Fleur van der Meijden wist meteen wie ze ging interviewen tijdens de aftrap van het persbureau: haar buurvrouw. (Foto: Peter de Koning).
Fleur van der Meijden wist meteen wie ze ging interviewen tijdens de aftrap van het persbureau: haar buurvrouw. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Fleur (10) sprak Mia Hobbelen over Kerstmis:

'Vroeger kreeg je wat je nodig had'

FLEUR VAN DER MEIJDEN

We vieren allemaal kerst, maar hoe ging dat vroeger? Dat was helemaal anders, zo was het geloof heel belangrijk. Je ging de hele dag naar de kerk, mét mooie kleren aan en als je thuiskwam gingen die meteen uit. Ook was er bijna niks bijzonders om te eten met kerst.

Mia Hobbelen (83) woont in het buitengebied van Gemonde en vertelde uitgebreid over de verschillen tussen hoe men vroeger Kerstmis vierde en nu. Ze is geboren in 1933 in Lieshout en is daarna in Sint-Oedenrode gaan wonen. Ze verhuisde vervolgens naar Schijndel en daarna is ze gaan wonen, waar ze nu woont. Ze heeft samen met haar zoon De Eekhoorn. Dat is een handelsbedrijf aan de Schijndelsedijk. Vroeger woonde ze daar ook, maar nu gaat Mia iedere dag nog op de fiets naar De Eekhoorn.

Toen Mia vijfentwintig jaar was, trouwde ze en rond haar dertigste kreeg ze kinderen. Dat was het moment dat er een kerstboom in huis kwam. Eerst vierde ze ook Kerstmis, maar toen stond er alleen een kerststal in huis. De beeldjes waren van gips. Ook toen niet iedereen een kerstboom zette, ging het zo: de protestanten hadden een kerstboom en de katholieken hadden een kerststal met gipsen beeldjes. Dat was normaal wanneer je geloofde. In 1963 zette Mia voor het eerst de kerstboom. Niet iedereen had toen al een kerstboom, maar wél nog steeds een kerststal.

KNIPPERENDE LAMPJES

Als je een kerstboom had, ging het zo: de boom werd versierd met knipperende lampjes met kleur. Mia weet het nog goed: ,,Die knipperende lampjes waren vervelend. Je werd er helemaal gek van!" De meeste kerstbomen werden van het land gehaald of je kocht er een. En je kreeg geen cadeaus onder de kerstboom.

Tegenwoordig eten we allemaal lekkere dingen tijdens Kerstmis. We gaan gourmetten, eten met de familie kalkoen of kip. Vroeger was het niet zo luxe. Mensen kregen op zondag altijd krentenmik. Ook tijdens kerst. Als ze naar de nachtmis waren geweest, kregen ze worstenbrood. Als je een rijke familie had, kreeg je op Eerste Kerstdag wel iets bijzonders. Als je vader een fazant of konijn te pakken kreeg, kon je die eten. Als je ging werken, verdiende je 25 tot 30 gulden per week. Als je een kip wilde, moest je vijf gulden betalen. Dat was dus best duur.

NACHTMIS

Kerst staat in het teken van geloof. Vroeger was dat erg belangrijk. Mensen gingen heel vaak naar de kerk. Op kerstavond is er altijd, nu ook nog, de nachtmis. Dat is een mis om precies 12 uur 's nachts. Vroeger moest je dan mooie kleren aan. Maar als je nieuwe kleren nodig had, moest je wachten tot Pasen. Mia moest vroeger te voet naar de nachtmis. Dat was een uur lopen. Al je er heen ging, moest je een hoedje op. ,,Ik vergeet het nooit meer", vertelt Mia. ,,Ik kwam naar een nachtmis en had geen hoedje op. Dat was een nachtmis waar ik niks van mee heb gekregen." Omdat Mia geen hoedje op had, mocht ze niet naar binnen.

Wat vindt Mia nu van Kerstmis? ,,Erg leuk. Maar vroeger was je meer tevreden met je spullen dan nu! Zelfs met het kleinste cadeau!" Tegenwoordig viert Mia kerst met haar familie en kinderen. Ze gaan dan dobbelen en samen eten. Maar wel zegt ze: ,,Tegenwoordig krijg je van alles wat, maar vroeger kreeg je wat je nodig had."

Mia gaat nog altijd naar de nachtmis in de kerk in Schijndel. Niet te voet, maar met de fiets of de auto.

FOTO BOVEN: Fleur van der Meijden wist meteen wie ze ging interviewen tijdens de aftrap van het kinderpersbureau: haar buurvrouw. (Foto: Peter de Koning).