Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

GERARD EN MIEN VAN DIJK VIEREN GOUDEN HUWELIJK

'Wat moet die jongen toch van jou?'

LONNEKE HOONDERT

Voor Mien Poirters (75) was het geen liefde op het eerste gezicht. Voor haar man Gerard van Dijk (78) echter wel. ,,En de aanhouder wint", zegt hij met een knipoog. De geboren en getogen Boxtelaren vieren vrijdag 30 december hun gouden huwelijk.

Het gouden paar leerde elkaar kennen in de Rechterstraat, pal voor de winkel van de familie Steinmann. ,,We hingen vaak wat rond tot de film begon in de toenmalige bioscoop aan de Passage Riche en op een dag kwam ik Gerard tegen", vertelt Mien. Gerard ging vervolgens in dienst en schreef vanuit Duitsland talloze brieven. ,,Mijn moeder zei: 'Wat moet die jongen toch van jou?'. Ik had geen idee." Totdat ze, op diens verzoek, Gerard van de trein haalde nadat zijn diensttijd erop zat en diezelfde dag nog zijn ouders ontmoette. ,,Ik was 17, heel jong. Ik vond het best spannend. Toen ik bij hem thuis op de bank zat, sprong de vonk over."

Na vijf jaar verkering wilde het stel graag trouwen. Ze moesten echter nog 3,5 jaar wachten op een woning. Ze trouwden op 30 december 1966. Een onconventionele datum. ,,Maar als je voor een bepaalde dag trouwde, kreeg je geld terug van de belasting. Het bedrag bleef echter onder de 25 gulden. Dus we kregen uiteindelijk helemaal niets", aldus Gerard. Zoon Rob werd geboren en vervolgens Frank. Inmiddels heeft het echtpaar vijf kleinkinderen. Een jongen en vier meisjes. ,,Ik was al 26 toen ik Rob kreeg. Ik was voor die tijd een oude moeder", lacht Mien.

Mien en Gerard woonden aan de Van Randerodestraat, vervolgens 34 jaar aan de Eikengaard en inmiddels al elf jaar in de Rentmeester. ,,Een fijne plek. Want het uitzicht is geweldig", vinden ze. Gerard werkte 41 jaar in sigarenfabriek Elisabeth Bas.

Het echtpaar is nog steeds actief. Gerard biljart twee keer per week en wandelt veel. Mien zwemt. ,,We doen veel apart, maar zodra we dan thuiskomen, is het heel fijn om weer samen te zijn." En hun grootste geheim voor een gelukkig huwelijk? ,,Na vijftig jaar houden we nog steeds van elkaar", zegt Mien stellig. Gerard glundert: ,,Ik praat nogal veel, maar daar word ik even stil van."

FOTO BOVEN: Gerard en Mien van Dijk vieren hun gouden huwelijk.