Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WIJKPLATFORM CENTRUM-BREUKELEN START NIEUW HOOFDSTUK

'Focussen op positieve verbindingen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een positieve bijdrage leveren, zodat iedere wijkbewoner zich verbonden voelt met zijn directe woonomgeving. Daar wil wijkplatform Centrum-Breukelen zich komend jaar nadrukkelijk voor inzetten. Om dit doel te bereiken, worden mensen in de wijk gezocht die hierin een actieve rol willen spelen.

Wijken als Selissen en Boxtel-Oost beschikken al langer over een wijkplatform en in 2015 kwam daar Centrum-Breukelen bij. ,,We zijn behoorlijk zoekende geweest", aldus secretaris Bernadette Bekkers. Samen met voorzitter Fons van Heesch, penningmeester Marjolein Steegs en Thea van der Struijk en Debbie Edwarts vormt ze het bestuur van het wijkplatform. ,,Centrum-Breukelen is een grote én gevarieerde wijk. Het was voor ons een lastige vraag hoe we dit vorm wilden geven."

De focus werd in eerste instantie gelegd op de thema's ontmoeten, communicatie, (verkeers)veiligheid en verlevendigen. Dat leverde verschillende successen op. Zo worden momenteel in samenwerking met andere partijen verkeersknelpunten in Centrum-Breukelen, met name op school-thuisroutes, in kaart gebracht. Ook bij het evenement Boxtel En Route, de oprichting van platform NaasteBuur en de herinrichting van de speeltuinen op Kalksheuvel en de Jan Kruijsenstraat was het wijkplatform betrokken. ,,Komend jaar zullen we nóg scherper kijken naar waar we een rol in willen spelen", leggen Bekkers en Van der Struijk uit. ,,Er zijn genoeg mensen met mooie initiatieven en vaak is het niet nodig om als wijkplatform tussen twee partijen te zitten. We willen meer een ondersteunende rol innemen en meewerken aan initiatieven die bijdragen aan mooie ontmoetingen in de wijk. De focus ligt op positieve verbindingen. Natuurlijk vinden we het ook belangrijk om


Swanee Bridge Jazzband

De Swanee Bridge Jazzband uit Boxtel verzorgt zondag 8 januari van 14.30 tot 17.30 uur haar maandelijkse optreden in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat. De toegang is gratis. Op het programma stat dixieland, oude stijl jazz en swing van grootheden als Louis Armstrong, Chris Barber, Glenn Miller en Duke Ellington.

mensen die vragen hebben bij de juiste organisatie uit te laten komen."

WHATSAPP

De bestuursleden geven aan dat bewoners in de wijk Centrum-Breukelen nooit één zullen zijn. ,,Daar is dit gebied te gevarieerd en te omvangrijk voor", aldus Bekkers. ,,Wél vinden we het belangrijk dat mensen zich bij een gedeelte van de wijk verbonden voelen en dat ze een deel van de buren kennen." Het platform hoopt dat mensen en buurtverenigingen zich melden met wensen en initiatieven. ,,Door te delen, sta je sterker", legt Bekkers uit. ,,Een voorbeeld is de WhatsApp-groep die door buurtvereniging 't Bultje in het leven is geroepen. ,,Leden van de vereniging hebben hierover een presentatie gehouden in de wijk en dat resulteerde in meer WhatsApp-groepen in Centrum-Breukelen." Om als wijkplatform meer bekendheid te krijgen, zal het bestuur meerdere keren per jaar een wijkpagina in Brabants Centrum vullen. Ook wordt in het voorjaar een bijeenkomst voor bewoners georganiseerd waarin de stand van zaken wordt toegelicht. Bekkers: ,,We hebben nu bepaald dat we inzetten op positieve ontmoetingen in de wijk. Hoe we dit gaan vormgeven en waar we invloed op willen en kunnen hebben, wordt de komende tijd verder uitgewerkt." Duidelijk is wel dat het huidige bestuur dit niet alleen kan. ,,Sowieso vinden we het belangrijk dat de gehele wijk wordt vertegenwoordigd", aldus Van der Struijk. ,,Momenteel wonen de meeste bestuursleden in het centrum, terwijl ook behoefte


Onderzoek borstkanker

Van 30 juni tot en 15 september heeft Bevolkingsonderzoek Zuid in Boxtel het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgevoerd. In Liempde was dit tussen 15 en 30 juni. Voor dit onderzoek werden alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar uitgenodigd. Er zijn 4.154 vrouwen uit Boxtel uitgenodigd en er hebben 3325 vrouwen deelgenomen aan het onderzoek. Dit betekent een opkomstpercentage van 80,04%. Er zijn 96 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek, omdat er een verdachte afwijking is gevonden. In Liempde, waar uiteindelijk 695 vrouwen deelnamen aan het onderzoek, zijn vijftien mensen doorverwezen. Pas na verder onderzoek in het ziekenhuis zal blijken of het gaat om een goedaardige of kwaadaardige afwijking.

is aan mensen vanuit Breukelen." Bekkers voegt toe: ,,We hopen dat mensen die een positieve kijk hebben op de wijk en graag dingen willen oppakken, zich melden bij ons. Het is mooi werk om samen iets van de grond te kunnen krijgen." Mensen die iets willen betekenen voor het wijkplatform, kunnen een e-mail sturen naar wijk.centrumbreukelen@gmail.com.

FOTO BOVEN: De realisatie van een speeltuin aan de Jan Kruijsenstraat: één van de projecten waarbij wijkplatform Centrum-Breukelen betrokken was. (Foto: Peter de Koning).