Nogmaals: Tunnelsyndroom

Uit een artikel in Brabants Centrum van 22 september blijkt dat Boxtel pleit voor een derde aansluiting op de A2, dan wel voor een parallelweg langs de A2 vanaf de Schijndelsedijk. De burgemeester geeft aan dat voor de financiering daarvoor met andere partijen samenwerking gezocht zal moeten worden en ging al in gesprek met het provinciebestuur. De politieke partij Balans stelde het college de vraag of het beoogde fietstunneltje ter vervanging van de dubbele overweg bij nader inzien toch wel een erg karige oplossing is, gezien ze zich nu beginnen te realiseren dat het zeer grote verkeersgevolgen zal hebben voor de rest van Boxtel. En die zijn niet op te lossen door een gedeeltelijke verbreding van de Keulsebaan en een VLK-weg; ook al niet gezien de huidige en toekomstige uitbreidingen op ons industrieterrein.

Het antwoord van B. en W.: De oplossing van fietstunnel werd gekozen na: 1. een uitvoerig burgerparticipatietraject en 2. In de periode van voorbereiding was de wethouder van Balans portefeuillehouder van dit dossier. Op deze beide stellingen wil ik even reageren.

1. Wat omvatte het burgerparticipatietraject? Een groep van 42 burgers (onder wie ondergetekende) heeft uit een breed scala van mogelijkheden bij de dubbele overweg twee varianten aangedragen aan de gemeenteraad: a. een tunnel ook toegankelijk voor personenauto's (die had de meeste voorkeur) en b. een fietstunnel. Bij een presentatie aan het Boxtelse publiek haalde van deze twee mogelijkheden de fietstunnel dertig procent van de stemmen en de voor auto's toegankelijke tunnel zeventig procent. De Boxtelse burgers bleken dus in overgrote meerderheid vóór een voor auto's toegankelijke tunnel te zijn.

2. Dat in de periode van voorbereiding Wim van der Zanden van Balans wethouder was, is een totaal overbodige mededeling (meer een poging tot stemmingmakerij!). Het college, dat de keuze maakte voor de fietstunnel (en dus ondemocratisch de mening van het Boxtelse publiek negeerde), was een college zonder Balans. Balans was tegen de fietstunnel! En is dat nog steeds. En raadsleden van andere partijen krabben zich momenteel achter hun oren of ze wel de juiste keuze maakten.

        HENK RENDERS