Afbeelding
Foto: Raldo Neven

LEERLING KENNIS LATEN MAKEN MET VERSCHILLENDE VAKGEBIEDEN

Nieuw op Baanderherencollege: Mavo-Xtra

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Technology, Art & Design, Sports & Lifestyle, Business en de Havo-kansklas. Leerlingen die voor de mavo van het Baanderherencollege kiezen, krijgen in de brugklas al te maken met deze verschillende talentlijnen die samen Mavo-Xtra heten. Om jongeren al zo snel mogelijk kennis te laten maken met verschillende vakgebieden, is besloten dit onderdeel vanaf komend schooljaar in te voeren.

Een eigen onderneming starten bij Business, nadenken over wat sporten met je lichaam doet bij Sports & Lifestyle, kennismaken met nieuwe technieken als 3D-printen bij Art & Design en een inkijkje krijgen in de wereld van domotica en robotica bij Technology. Voor brugklassers die volgend schooljaar starten aan de mavo (voorheen theoretisch/gemengde leerweg), wordt in hun rooster drie uur ingeruimd voor Mavo-Xtra.

In één blok gaan de leerlingen aan de slag met één van deze talentlijnen en na afloop van zo'n tien weken durend project is het tijd voor de volgende talentlijn. Zo hebben de jongeren aan het einde van het schooljaar kennisgemaakt met behoorlijk wat vakgebieden. En laat dat nou nét de bedoeling zijn van Mavo-Xtra. ,,We vinden het belangrijk dat leerlingen na het Baanderherencollege een goede keuze maken en wat er te koop is in de wereld", aldus docent Frans Snellaars, die de talentlijn Technology vormgeeft. ,,Daarvoor moeten ze een goed beeld krijgen van wat er mogelijk is. Ook komen ze er na deze projecten vast achter dat ze iets niet leuk vinden. Dat is óók een keuze." Docent Baptist van Wanrooij, verantwoordelijk voor Art & Design: ,,Er is vaak meer mogelijk dan leerlingen denken. Zo bestaat bouwen niet alleen uit metselen, maar óók uit het inrichten van een woning."

Het grootste gedeelte van de projecten vindt plaats in de school. ,,Het voordeel van deze school is dat we álles tot onze beschikking hebben, bijvoorbeeld de praktijklokalen", aldus docente Marcia van Vroonhoven. Ook de omgeving van Boxtel wordt erbij betrokken. Docent Johan Konings: ,,Bij de talentlijn Business starten de leerlingen een eigen bedrijfje en leren ze meer over de zes p's: product, prijs, plaats, promotie, personeel en presentatie. Dan wil ik ook iemand van de Kamer van Koophandel uitnodigen om uitleg te geven."

MEER MOTIVATIE

In groepjes of individueel: iedere talentlijn is op een andere manier ingericht. Na afloop van ieder onderdeel krijgt de leerling een beoordeling. En na het eerste jaar is het nog niet voorbij met Mavo X-tra. Het staat nog niet definitief vast, maar naar alle waarschijnlijkheid kiezen de jongeren twee talentlijnen waarmee ze verder gaan. In het derde jaar kiezen ze vervolgens één talentlijn. Snellaars: ,,Ik heb veel contact met ROC's, de scholen waar onze leerlingen vaak terechtkomen na het Baanderherencollege. Zij juichen deze talentlijnen ook erg toe. Leerlingen kunnen een betere keuze maken en volgen daardoor met meer motivatie een vervolgopleiding. Ze weten wat ze willen."

HAVO-KANSKLAS

Aan de leerlingen die een sterk vmbo-t advies hebben en het liefst de overstap naar de havo zouden willen maken, is ook gedacht. Zij kunnen kiezen voor de Havo-kansklas. Op de momenten dat hun klasgenoten één van de andere talentlijnen volgen, gaan zij naar het Jacob-Roelandslyceum om modules te volgen waarmee ze worden klaargestoomd voor een mogelijke overstap naar de havo na de brugklas. ,,Deze jongeren volgen Nederlands, Frans, Engels en wiskunde op havo-niveau", aldus Leon Spaan, rector van het JRL en algemeen directeur van het BHC. ,,Op deze manier kunnen de leerlingen zichzelf testen of ze kunnen instromen op de havo."

Tijdens de open dag op zaterdag 14 januari kunnen bezoekers uitgebreid kennismaken met de nieuwe talentlijnen van het Baanderherencollege.

FOTO BOVEN: Technology is één van de nieuwe talentlijnen die brugklassers van het Baanderherencollege vanaf komend schooljaar kunnen kiezen. (Foto: Raldo Neven).


Veteranen Boxtel

Stichting Veteranen Boxtel organiseert zaterdag 14 januari in De Rots een nieuwjaarsbijeenkomst voor Boxtelse oud-militairen en hun partner. Ook weduwen van overleden veteranen zijn welkom tijdens het samenzijn dat van 13.30 tot 15.30 uur duurt.