Afbeelding
Foto: Henk van Weert

'ZONNEPANELEN BETALEN ZICH SNEL TERUG'

Twee ton extra voor duurzaamheidslening

De gemeente Boxtel maakt 200.000 euro extra vrij voor de uitgifte van zogeheten duurzaamheidsleningen. Inwoners kunnen zo'n lening afsluiten om bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Eerder werd al drie ton voor dit doel uitgetrokken, maar inmiddels waren er meer aanvragen dan er budget beschikbaar was, meldt wethouder Peter van de Wiel.

In de circa vijf jaar dat de duurzaamheidslening bestaat hebben tachtig tot honderd huishoudens er gebruik van gemaakt; gemiddeld werd per aanvraag 5.000 euro uitgekeerd. ,,En daarmee mogen we wel stellen dat dit een succesvol initiatief is. Logisch ook wel, want mensen lenen het bedrag tegen 2 procent rente en lossen jaarlijks 1.000 euro af. Wie zonnepanelen plaatst bespaart vaak al meer dan dit aflossingsbedrag", vertelt Van de Wiel.

De voorbije maanden werd voor 70.000 euro aan leningen aangevraagd, maar de pot was leeg. Nu B. en W. heeft besloten het budget te verhogen, kunnen de aanvragen weer toegekend worden. Inmiddels zijn in Boxtel zo'n vijfhonderd Energie Prestatie Adviezen (EPA's) opgesteld. Daarmee krijgen huiseigenaren uitleg welke energiebesparende maatregelen voor hen het meeste rendement genereren.

STIMULERINGSFONDS

De gemeente Boxtel heeft 1,5 miljoen euro 'geparkeerd' bij het onafhankelijke Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Een/derde deel van dat bedrag is nu bestemd voor de duurzaamheidslening. Er hoeft dus geen éxtra geld worden vrijgemaakt. Eerder werden uit dit fonds startersleningen verstrekt aan jongeren die voor het eerst een huis kopen; die regeling is vervallen nadat het Rijk en de provincie hun bijdragen stopten. Wel worden er sinds kort zogeheten blijversleningen uit dit fonds toegekend. Deze gelden zijn bedoeld voor ouderen die hun woning levensloopbestendig willen maken.


CDA WIL ROLSTOELVRIENDELIJKERE STOEPEN

Boxtel neemt weer een 'keistamper' in dienst

HENK VAN WEERT

De gemeente Boxtel neemt een eigen stratenmaker in dienst om kleine ongemakken in het wegdek te verhelpen. Dat deelde wethouder Herman van Wanrooij vorige week mee in de raadsvergadering. Daar drong de CDA-fractie aan op maatregelen.

Fractievoorzitter Hélène van As van het CDA las voor uit een e-mail die zij had ontvangen. Een wandeling van iemand met een bewoner van verpleeghuis Liduina zorgde voor de nodige irritatie door ongelijke stoeptegels door opgroeiende boomwortels en andere ongemakken. ,,In Liempde is een burgerinitiatief ontstaan om de trottoirs en straten rolstoelvriendelijk te maken. Het lijkt er dus op dat de gemeente er niet veel aan doet om deze ongemakken weg te nemen", zei Van As.

Wethouder Van Wanrooij (Openbare Ruimte) erkende dat op diverse plekken de bestrating aangepakt moet worden. Nu worden dergelijke karweitjes opgespaard totdat er voldoende plekken zijn om een aannemer in de arm te nemen. ,,Maar er dient een inhaalslag gemaakt te worden. En daarom nemen we komend voorjaar een eigen stratenmaker in dienst die dergelijke klusjes kan oppakken." Verwijzend naar de uit een schimpnaam geboren eretitel 'Keistampers' die Boxtelaren voeren, reageerde burgemeester Mark Buijs grinnikend: ,,Ik ben blij dat Boxtel straks weer een eigen keistamper in dienst heeft."

Klachten doorgeven kan via de servicelijn van de gemeente Boxtel, (telefoon (0411) 65 59 10 of e-mail: servicelijn@boxtel.nl.

FOTO ONDER: Boomwortels die de bestrating omhoog drukken zorgen op diverse plekken voor overlast. (Foto: Peter de Koning).