GEMEENTE BOXTEL: 'POSITIEF MEEDENKEN'

Plan voor schaapskooi en camping in Liempde

De eigenaren van een groot perceel aan de Gemondesestraat in Liempde hebben de gemeente Boxtel op de hoogte gebracht van een plan om op hun terrein een bed & breakfast, minicamping, theehuis en schaapskooi te openen. Op dit moment is in het voormalige agrarische bedrijf een caravanstalling ondergebracht. Boxtel ziet de plannen als een positieve bijdrage aan het gemeentelijk beleid, maar plaatst ook enkele kritische kanttekeningen.

De plannen die in de zomer zijn ingediend, zijn vorige week overwegend positief beoordeeld door het gemeentebestuur, dat het concept-plan ziet als een impuls voor toerisme en recreatie in het buitengebied. De eigenaren van het perceel willen de meeste agrarische bebouwing slopen en vervangen door nieuwbouw. Stallen en een mestsilo zouden plaats moeten maken voor een bed & breakfast en sanitaire voorzieningen voor de gasten die verblijven op een minicamping. Deze is aan de achterzijde van het perceel geprojecteerd.

Ook bestaan er plannen voor een gebouw dat dienst kan doen als receptie en theehuis en is er plaats voor een schaapskooi en een kinderboerderij. In de schaapskooi zou de Boxtelse schaapskudde onderdak kunnen vinden, zo denkt de gemeente. Ook een winkeltje voor streekproducten staan op de schets die bij de gemeente is ingediend. Een bestaande woning op het perceel blijft behouden, net als een loods die gebruikt kan worden voor opslag.

WELKOME AANVULLING

Het gemeentebestuur oordeelt in een reactie op de plannen dat de schetsen passen in de zogeheten Verordening Ruimte. ,,Nu er geen agrarisch bedrijf meer aanwezig is, is deze bebouwing niet meer passend in het landschap", stellen B. en W. ,,Beter is het om voor bebouwing te kiezen die past bij de voorgenomen recreatieve activiteiten. Daarnaast zal er minder bebouwing terugkomen dan nu aanwezig is." Boxtel beschouwt de plannen voor een minicamping en bed & breakfast als 'een welkome aanvulling op het huidige aanbod'.

Bij de beoordeling van de schetsen plaatst het gemeentebestuur enkele kanttekeningen. Zo wordt in de ogen van Boxtel 'zeer beperkt' bebouwing gereduceerd en zouden de plannenmakers meer vierkante meters moeten opgeven. ,,Volledig meegaan met dit voorstel ligt niet voor de hand", stellen B. en W. Ook wordt aangegeven dat de plannen aan de Gemondesestraat een forse investering vergen. Boxtel constateert dat de initiatiefnemers geen ervaring hebben met deze voorgenomen bedrijfsactiviteiten. ,,Eén van de voorwaarden om definitief medewerking te verlenen is dat er een reëel businessplan wordt overlegd. Daaruit zal de levensvatbaarheid blijken."