Leon Spaan (links), rector van het Jacob-Roelandslyceum en algemeen directeur van het Baanderherencollege, blikt samen met de onderwijsdirecteuren Els Strang (JRL) en Jan-Willem van den Berg (BHC) vooruit op de open dag. (Foto: Peter de Koning).
Leon Spaan (links), rector van het Jacob-Roelandslyceum en algemeen directeur van het Baanderherencollege, blikt samen met de onderwijsdirecteuren Els Strang (JRL) en Jan-Willem van den Berg (BHC) vooruit op de open dag. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZATERDAG 14 JANUARI OPEN DAG OP JACOB-ROELANDSLYCEUM EN BAANDERHERENCOLLEGE

Keuzevrijheid jeugd steeds belangrijker in onderwijs

HENK VAN WEERT

Terwijl alle kinderen en jongeren genieten van een welverdiende kerstvakantie, blikt de directie van de twee middelbare scholen in Boxtel vooruit op de open dag die zaterdag 14 januari van stapel loopt. Voor leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs en hun ouders is dat hét moment om vragen te stellen over de vervolgopleiding. Maar daar blijft het niet bij. Meeloopdagen waarin kinderen de twee scholen kunnen ontdekken, voorlichtingsbijeenkomsten op basisscholen en het verspreiden van folders. Het hoort er allemaal bij vandaag de dag, zowel op het Jacob-Roelandslyceum (JRL) als het Baanderherencollege (BHC).

De open dag in januari is bedoeld om toekomstige leerlingen te laten proeven hoe het er op de twee Boxtelse scholen aan toe gaat. ,,En dus beperken we ons ook tot activiteiten die een reëel beeld geven van ons onderwijs. En daar betrekken we het liefst onze leerlingen bij. Zij zijn onze échte ambassadeurs. Recht uit hun hart vertellen zij over hun ervaringen op onze scholen. Dat bleek de voorbije jaren een succesvolle formule en die hanteren we ook deze keer weer", vertelt Leon Spaan. Hij is rector van het JRL en algemeen directeur van het BHC.

Samen met Els Strang en Jan-Willem van den Berg, respectievelijk directeur onderwijs van het JRL en BHC, ziet Spaan dat de belangstelling voor de jaarlijkse open dag toeneemt. ,,Met name ouders maken er meer gebruik van. De open dag is een belangrijk moment in het voorbereidingstraject van de schoolkeuze voor hun kinderen. We zien dan ook niet alleen achtstegroepers, maar ook steeds meer kinderen uit groep 7", zegt Strang. Van den Berg knikt: ,,En soms komen leerlingen uit groep 6 al een kijkje nemen. Alhoewel dat uitzonderingen zijn. Maar ze zijn van harte welkom. Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met de oriëntatie op hun loopbaan."

FLINK VERTIMMERD

'Je telt mee op het BHC'. Dat is het motto waarmee de Boxtelse school voor vmbo en praktijkonderwijs zich profileert. ,,En dat gevoel moet ook merkbaar zijn tijdens de open dag. Al meteen bij ontvangst. Stewards en andere leerlingen vertellen bezoekers wat er allemaal te vinden is tijdens de rondgang door onze school. Daarbij komen alle aspecten van ons onderwijs aan bod. Wij bieden een vertrouwde en veilig omgeving om te leren en dat willen we ook graag uitstralen", aldus Van den Berg.

Door snelle ontwikkelingen op gebied van informatie- en communicatietechniek (ict) is het moeilijk om te overzien welke beroepen over pakweg tien jaar nodig zijn, beseft Van den Berg. ,,Wij spelen daarop in door leerlingen individueel hun pakket samen te laten stellen. Er is dus geen vast vakkenpakket. Door dit programma op maat denken we beter te kunnen inspelen op de behoeften in de omgeving."

ARTS & DESIGN

De BHC-directeur benadrukt dat in zijn schoolgebouw de voorbije jaren ook flink is geïnvesteerd om deze nieuwe vorm van onderwijs ten uitvoer te brengen: ,,Er is flink vertimmerd voor onder meer de creatieve afdeling. Ook is de techniekafdeling vernieuwd zodat we lessen kunnen geven over het gebruik van robots, domotica en zonne-energie. De vleugel van de bouwafdeling wordt momenteel onder handen genomen, zodat voortaan ook interieurbouw aan bod kan komen. Er wordt gewerkt met de meest moderne, computergestuurde machines." Ook leerlingen die kiezen voor de mavo-afdeling krijgen in eerste instantie beroepsgerichte talentlijnen aangeboden. Daarnaast is er een samenwerking met mbo-school SintLucas in het project Arts & Design en kunnen extra getalenteerde leerlingen deelnemen aan de havo-kansklas.

Het BHC kiest steeds vaker voor deelname aan projecten in de Boxtelse samenleving, vertelt directeur Van den Berg. ,,Zo gaan leerlingen van het praktijkonderwijs komend halfjaar helpen bij de restauratie van het carillon in de Sint-Petrustoren. Maar dat is slechts één van de tien projecten."

MOTIVATIE

De rode draad in het onderwijs van het JRL is erop gericht tieners te laten ontdekken wat hun ambitie is, vertelt directeur Strang: ,,Motivatie is de sleutel tot succes en dat dragen we uit onder de slogan 'JRL draait om jou'. En dus maken we een aanbod van lessen waaruit de leerlingen zelf, onder goede begeleiding uiteraard, kunnen kiezen. Zo kennen we al enkele jaren de profileringen Cultuur, Technasium, Econasium en Engels Plus."

En dit schooljaar is daar het Learning Lab bij gekomen, gevestigd in het gebouw van de brede school Wilgenbroek. ,,Op een nieuwe manier, in een collegezaal of arena, besteden we aandacht aan bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling via global learning, een combinatie van levensbeschouwing, maatschappijleer en burgerschapsvorming. Maar ook ict-lessen vinden daar plaats. Bezoekers van de open dag zijn 17 januari ook in de Wilgenbroek welkom. We laten speciaal een schoolbus tussen beide gebouwen op en neer rijden", aldus Strang.

ACTIEVERE SCHOLIEREN

Dat scholieren zelf keuzes maken, is ook terug te zien in gewone lessen. ,,Dankzij de vorig jaar geïntroduceerde Topweek. Daar laat de jeugd zien welke leerdoelen ze hebben bereikt, zonder een voorgeschreven lesrooster", zegt de directeur onderwijs van het JRL. Deze manier van werken, waarbij de jongeren in samenspraak met hun mentor bepalen wat en hoe zij leren, zorgt ervoor dat scholieren veel actiever zijn geworden, in de ogen van Strang. ,,Dat komt ook tot uiting in tal van projecten waaraan onze leerlingen meedoen in de samenleving. Ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij de plaatsing van kunstwerken, maar werken ook mee aan een festival als Bockesprongen. En dat is een goede zaak, vinden wij."

Tijdens de open dag op zaterdag 14 januari zijn bezoekers welkom tussen 10.00 en 14.00 uur in het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 in Boxtel. Het Baanderherencollege aan de Baanderherenweg 2 is geopend van 12.00 tot 15.00 uur.