Afbeelding
Foto: STORM

OUD-BOXTELAAR BAS VERKAIK BLIKT TERUG OP WERELDREIS MET ELEKTRISCHE MOTOR

Zestien landen met elk hun eigen charme

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ruim zes weken is hij nu thuis. ,,En het voelt nog steeds gek. We hebben zoveel mooie dingen gezien en nu is het dagelijks leven weer begonnen. Gelukkig hebben we de herinneringen nog..." Oud-Boxtelaar Bas Verkaik (22) reisde samen met 22 mede-studenten, twee elektrische motorfietsen en een stoet auto's in tachtig dagen door zestien landen om de wereld kennis te laten maken met elektrische mobiliteit.

Het was nog even spannend of de reis van STORM, de stichting die de ruim twintig studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) oprichtten, wel voltooid zou worden. ,,Op 14 augustus werden we massaal uitgezwaaid op het 18 Septemberplein in Eindhoven, een fantastische start. Onze ambassadeurs Jan Peter Balkenende, Rick Nieman en de president van de TU/e gaven het startschot en we gingen op pad, met één elektrische motor en zeven auto's." Net over de grens, in Duitsland, kreeg het studententeam te maken met motorpech. ,,Dat was even schrikken", blikt Verkaik terug. ,,We wisten niet wat het probleem was, omdat we het niet eerder hadden meegemaakt." Uiteindelijk werd duidelijk dat het euvel bij de 'inverter' zat, een elektronische schakeling. ,,Die hadden we hard nodig. Gelukkig zat de leverancier van deze inverter vlakbij de plek waar we waren gestrand. Sindsdien hebben we gelukkig geen motorproblemen meer gehad." Lachend: ,,We konden dit maar beter aan het begin meemaken. Stel je voor dat we met motorpech ergens in 'the middle of nowhere' stonden, zoals Iran..."

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië, China, de Verenigde Staten, Frankrijk en België. Verkaik weet de landen die hij en de rest van de groep hebben doorkruist, moeiteloos op te noemen. ,,Een aantal van onze groep heeft de reis al eerder afgelegd om afspraken te maken en de landen voor te bereiden op onze komst. Op iedere plek hadden we bovendien stroom nodig om de batterijen van de motor op te laden. Tijdens onze reis bleek dat dit óveral mogelijk was. Een belangrijke boodschap die we met onze reis ook wilden uitdragen."

Van een elektricien in China die kabels om moest leggen om de motor op te kunnen laden tot de projectie van de STORM-motor op één van de billboards op Times Square in New York: avonturen beleefde het studententeam volop. ,,In tachtig dagen hebben we zóveel gezien", zegt Verkaik. ,,En alle landen hebben hun eigen charme. Zo had ik voor onze reis eigenlijk niet van Kirgizië gehoord. De natuur in dat land is echter prachtig. We hebben met z'n allen afgesproken dat, áls we een STORM-reünie organiseren, dat die in Kirgizië plaatsvindt..." De komst van de studenten was vanwege de voorbereiding al aangekondigd in de landen, waardoor ze bijna overal feestelijk ontvangen werden. ,,Vaak werd onze aankomst gebruikt als excuus om méér te organiseren, zoals andere demonstraties. Ook hebben we in alle landen volop aandacht van de media gekregen."

NATIONALE ROUW

Bijzonder vond Verkaik de ontvangst in China. ,,Daar werden we gezien als popidolen. Ik kan me na al die selfies en handtekeningen een beetje voorstellen hoe beroemdheden zich voelen..." In Oezbekistan daarentegen hing een grimmige sfeer. ,,De president Islam Karimov was net overleden en er waren drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Alles wat daar was georganiseerd voor ons, werd afgelast. We zijn dan ook snel door dit land gereisd."

Zestien totaal verschillende landen die allemaal hun eigen 'charmes' en culturen hebben. Dat concludeert de oud-Boxtelaar na de omvangrijke trip. ,,We hebben in tachtig dagen heel veel verschillen gezien. Van een enorm gastvrij Iran tot Turkmenistan, dat vergelijkbaar is met Noord-Korea. Je ziet alleen de mooie gebouwen, verder lijkt de hoofdstad totaal verlaten."

Vanuit de Verenigde Staten vlogen de studenten naar Parijs. Het laatste gedeelte werd de stoet vergezeld door enkele Tesla's, elektrische auto's. ,,De laatste dag hebben we nog een stop gemaakt bij VDL in Born, één van de sponsors", aldus Verkaik. ,,Het bedrijf stelde een elektrische bus beschikbaar waarin we met het gehele team stapten, op de motorrijder na. Vervolgens werden we op de Technische Universiteit in Eindhoven ontvangen en hebben we teruggeblikt op de reis met het publiek."

Hoe het nu verder gaat? ,,Samen met een aantal studenten zijn we nu vooral bezig met de nasleep. Zo heb ik ons verhaal al op verschillende plekken mogen vertellen, onder meer bij Zapplive. Ook worden de motors af en toe ingezet op beurzen en mogelijk zijn er bedrijven die geïnteresseerd zijn in de verdere ontwikkeling van het product. De meesten, waaronder ik, hebben hun studie weer opgepakt. Het is een geweldig project geweest. Toen we hier twee jaar geleden mee startten, konden we nog niet zoveel en uiteindelijk hebben we ons verhaal, dat elektrische mobiliteit belangrijk is, overal kunnen vertellen."

FOTO'S BOVEN: Van Times Square in New York tot de prachtige natuur in Kirgizië: oud-Boxtelaar Bas Verkaik (vierde van links) reisde samen met 22 mede-studenten in tachtig dagen door zestien landen. (Foto: collectie STORM).

Afbeelding