Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AUTOMOBILIST SLAAT TE VROEG AF EN BELANDT OP SPOOR

Trein schept auto op dubbele overweg

LONNEKE HOONDERT

Brandweer en politie rukten woensdagochtend rond zeven uur uit voor een aanrijding op de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat. Een 59-jarige automobilist uit Sint-Anthonis wilde vanuit de Kapelweg afslaan richting Tongeren, maar draaide te vroeg. Hij belandde op het baanvak Boxtel-Oisterwijk. Een aanstormende trein schepte de auto. Er vielen geen gewonden, maar het treinverkeer was tot tien uur gestremd. Het wegverkeer moest omrijden.

De automobilist kon op tijd zijn voertuig verlaten en alarmeerde meteen de hulpdiensten. Die waren snel te plaatse, maar een botsing met een intercity kon niet meer vermeden worden. ,,De man draaide per ongeluk de spoorrails op en kwam met zijn wielen vast te zitten. Gelukkig kon hij zelf op tijd de auto verlaten", zegt politiewoordvoerder Jos Klaren. Het is onduidelijk of de dichte mist die woensdagochtend in Boxtel hing een rol heeft gespeeld bij het ongeluk.

De machinist en de passagiers van de trein bleven - ondanks dat de Renault Megane enkele tientallen meters werd meegesleurd - ongedeerd. Zij moesten echter wel in de trein wachten tot het vervangend busvervoer van de Nederlandse Spoorwegen (NS) in de Van Salmstraat arriveerde. ,,De reizigers zijn uit de trein geholpen door het personeel. Eerst zijn ze met de bus naar het station in Boxtel gebracht. Omdat er echter geen treinverkeer mogelijk was, zijn ze vervolgens met een bus doorgereisd naar het station in Oisterwijk. Daar konden ze met de trein verder reizen naar hun bestemming", vertelt woordvoerder Anita Boonstra van de NS.

GEEN VERKEERSINFARCT

Het treinverkeer was uren gestremd. Reizigers kregen te maken met meer dan zestig minuten vertraging. Ook weggebruikers moesten omrijden; de trein blokkeerde namelijk de spoorwegovergang. ,,De trein moest eerst weggehaald worden en het spoor moest daarna door medewerkers van ProRail veilig worden verklaard. Pas rond tien uur was er weer treinverkeer mogelijk. Tot die tijd hebben we bussen ingezet", aldus Boonstra.

Waar de afsluiting van de dubbele spoorwegovergang normaal tijdens de ochtendspits tot een verkeersinfarct zou leiden, bleef dat vanwege de kerstvakantie uit. Het was rustig op de weg.

De trein liep schade op en de auto zelf werd total loss verklaard. Het ruimen van de zwaar beschadigde wagen bleek een hele klus. Een sleepdienst uit Liempde was ter plaatse om het wrak mee te nemen. De Renault bevond zich echter op het spoor en een loader van de naburige Boxtelse firma Van Pinxteren moest er aan te pas komen om de auto van het spoor af te halen. Vervolgens nam de sleepdienst het voertuig mee.

De uitgerukte brandweer hoefde niet in actie te komen, maar de politie en de incidentenbestrijding van ProRail hebben onderzoek gedaan op de spoorbaan. ,,De automobilist reed de verkeerde kant op en probeerde vervolgens te keren. Toen reed hij zichzelf vast. Het onderzoek loopt echter nog en dat moet uitwijzen wat er precies gebeurd is", zegt woordvoerder Jaap Eikelboom van ProRail.

MEER ONGEVALLEN

Het is niet de eerste keer dat het misgaat op de dubbele spoorwegovergang. In oktober 2015 kwam een vrouw met de schrik vrij toen - eveneens in het baanvak Boxtel-Oisterwijk - haar auto stilviel. De Ford werd geramd door een intercity richting Den Haag. Een maand later was het op de dubbele overweg weer raak. Een auto kreeg pech in het baanvak Boxtel-Vught. Ook hier wist de bestuurder te ontkomen, maar schepte een tegemoetkomende trein het voertuig. Op kerstavond in 2013 overkwam een automobilist nagenoeg hetzelfde als de man uit Sint-Anthonis. Die bestuurder wilde zijn Suzuki Alto vanuit het centrum van Boxtel de straat Tongeren indraaien. Ook hij sloeg te vroeg af. Hij wist snel uit te stappen, maar zijn auto werd tweehonderd meter meegesleurd.

FOTO BOVEN: Een automobilist belandde woensdagochtend op het spoor bij de dubbele overweg op de Tongersestraat. De bestuurder ontkwam, maar een botsing met een trein kon niet voorkomen worden. (Foto: Peter de Koning).


Raad van State

velt finaal oordeel

over 'Moorwijk'

Het lijkt erop dat het dossier-Moorwijk na jarenlang juridisch touwtrekken tussen projectontwikkelaar Toon van Esch en de gemeente Boxtel kan worden gesloten. De Raad van State deed gisterochtend uitspraak in een zaak die door Van Esch was aangespannen en bedoeld was om de ontwikkeling van Moorwijk kansrijk te houden.

De Raad van State geeft in haar uitspraak aan dat geen nieuwe feiten zijn aangevoerd die Van Esch weer in het zadel zouden kunnen helpen. De gemeenteraad van Boxtel haalde volgens het hoogste rechtsorgaan terecht een streep door het bestemmingsplan toen bleek dat Vastgoed Moorwijk BV in 2014 niet meer bestond en was uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De Raad van State is ook van mening dat een bestemming op een plan kan worden ingetrokken als 'niet aannemelijk is dat deze binnen de planperiode tot uitvoering komt'. Van Esch voerde juist aan dat het niet relevant is wanneer een plan ontwikkeld wordt; daarover zou hij met Boxtel geen concrete afspraken hebben gemaakt.

Hoe het verder gaat met plan Moorwijk is onduidelijk. De bouw van appartementen en woningen, vele jaren geleden voorgesteld door de projectontwikkelaar, lijkt voorlopig niet aan de orde. De uitspraak van de Raad van State beëindigt een kwestie die meer dan een decennium op de juridische agenda stond.