Afbeelding
Foto: Sofie Laheij

BOOTCAMP TIJDENS KERSTVAKANTIE

Lambertusschool heeft een nieuwe directeur

         Sofie Laheij en                 Amber Schelstraete

Directeur Pieter Lathouwers nam voor de zomervakantie na 42 jaar afscheid van het onderwijs én van zijn functie bij de Sint-Lambertusschool in Gemonde. Linsey van Gansewinkel uit Boxtel trad in zijn voetsporen. Zij combineert haar taken als directrice met het geven van bootcamplessen: met een groep mensen intensief sporten in de buitenlucht. Sofie en Amber interviewden 'de nieuwe juf', die grootse plannen heeft voor de kerstvakantie. Waar andere kinderen twee weken lang de schooldeuren achter zich dichttrekken, komen de leerlingen van de Sint-Lambertusschool even terug. Dan geeft Linsey namelijk een bootcamples óp school.

Waarom een kidsbootcamp in de kerstvakantie?

,,Normaal geven we alleen bootcamp aan jeugd vanaf dertien jaar en volwassenen. We hebben alleen al heel vaak de vraag gekregen of we bootcamp aan kinderen zouden willen geven. Dat willen we natuurlijk heel graag. Maar doordat we allebei werken, kunnen mijn collega en ik alleen 's avonds trainingen geven. Dat is te laat voor jonge kinderen. Daarom hebben we bedacht om eens een bootcamp te organiseren in de kerstvakantie!"

Geef je samen of alleen de kidsbootcamp?

,,Deze geef ik samen met Iris. Wij geven bijna alle trainingen altijd samen."

Wat heeft je geïnspireerd?

,,Op scholen is al vaak gevraagd of ik een keertje bootcamp wilde geven. Ik merkte dat kinderen vaak erg enthousiast waren. Dat heeft mij het meest geïnspireerd."

Wat vind je er leuk aan? En wat minder leuk?

,,Ik vind het heel leuk om gezellig met kinderen buiten te sporten. Samen bezig zijn op een leuke en actieve manier. Wat minder leuk is, is dat het af en toe ook wel eens slecht weer kan zijn. Maar gelukkig valt dat meestal wel mee."

Wat heeft je op het idee gebracht?

,,De vraag vanuit kinderen om eens bootcamp te geven."

Vind je het belangrijk dat kinderen veel bewegen en sportief zijn?

,,Dat vind ik zeker belangrijk! Kinderen zitten door de dag heen best veel stil. Het is belangrijk dat ze hun energie kwijt kunnen en zich fijn en fit voelen."

Doe je nog meer dan bootcamp en lesgeven?

,,Ja, zelf sport ik daarnaast ook nog!"

DIRECTEUR

Hoe ben je begonnen?

,,Op mijn vorige school mocht ik de directeur één dag in de week ondersteunen. Dat betekent dat ik de directeur eigenlijk mee mocht helpen. Dat vond ik zó leuk dat ik de opleiding mocht gaan volgen om directeur te worden."

Wat is je motivatie en inspiratie?

,,Het allerbelangrijkste vind ik dat kinderen het verdienen om goed onderwijs te krijgen. Als directeur kan ik hier zelf een beetje voor zorgen."

Waarom ben je directeur?

,,Ik wil er graag voor zorgen dat kinderen graag naar school gaan en de juiste dingen leren. Als directeur kan ik hier met een heel team aan werken. Dat vind ik heerlijk om te doen."

Waarom wilde je dat?

,,Ik vond het heel leuk om juf te zijn, dat vind ik nog steeds, maar ik wilde ook altijd heel graag dingen op school veranderen en beter doen. Dit wilde ik niet alleen in mijn klas maar met heel de school."

Hoelang geef je al les?

,,Ongeveer zeven jaar."

Hoelang ben je al directrice?

,,Eerst heb ik een hele poos iemand vervangen. En sinds dit schooljaar ben ik hier op school directeur."

Wat zou je hier nog willen veranderen?

,,Het is al een hele leuke school! Ik vind het belangrijk om samen te kijken wat we nog beter kunnen doen. Daarom hebben we nu ook een leerlingenraad. Maar ook het kinderpersbureau is heel belangrijk, want dat is een leuke en andere manier om dingen te leren. Zo gaan we samen steeds kijken wat een goede en ook zeker een leuke manier is om op school dingen te leren."

Wanneer kwam je er achter dat je zeker directeur wilde worden?

,,Na een jaar de directeur te mogen ondersteunen, wist ik dit zeker. Ik vond het zo ontzettend leuk om te doen en wilde er veel meer van weten!"

Wat vind je van de school?

,,Het is een hele leuke en gezellige school. Iedereen kent elkaar en draagt zorg voor elkaar. Ik ga er iedere dag met veel plezier naar toe."

Hoe ben je hier gekomen?

,,Toen ze een nieuwe directeur zochten hebben ze een vacature gemaakt. Dat is een soort van advertentie waarin ze vragen of iemand hier wil komen werken. Toen ik de vacature zag, werd ik heel enthousiast en heb ik gesolliciteerd."

FOTO ONDER: Tijdens de gymles kregen de leerlingen van de Sint-Lambertusschool al een voorproefje op de bootcamp die in de kerstvakantie plaatsvindt. Directeur Linsey van Gansewinkel begeleidt de sportieve activiteit. (Foto: Sofie & Amber).

Linsey van Gansewinkel