REALISATIE MOGELIJK AL VOLGEND JAAR

'Terugkeer van haventje is belangrijk voor Esch'

CARRY DIRKX

Het Essche haventje is opnieuw een forse stap dichterbij gekomen. Het plan van waterschap De Dommel werd eerder al omarmd door de gemeente Haaren. Nu hebben ook betrokken organisaties en inwoners uit Esch zich achter het plan geschaard. Het Essche haventje komt naast de Haarensebrug en het Oude Mannengasthuis en krijgt een recreatieve, esthetische én cultuurhistorische functie.

Begin deze maand hielden waterschap De Dommel en de gemeente Haaren een avond om bij betrokken Esschenaren te peilen hoe zij staan tegenover de terugkeer van het haventje. Voor de gemeente is draagvlak een voorwaarde om zich definitief achter de plannen te scharen. Voor deze avond werden direct aanwonenden en verschillende organisaties uitgenodigd, waaronder de fietsersbond, stichting Esch voor Elkaar, het Sinterklaascomité, Op Drift, voetbalclub Essche Boys en Brabants Landschap. Een informatieavond voor alle Esschenaren was er eerder in 2016 al geweest. De informatieavond voor genodigden was 'een hele goede avond', zegt Nettie van de Langenberg, die zich hard maakt voor het haventje. Ook waterschap De Dommel kijkt positief terug. ,,De mensen waren enthousiast", zegt woordvoerder Lenneke Wolterman. Er waren ook kritische vragen, bijvoorbeeld over eventuele overlast van auto's of hangjongeren. Daarover zijn nu al toezeggingen gedaan. ,,Het haventje is niet voor gemotoriseerde bootjes. Ook komt er geen parkeerplaats en auto's kunnen het terrein niet op", zegt Wolterman. De gemeente Haaren wordt verantwoordelijk voor beheer, onderhoud en handhaving en gaf bij monde van wethouder Eric van den Dungen aan 'duidelijke spelregels' te maken voor het gebied, waarop later gehandhaafd gaat worden.

Informatiepanelen

Het waterschap werkt momenteel aan het definitieve projectplan, dat door het bestuur van het waterschap en de gemeenteraad van Haaren nog goedgekeurd moet worden. Maar alle seinen lijken op groen te staan. Wat gaat er straks komen? Een aanlegsteiger, picknickbanken, fruitbomen en een gedenkplek. ,,Het wordt een prachtige entree voor Esch", zegt Van de Langenberg enthousiast. ,,Het haventje krijgt een recreatieve functie - er kan van daaruit bijvoorbeeld gekanood worden- , een esthetische functie én heeft cultuurhistorische waarde." Van de Langenberg is een wandelend geschiedenisboek over Esch en cultuurhistorie gaat haar aan het hart. Sinds 2005 is ze lid van de werkgroep die meedenkt over de herinrichting van de Essche Stroom. En juist die Essche Stroom is zo belangrijk voor de geschiedenis van Esch. ,,Zonder Essche Stroom geen Esch. Maar ook: zonder Esch geen Essche Stroom", zegt ze. Ze is dan ook blij met de terugkeer van het haventje, dat vermoedelijk rond 1860-1880 verdween. Bij het haventje gaan informatiepanelen komen, met daarop informatie over de veelbewogen geschiedenis van Esch, specifiek op die plek. ,,Er heeft zich zóveel afgespeeld op die plaats; ook veel strijd. Er is eeuwenlang gevochten langs de Essche Stroom." Ook daardoor vindt Van de Langenberg een gedenkplek, juist op die plaats, logisch. De gedenkplek kon op veel bijval rekenen op de informatieavond. ,,Het is echt een toevoeging voor Esch. Nu is er geen openbare plek voor officiële momenten", zegt Van de Langenberg.

De heemkundige houdt zich al meer dan tien jaar bezig met de ontwikkelingen rond de Essche Stroom, maar ziet dat er nu écht dingen ontwikkeld worden. De gemeente gaf aan in 2017 het haventje al te willen realiseren. ,,Het komt goed", zegt Van de Langenberg. ,,Zoiets moet nou eenmaal groeien en heeft tijd nodig om vorm te krijgen."