Afbeelding
Foto: Waterschap De Dommel

VISTRAP IN BUITENGEBIED LENNISHEUVEL WERKT NIET

Heerenbeekloop weer op de schop

Waterschap De Dommel in Boxtel heeft opdracht gegeven voor nieuwe werkzaamheden aan de Heerenbeekloop in het buitengebied van Lennisheuvel. Aanleiding voor het grondwerk is de aanpassing van de vistrap die volgens het waterschap niet meer werkt.

Het waterschap ontdekte na onderzoek dat er te weinig water door de Heerenbeekloop stroomt waardoor vissen er niet doorheen kunnen zwemmen en dus ook hun paaiplaatsen niet kunnen bereiken.

De vistrap zorgde voor meer problemen. Het waterschap meldt dat de grondwaterstand in de omliggende landerijen aanzienlijk hoger werd na eerdere ingrepen in het landschap.

Aannemer Van den Boomen uit Liempde werd in de arm genomen om de werkzaamheden uit te voeren. De kosten worden geraamd op ongeveer 100.000 euro.

GASLEIDING

De vistrap zal volgens het waterschap na het verleggen van de Heerenbeekloop weer gaan werken. De beek, die negentig meter noordelijk werd uitgegraven, wordt dieper en visser kunnen zo het gebied nabij Lennisheuvel weer passeren.

Op de huidige plek kon de beek niet verdiept worden vanwege de aanwezigheid van een gasleiding.

FOTO ONDER: Beeld van de werkzaamheden in het stroomgebied van de Heerenbeekloop nabij Lennisheuvel. Eerdere maatregelen in het stroomgebied zijn ongedaan gemaakt om de werking van de vistrap te herstellen. (Foto: Waterschap De Dommel).