aanwezig bij De Kei. ,,Ik heb hen de tip gegeven alvast goed te kijken wat voor spullen er zijn en ideeën op te doen. Maar dat doen kinderen niet, die werken meer op hun instinct", aldus Hendrikx. Twee uur de tijd kregen de kinderen om vier cupcakes (gebakken door Hendrikx) prachtig te versieren. En daar zaten heel mooie kunstwerkjes bij.

PRINSESSENCAKEJE

De cupcakes van Helmie van de Laar (11) zagen er mooi en vooral kleurrijk uit. Maar het kostte dan ook heel wat tijd. ,,Ik ben echt lang bezig geweest om een roos te maken", vertelde Helmie enthousiast. ,,Het kwam zomaar in me op en het is best leuk geworden." Amy Krol is net zo oud als Helmie en besteedde veel tijd aan een prachtig lenteboeket. ,,Maar vooral mijn prinsessen-cupcake was veel werk. Daar ben ik een uur mee bezig geweest!"

Demi van Oirschot (óók al 11) pakte het heel professioneel aan. Thuis had ze wat ideetjes opgezocht en daar met een mobiele telefoon een screenshot van gemaakt. Heel nauwkeurig werden de voorbeelden bestudeerd en vervolgens omgetoverd tot prachtige cupcakes. ,,Maar dat is wel een heel gedoe", pufte ze terwijl ze bezig was twee hondenogen op een cakeje te tekenen. ,,Samen met mama maak ik thuis ook vaak cupcakes. Ik heb ook zelf wat spullen meegenomen om ze nóg mooier te versieren."

BEST WEL MOEILIJK

De zusjes Tess (8) en Fem (7) van den Hurk stonden gezellig naast elkaar om hun cupcakes te versieren. Snel werden de laatste bloemetjes aangebracht. ,,We hebben nog maar een kwartier", klonk het een beetje paniekerig. Even later keken ze samen trots naar de twee doosjes met daarin hun creaties te kijken. ,,Het was best een beetje moeilijk", vond Fem. Tess vulde aan: ,,Vooral die met dat bloemetje en het rupsje. Maar ik heb er in ieder geval vier kunnen maken."

En met succes! Want na lang beraad van de jury, werd Tess uitgeroepen tot Meesterbakker van Gemonde. Een beetje verlegen nam ze haar beker én een pakket met bakspulletjes in ontvangst. De vijfjarige Emma Hoezen werd tweede en Emmy Verhagen (12) veroverde de derde plaats. ,,Het was echt een leuke dag", glunderde Meesterbakker Tess. ,,Of ik de cupcakes thuis meteen ga opeten? Dat weet ik niet. Dat is eigenlijk best wel zonde..."

Ook initiatiefneemster Hendrikx was tevreden over de eerste editie van Heel Jong Gemonde Bakt. ,,Wat mij betreft krijgt het zeker een vervolg. De cakejes zagen er prachtig uit. Het was écht moeilijk om een winnaar te kiezen. Ik wist niet dat er in Gemonde zoveel talentjes woonden."

FOTO BOVEN: Cupcakes versieren. En daarna lekker proeven... (Foto: Hans van Doorn).

De prijswinnaars van Heel Jong Gemonde Bakt poseren met de jury. (Foto: Hans van Doorn).