Kerstfoto's maken met een nieuwerwetse Polaroid-camera voor Cochabamba, natuurlijk tegen betaling...
Kerstfoto's maken met een nieuwerwetse Polaroid-camera voor Cochabamba, natuurlijk tegen betaling... Foto: Peter de Koning

BOXTELSE SCHOLIEREN ZAMELEN GELD IN VOOR GOEDE DOELEN, DICHTBIJ ÉN VER WEG

Bruisende kerstmarkten op JRL en BHC

De leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en het Praktijkonderwijs van het Baanderherencollege (BHC) hebben duizenden euro's opgehaald voor het goede doel. Het JRL zamelde ruim 10.000 euro in voor projecten in Cochabamba, op de kerstmarkt van het Praktijkonderwijs werd massaal gedoneerd voor Team KING.

Eind april reist een delegatie van het JRL naar Cochabamba in Bolivia om meerdere projecten te steunen. Onder regie van de leerlingen die deze reis gaan maken, werd vrijdag voor de kerstvakantie een massaal bezochte kerstmarkt gehouden. ,,Onze leerlingen worden na hun reis ambassadeurs van deze projecten en gaan vertellen over hun ervaringen", legt docent Debbie Verschuren uit. ,,Ze zamelen geld in, gaan een film maken en in elke klas voorlichting geven. De reis past in de lessen van het nieuwe vak Global Learning waarin veel aandacht is voor mondiale vraagstukken over arm en rijk."

POLAROID-CAMERA'S

Het JRL bruist tijdens de kerstmarkt. Op het podium in de aula zijn voortdurend optredens, bijvoorbeeld van zangeres Jenthe Herbers en gitarist Luuk de Bekker. In meerdere klaslokalen kunnen instant-klaar foto's gemaakt worden met nieuwerwetse Polaroid-camera's. ,,De opbrengst is natuurlijk voor het goede doel", vertellen de fotografen tussen enkele fotosessies door. Natuurlijk draagt iedereen een foute kersttrui of kerstaccessoires.

In de Bracbantzaal bemant Bolivia-expert Marco van Bijleveld een kraam met ambachtelijke spulletjes die uit Cochabamba komen. ,,Allemaal verzameld tijdens eerdere reizen naar deze stad", aldus Marco, die met de JRL-delegatie als reisleider meegaat naar Bolivia. ,,De spullen komen van de grootste openluchtmarkt in Zuid-Amerika. En die is in Cochabamba. Ik heb er twee jaar gewoond en ken dus de immense verschillen tussen rijk en arm."

Marco gaf er les op een Nederlandse school en ondersteunt hulpprojecten. ,,De JRL-scholieren gaan projecten bezoeken en kunnen met de opbrengst van deze kerstactie kiezen waaraan het geld besteed wordt. Vorig jaar werden bijvoorbeeld matrassen gekocht voor de nachtopvang van aan lijm verslaafde jongeren en werd een pingpongtafel aangeschaft voor een weeshuis." Is dat geen druppel op een gloeiende plaat? ,,Nee", zegt Marco. ,,Je moet niet te groot denken en juist bekijken hoe je heel lokaal kunt helpen. Dat gaan wij in Cochabamba doen."

Dat zal gebeuren met 10.372 euro, een gigantisch bedrag. Dat werd onder meer bijeengebracht tijdens een graffiti-workshop die in het openluchtlokaal nabij natuurgebied Dommelbimd werd gehouden. Economiedocent Niels van Ooijen trad op als begeleider. ,,Weer eens iets anders dan over inflatie praten", grinnikt hij. ,,Leerlingen betalen 15 euro en maken een ontwerp. Onder begeleiding van een streetart-kunstenaar gaan ze met spuitbussen aan de slag."

Even verderop gaan leerlingen tegen betaling op de foto met een alpaca. ,,Een kleine lama die in Zuid-Amerika leeft", vertellen Floor en Pleun Nooren uit Lennisheuvel. ,,Onze ouders zijn eigenaar van Best ZOO en we mochten Snoepie een dagje lenen. Ze vindt het leuk, maar soms ook erg druk."

PRAKTIJKONDERWIJS

Al bij de ingang van het BHC is donderdagavond duidelijk dat de kerstmarkt van het Praktijkonderwijs groots is opgezet. Voor één euro kan een ritje gemaakt worden in een heuse arrenslee. De leerlingen bij de ingang fungeren als rendieren. Een stukje verderop staat een aantal vuurkorven, die zorgen voor licht en warmte op deze gezellige avond.

Binnen, in de hal van de school, wordt pas goed zichtbaar hoeveel tijd en aandacht er aan de kerstmarkt geschonken is. De verschillende kraampjes zijn sfeervol versierd en er worden prachtige, door de leerlingen gemaakte, kerstversieringen te koop aangeboden, zoals houten kerstbomen en theelichtjes. Ook is er een loterij waar prijzen als 'twee uur tuinonderhoud' en 'huishoudelijke klusjes' te winnen zijn. Een tweetal leerlingen zingt kerstliedjes. Er is dus genoeg te beleven.

DRIE GOEDE DOELEN

Docent Stef Noordermeer vertelt dat er, zoals tijdens elke editie, een goed doel aan de markt gekoppeld is. ,,De leerlingen konden kiezen uit drie goede doelen en hebben gekozen voor stichting Team KING. Team King is in een organisatie die zich sinds 2009 in zet om van kanker een ziekte te maken waarvan je geneest. Omdat de school anderhalf jaar geleden een leerling heeft verloren aan kanker en een andere leerling is genezen van de ziekte, koos een meerderheid van de leerlingen voor dit mooie doel."

Julian van bijna zeventien is één van de leerlingen die volgens Noordermeer een meer dan gemiddelde bijdrage heeft geleverd aan de kerstmarkt. Ook zijn klasgenoot Tjeu (16) wordt geroemd. Tjeu: ,,We hebben veel tijd besteed aan het maken van de fakkels die verkocht worden. Ook zijn we bij de winkels in de buurt netjes gaan vragen of ze prijzen ter beschikking wilden stellen voor de loterij." Julian vult aan: ,,Ik vind het doel dat we hebben gekozen erg goed. Veel mensen hebben de ziekte of kennen iemand die het heeft."

Wijnand Vonk, een van de docenten die zich heeft ingezet voor het realiseren van de kerstmarkt, is erg trots op Julian, Tjeu en alle andere leerlingen. ,,Eens per drie à vier jaar wordt een kerstmarkt georganiseerd waar steeds een ander goed doel aan wordt gekoppeld. Ik ben heel trots op de leerlingen", glundert Vonk.

Ook Jan Matheeuwsen, als ambassadeur van Team KING aanwezig op de markt, is tevreden. ,,Op 15 februari wordt er door de leerlingen een cheque met daarop de opbrengst uitgereikt. Ik ben heel benieuwd." Getuige de inzet van leerlingen en personeel én de grote opkomst, gaat dit zeker een mooi bedrag worden.

OP DE FOTO'S ONDER: Impressies van de kerstmarkten op het Jacob-Roelandslyceum en het Praktijkonderwijs met alpaca Snoepie (links) en de gezellige kraam met kerstspulletjes. (Foto's: Peter de Koning).

De kerstmarkt van het Praktijkonderwijs bood heel veel leuke kerstartikelen; de opbrengst was voor Team KING.
Afbeelding
Afbeelding