Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SOPHIE TER HAAK UIT LIEMPDE VESTIGT NATIONALE RECORDS

Gewichtheffen, óók voor tieners...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wie Sophie ter Haak ontmoet, een blond en dun meisje van zeventien jaar uit Liempde, zou niet denken dat ze onlangs een aantal Nederlandse records gewichtheffen verbrak. Toch beoefent ze sinds een jaar met veel plezier Crossfit, een vorm van fitness waarvan gewichtheffen deel uitmaakt. En in dat onderdeel blijkt ze uit te blinken...

Naast haar eindexamenjaar op de middelbare school en bijbaantje vindt Sophie de tijd om wekelijks minimaal vier keer in de Crossfit-box aan de Baroniestraat te trainen, de ruimte waar CrossFit wordt gegeven. Daarnaast hockeyt ze bij Hockey Club Liempde. ,,Een vriend van me vertelde over Crossfit en ik ben eens meegegaan voor een proefles. Inmiddels zijn we een jaar verder. Het is een heel uitdagende sport waarin allerlei elementen zitten, zoals conditie, kracht, snelheid, flexibiliteit en mobiliteit. Iedere training bestaat uit een work-out. Er staan geen fitnessapparaten, wel maak je gebruik van stangen of gewichten en je eigen lijf. Een voorbeeld van een work-out is honderd push-ups, tweehonderd pull-ups, driehonderd squats en 1,6 kilometer rennen. De volgende training staat weer een heel andere work-out op het programma. Hierdoor train je telkens andere delen van het lichaam", legt Sophie uit.

Om de techniek van het gewichtheffen meer onder de knie te krijgen, volgde Sophie samen met een groep crossfitters een techniekcursus bij gewichthefacademie Waalsport in Nijmegen. ,,We kregen training van de voormalig bondscoach gewichtheffen. Hij vond dat het me goed afging en vertelde dat ik in mijn gewichtsklasse kans maakte op Nederlandse records", glundert Sophie. Dat doel zorgde ervoor dat ze nóg fanatieker ging trainen, zelfs een aantal ochtenden vóór school. ,,Ik merkte vooruitgang. Mijn conditie werd beter én ik werd gespierder. Ik denk niet dat ik er te jong voor ben. Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord dat het kwaad kan."

ADRENALINE

De aanval op de Nederlandse records gewichtheffen stond gepland op 18 december. In Veldhoven nam Sophie deel aan twee onderdelen, namelijk 'trekken' en 'stoten'. ,,Bij trekken moet ik de halter in een vloeiende beweging boven m'n hoofd krijgen, terwijl je bij het stoten de halter even mag laten rusten op je schouders." Waar het record op het onderdeel 'trekken' in haar gewichtsklasse (tot 48 kilogram) op 35 kilogram stond, verbeterde Sophie dit tot 39. Daar had ze het maximaal aantal pogingen voor nodig: drie. ,,Mijn coaches geven vooraf aan de jury aan welke gewichten ik ga tillen. Ik begon met 36, toen 38 en 39. Ik zat vol adrenaline, er had meer in gezeten", blikt Sophie terug. ,,Je moet aan veel regels voldoen. Als je techniek niet goed is, telt je poging niet."

Bij het onderdeel 'stoten' was ze minder geconcentreerd, maar verbrak ze tóch het Nederlands record van 48 kilogram. ,,Mijn tweede poging van 48 kilogram lukte niet. In mijn derde poging ging ik voor 49 kilogram en dat ging wél. In een training heb ik trouwens al eens 51 kilogram gehaald." Haar totaalscore op beide onderdelen, 88 kilogram, was ook een nieuw Nederlands record. Wat haar onderscheidt van andere zeventienjarige meisjes? ,,Ik denk dat doorzettingsvermogen en discipline erg belangrijk zijn. Ook zegt mijn moeder dat ik altijd al een sterk lichaam had."

Hoewel ze behoorlijk wat talent voor gewichtheffen blijkt te hebben, kiest Sophie de komende tijd voor Crossfit. ,,Dan heb je te maken met meerdere onderdelen en dat vind ik toch wel erg leuk. Je kunt jezelf allerlei doelen stellen, bijvoorbeeld een work-out sneller afleggen of beter worden in onderdelen. Bovendien maakt gewichtheffen deel uit van Crossfit, dus dat blijf ik doen. En tegenwoordig heb je ook speciale Crossfit-wedstrijden. Dan hoor je op de dag zelf welke work-out je moet voltooien. Dan kun je dus geluk óf pech hebben..."

FOTO BOVEN: Sophie ter Haak uit Liempde verbeterde onlangs drie Nederlandse records gewichtheffen. (Foto: Peter de Koning).


Nieuwjaarstoernooi voor
rolstoeltennissers in De Braken

Stichting Rolstoeltennis Thadia uit Sint-Michielsgestel organiseert zondag 8 januari het jaarlijkse Nieuwjaars Rolstoeltennis Toernooi in sportcomplex De Braken in Boxtel. Een aantal rolstoeltennissers uit Nederland, België en Duitsland heeft zich al aangemeld. Het toernooi duurt van 10.00 tot 16.30 uur en geldt tevens als open dag voor nieuwkomers.

Tijdens het eendaagse gezelligheidstoernooi op de binnenbanen bij De Braken wordt alleen getennist door spelers in een rolstoel. Bezoekers die graag willen ervaren wat rolstoeltennis inhoudt, zijn welkom om plaats te nemen in een speciale rolstoel. Stichting Rolstoeltennis Thadia is ruim twintig jaar actief en bestaat uit 25 rolstoeltennissers. Het nieuwjaarstoernooi is één van de vier toernooien die ze organiseert. De leden trainen op de buitenbanen van Thadia in Sint-Michielsgestel, maar wijken in de wintermaanden uit naar De Braken. Daar wordt iedere zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur gebruikgemaakt van de binnenbanen. Mensen zijn altijd welkom om te komen kijken bij deze trainingen.

Handbal

HCB '92

Programma zaterdag 7 januari

Bedo - HCB '92 D1        10.00

Lido - HCB '92 DC1        10.00

Programma zondag 8 januari

Lido - HCB '92 DS2        10.00

Lido - HCB '92 DS1        12.20

Habo '95 - HCB '92 DA1        16.15

Programma maandag 9 januari

HCB '92 recr. - THW Tijgers        Pius X, 20.00