Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

GEMEENTE BEANTWOORDT VRAGEN CDA

Kunstbudget vooral voor innovatie projecten

MARC CLEUTJENS

De Kunststichting Boxtel gaf dit jaar een bedrag van 190.000 euro terug aan de gemeente Boxtel. De nog niet gebruikte subsidie kwam daarmee beschikbaar voor andere kunstprojecten en is vooral bedoeld voor innovatieve, nieuwe projecten, zo laat de gemeente Boxtel weten.

Het CDA stelde in oktober een reeks kritische vragen over kunst en cultuur, mede naar aanleiding van de veranderende positie van de Kunststichting Boxtel. De fractie wilde onder meer weten wat de gemeente gaat doen met de 190.000 euro die de stichting retourneerde. Naast innovatieve kunstprojecten kunnen ook eerder uitgevoerde succesvolle projecten in aanmerking komen voor een gemeentelijke bijdrage, zo reageert het gemeentebestuur. Een voorbeeld hiervan is de kunstmanifestatie die in 2015 in het kasteelpark Stapelen werd gehouden. Die manifestatie werd georganiseerd door de Assumptie-Stichting, in samenwerking met de Kunststichting Boxtel. De tentoonstelling viel samen met de viering van het eeuwfeest van de paters assumptionisten in Boxtel.

Het CDA vroeg of de gemeente kon aangeven wanneer voor het laatst kunst in de openbare ruimte is geplaatst. In het verleden lag dat initiatief bij de Kunststichting Boxtel, die ideeën en kunstenaars voordroeg en aan de wieg stond van het plaatsen van openbare kunst. Het gemeentebestuur geeft aan dat Tunnel Vision 1.0 het meest recente kunstproject was. Op initiatief van Vereniging De Dommel Door Boxtel is de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de A2 omgevormd tot een atelier voor graffiti-kunstenaars en worden meerdere manifestaties verwacht.

BURGAKKERPLEIN

Het gemeentebestuur geeft in de beantwoording van de CDA-vragen aan dat binnenkort een kunstproject van start gaat op het plein voor bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. Dat plan ligt al langer klaar, maar de uitvoering is vertraagd omdat Boxtel eerst een geactualiseerd meerjaren onderhoudsplan voor kunst in de openbare ruimte wil vaststellen. Dat plan is opgesteld door het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC). Zodra ook afspraken zijn gemaakt over het onderhoud van de nog te plaatsen kunstobjecten, zal een begin worden gemaakt op het 'Burgakkerplein' waar thans alleen een beeld staat van oud-Boxtelaar Henk Visch (foto).

Het CDA vroeg opheldering over de toekomstige rol van de Kunststichting Boxtel, bijvoorbeeld bij het onderhoud en de restauratie van kunstwerken. De gemeente Boxtel stelt dat onderhoud en restauratie door het BKKC afgestemd wordt met de kunstenaar of diens erven. ,,Als zij daarbij de ondersteuning van de Kunststichting Boxtel nodig achten, dan zijn de desbetreffende partijen vrij om dit te doen", stelt het gemeentebestuur.