Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Praktijkonderwijs stoomt leerling klaar voor de toekomst

'Liefst zo vaak mogelijk de school uit'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Werken, vrije tijd en wonen. Om leerlingen van het praktijkonderwijs, onderdeel van het Baanderherencollege (BHC) zo goed mogelijk klaar te stomen voor de toekomst, gaat de middelbare school allerlei samenwerkingen aan. Zo heeft het BHC inmiddels allerlei verbindingen gelegd met lokale organisaties en bedrijven. En nieuwe projecten zijn áltijd welkom...

De afdeling praktijkonderwijs van het Baanderherencollege telt zo'n 170 leerlingen, verdeeld over vijf leerjaren. ,,We bedienen een grote regio. Leerlingen komen uit Boxtel, maar ook uit Udenhout, Oirschot, Oisterwijk of Best", aldus docente Peggy van Son. ,,Jongeren kiezen voor het Baanderherencollege, omdat hier extra aandacht is voor theoretische vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Ook zit het praktijkonderwijs samen met het Vmbo in één pand. Dat houdt in dat we gebruik kunnen maken van de vmbo-praktijklokalen én de expertise van docenten."

Elke dag praktijk: dat is logischerwijs het uitgangspunt van het praktijkonderwijs. Van Son: ,,Deze leerlingen willen niet continu met hun neus in de boeken zitten, maar met hun handen bezig zijn." Om de jongeren optimaal voor te bereiden op het werkende leven, lopen de leerlingen vanaf het derde jaar verschillende stages. ,,Ons werk is de leerlingen klaar te stomen voor de toekomst. Samenwerken met de Boxtelse samenleving is hierbij erg belangrijk."

OP EXCURSIE

De eerste twee leerjaren worden met name gebruikt om de leerlingen de juiste richting te laten kiezen waarin ze uiteindelijk examen doen, onder meer Handel & Verkoop, Metaal, Groen of Facilitaire Dienstverlening. ,,Zo krijgen de leerlingen les in alle richtingen en nemen we ze met enige regelmaat mee op excursie naar bedrijven", aldus docent Wijnand Vonk. ,,Wij kunnen hen natuurlijk uitleggen wat bepaald werk inhoudt, maar het kwartje valt pas echt als de leerlingen in een werkhal staan en uitleg krijgen van iemand die het betreffende beroep uitoefent. We leggen contact met alle bedrijven waarvan we denken dat die voor onze leerlingen interessant zouden kunnen zijn. Ook ons stagebestand is door de jaren heen een enorme lijst geworden. En er zijn natuurlijk ouders van leerlingen die graag iets over hun beroepen vertellen."

Nieuw zijn de intensieve samenwerkingen die de Boxtelse middelbare school aangaat met lokale organisaties en/of personen. ,,Leerlingen werken mee aan praktische projectjes", legt Vonk uit. Zo heeft een aantal jongeren in april vorig jaar de caravan van evenementenstichting Boxtel Vooruit 'gepimpt' en zorgde een groep voor de bewegwijzering van het multiculturele evenement Bazaar in park Molenwijk. En onlangs werd nog een etalage van een winkelpand aan de Stationsstraat opgefleurd door vierdejaars leerlingen van het praktijkonderwijs. ,,We hebben een goede samenwerking met centrummanager Berry Dankers", aldus Van Son. ,,Zo is de verwachting dat een aantal leerlingen meehelpt met het bouwen van chaletjes voor de Kerstfair 2017."

Daarnaast is er een samenwerking met Zorggroep Elde, waarbij leerlingen koffie schenken voor bewoners in één van de woonzorgcentra of de tuin rondom het pand aanharken. Ook nieuwe opdrachten zijn er inmiddels, zoals hulp bieden bij de restauratie van het carillon van de Sint-Petrusbasiliek. ,,Door deze projecten zien leerlingen iets terug van wat ze zelf hebben gedaan. Ze zijn trots én doen kennis op over beroepen die mogelijk zijn in de toekomst", vertelt Van Son. Vonk voegt toe: ,,We proberen zo vaak de mogelijk de school uit te gaan. Dat vinden de leerlingen ook het leukst. Voor alle projecten zijn bedrijven heel belangrijk."

VRIJE TIJD

Ook op het gebied van vrije tijd zet de school stappen. Zo is recent een samenwerking met Buurtsport Boxtel opgestart. ,,We willen leerlingen leren hoe ze hun vrije tijd zouden kunnen invullen. Daarom kunnen ze kennismaken met een zelfgekozen onderdeel, zoals sport of koken", zegt Van Son. ,,Uiteindelijk sluiten ze dit project af met een presentatie, zodat hun klasgenoten er ook wijzer van worden. Dit project blijft de komende jaren op het programma staan." Wat nog resteert, is het onderdeel wonen. Vonk: ,,We zouden graag een woning vinden waar we taken als schoonmaken en de tuin onderhouden in de praktijk kunnen brengen."

Organisaties of bedrijven die mogelijk een interessant project hebben voor het praktijkonderwijs, kunnen contact opnemen met het Baanderherencollege via telefoonnummer (0411) 67 69 24 of via e-mailadres info@bhc.nl.

FOTO BOVEN: Zeven tweedejaars scholieren van het Baanderherencollege hebben in april de caravan van evenementenstichting Boxtel Vooruit gepimpt. De school zoekt de samenwerking met lokale organisaties om leerlingen mee te laten werken aan praktische projecten. (Archieffoto: Peter de Koning).

De bewegwijzering op het multiculturele evenement werd mede mogelijk gemaakt door leerlingen van het Baanderherencollege. (Foto: Baanderherencollege).