Afbeelding
Foto: Paul Deelen

Organisator van evenementen vol muzikale passie

Dat het hem lukte om de wereldberoemde Tsjechische blaaskapel Moravanka voor het eerst sinds jaren naar het Westen te halen, was voor Wim Traa in 1990 een onbetwist hoogtepunt in zijn leven. Daarmee kwamen twee passies samen: blaasmuziek en evenementen organiseren. In de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag overleed de Boxtelaar op 77-jarige leeftijd.

Eerder dit jaar leverde Traa zijn bariton in bij Boxtel's Harmonie, de club waar hij meer dan zestig jaar muziek maakte. Noodgedwongen moest hij lichamelijke gebreken zijn hobby opgeven. Traa stond erom bekend dat hij mede-muzikanten enthousiast probeerde te maken én te houden. ,,Als geen ander zag hij in dat plezier in het muziek maken dé basis is waar het in een club als de onze om draait. Bij tal van evenementen was Wim de grote organisator en hij regelde alles tot in de puntjes; niets liet hij aan het toeval over. Van groots opgezette jubileumuitvoeringen tot promconcerten. Wim pakte graag mee aan en nam het voortouw om de uitvoeringen tot een succes te maken", meldt een woordvoerder.

Via de toenmalige blaaskapel Die Zwetschgenbub'n, waarvan hij in 1962 een van de medeoprichters en later lange tijd zowel voorzitter als muzikaal leider was, verloor Traa zijn hart aan de Tsjechische volksmuziek. Hij bouwde er een grote vriendenschare mee op. Het contracteren van Moravanka leidde ruim tien jaar op rij op paaszaterdag tot uitverkochte zalen in sportcomplex De Braken. Muziekliefhebbers kwamen uit alle windstreken van het land om te genieten van maestro Jan Slabák en zijn muzikanten.

Maar Traa liet ook zich gelden op het gebied van de amusementsmuziek. Dat gebeurde met name tijdens carnavalsactiviteiten als lid van de Prinsheerlijke Groot-Hofkapel van Eendengat, tussen 1963 en 2001 het alter ego van Die Zwetschgenbub'n. En ook nadien, toen deze formatie zich omdoopte tot De Aggemarvanhuisaf Band. Voor zijn inzet werd Traa in 2002 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: Paul Deelen).