Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE ZWICHT VOOR FELLE KRITIEK

Kerstboominzameling alweer terug in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Amper 48 uur nadat wethouder Herman van Wanrooij het einde van de traditionele kerstboominzameling in Boxtel aankondigde, trok het gemeentebestuur de maatregel alweer in. Na een storm van protest, vooral op sociale media, besloten burgemeester en wethouders hun besluit terug te draaien. Woensdag 11 januari kan de jeugd dus gewoon kerstbomen inzamelen en een zakcentje verdienen met 'een mooie groene klus'.

Enkele dagen voor Kerstmis maakte Van Wanrooij bekend dat de kerstboominzameling geschrapt was omdat de gemeente Boxtel niet meer met contant geld werkt en het dus 'ingewikkeld' is om kinderen 50 eurocent per ingeleverde kerstboom te betalen. Ook de veiligheid van de kerstboominzameling was een aandachtspunt, zo meldde Van Wanrooij.

De wethouder gaf aan dat de veiligheid van kinderen die op straat kerstbomen ophalen niet gegarandeerd kon worden; 'de verantwoordelijkheid is op meerdere vlakken te groot' zo luidde de officiële verklaring. Om die reden ging Boxtel op zoek naar een nieuwe manier van ophalen en werd gekozen voor een inzameling tegelijk met de groene GFT-container.

'ZEURENDE KINDEREN'

Zelden is een gemeentelijk besluit in korte tijd zo weggehoond. Niet alleen op de eigen Facebookpagina werd Boxtel bestookt met negatieve reacties, ook via bijvoorbeeld de Facebookpagina van Brabants Centrum regende de het kritiek en werd het besluit onder meer afgeschilderd als 'het slechtste voorbeeld van meewerkend Boxtel'. Een enkeling steunde het besluit van de gemeente en gaf aan blij te zijn dat er geen zeurende kinderen meer aan de deur komen.

Meerdere inwoners boden ook creatieve oplossingen; Boxtelaar Arjen Witteveen en Michaèl Michiels uit Liempde boden aan de 'ingewikkelde' financiën rondom de kerstboominzameling op zich te willen nemen. Witteveen opende met plaatsgenoot Jos Hermans zelfs een Facebookpagina waar gepleit kon worden voor het behoud van de kerstboominzameling.

VEILIGHEIDSHESJES

Het gemeentebestuur bleek daags voor Kerstmis gevoelig voor de storm van kritiek en haalde bakzeil. ,,Op basis van de reacties die wij hebben ontvangen hebben wij ons besluit voor dit jaar heroverwogen", meldde een persbericht. Ook werd meteen een datum voor de inzameling genoemd: woensdag 11 januari.

De gemeente geeft aan dat de financiële veiligheid van haar medewerkers en de kinderen 'een belangrijk aandachtspunt' blijft. Ook roept Boxtel deelnemers aan de kerstboominzameling op om veiligheidshesjes te dragen. ,,Voor 2017 gaan wij verder volgens het oude betalingssysteem omdat wij hier op korte termijn geen oplossing voor hebben. Komend jaar denken wij na over andere betalingsoplossingen." Met die uitspraak lijkt de toekomst van de kerstboominzameling verzekerd...

VEERTIEN LOCATIES

De inzameling van kerstbomen duurt woensdag 11 januari van 13.00 tot 15.00 uur. Medewerkers van de gemeente Boxtel wachten op veertien locaties in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel op de kerstbomen die uit de directe woonomgeving worden aangeboden. De locaties staan deze week opgesomd in de gemeentepagina in Brabants Centrum.

Per ingeleverde kerstboom wordt 50 eurocent uitgekeerd; per persoon mogen niet meer dan vijftig kerstbomen worden aangeboden. Wie met vriendjes veel meer bomen inzamelt, bijvoorbeeld 150 tot 200 exemplaren, kan een telefonische afspraak maken met de gemeente. De bomen worden dan thuis opgehaald. Bel daarvoor telefoonnummer (0411) 65 59 11.

De gemeente Boxtel onderstreept dat de kerstboominzameling is bedoeld voor kinderen en is voorbehouden aan particulieren. Kerstbomen van bedrijven mogen niet op deze manier worden afgevoerd. De kerstbomen worden versnipperd en vervolgens gecomposteerd; het verbranden van kerstbomen is al vele jaren taboe in Boxtel. (Archieffoto: Albert Stolwijk).