Leopold Messchaert gaf tijdens de kerstdrive van bridgeclub Revanche een presentatie over Zambia, het land waar hij met partner Threes een jaar als vrijwilliger gaat werken in een afgelegen ziekenhuis. (Foto: Peter de Koning).
Leopold Messchaert gaf tijdens de kerstdrive van bridgeclub Revanche een presentatie over Zambia, het land waar hij met partner Threes een jaar als vrijwilliger gaat werken in een afgelegen ziekenhuis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OPBRENGST DRIVE VOOR OUD-HUISARTS

Bridgeclub Revanche steunt Leopold en Threes

TONNIE WESSELING

In januari vertrekken voormalig huisarts Leopold Messchaert (63) en zijn partner Threes (62), die röntgenlaborant is, voor een jaar naar Zambia om daar op vrijwillige basis te gaan werken in het Saint-Francis Hospital in het afgelegen plaatsje Katete. Bridgeclub Revanche, waar beiden lid van zijn, besloot het stel niet met lege handen weg te sturen en kwam enkele dagen voor Kerstmis in actie…

Initiatiefnemer Bert Hermkens vertelde erover, kort voor de start van een bijzondere kertdrive in Gemeenschapshuis De Walnoot, de thuisbasis van Revanche. ,,We konden een sponsorloop houden, maar dat was qua leeftijd van onze leden niet zo handig", lachte Hermkens. ,,We hebben nu een enveloppenspel georganiseerd dat tijdens de kerstdrive gehouden wordt."

Tussen de zes bridgedrives door konden de leden van Revanche een envelop kopen voor 2,50 euro of vijf stuks voor 10 euro De envelop kon leeg zijn of een nummer bevatten dat correspondeerde met een prijs. De prijzen varieerden van een potje zelfgemaakte honing of jam tot enkele kunstzinnige beelden. ,,Ik hoop dat de enveloppen op gaan. Dan ben ik totaal tevreden", zei Hermkens.

HARTVERWARMEND

Huisarts Messchaert noemde de actie van zijn bridgegenoten een hartverwarmend initiatief. Voorafgaand aan de kerstdrive hield hij een korte toespraak met dia's. Hij had meteen de lachers op de hand. ,,Alles wat ik zeg is ook namens Threes. Sommige mensen zeggen: 'Waarom ga je niet van je pensioen genieten?'. Daar ben ik nog niet aan toe. Ik wil graag een steentje bijdragen aan het gezond maken van mensen en nu in een land waar de mensen het beduidend minder hebben dan hier."

Vervolgens vertelde Messchaert over de historie van Zambia, voorheen Noord-Rhodesië. ,,Zeventig procent van de mensen leeft daar onder de armoedegrens. Het inkomen per dag is minder dan 1,20 dollar en er is veel corruptie. Het ziekenhuis waar we heen gaan, heeft een stichting die ervoor zorgt dat buitenlandse artsen kunnen komen werken en er weinig of niets aan de strijkstok blijft hangen."

KOELKAST

Van het geld wil Messchaert met Threes een koelkast kopen om bloedmonsters te bewaren. Mét een goede accu want de stroom valt daar regelmatig uit. ,,Het is allemaal heel spannend, maar we hebben er veel zin in", sprak de huisarts. Hij adviseerde allen in De Walnoot de column van Wieke Biesheuvel in Libelle te lezen. Haar man werkt in hetzelfde ziekenhuis als chirurg en Biesheuvel schrijft over het verblijf daar. ,,Via haar columns zullen jullie vast en zeker een keer over die aardige mensen uit Boxtel horen…"

Het eindbedrag van de kerstdrive bedroeg samen met tal van donaties 2.495 euro, beduidend meer dan voorzitter Jerôme van Helvoort van Revanche vooraf had durven dromen. Aan dit resultaat en de prijzenregen die de bridgers ten deel viel, werd meegewerkt door de winkeliers in winkelcentrum Selissen, Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren en Lionsclub Boxtel Belles Amies. Daar kwam ook een statiegeldactie bij die in Jumbo Oosterhof werd gehouden.

REISBLOG

Wie Leopold en Threes komend jaar wil volgen in Zambia, kan hun verhalen lezen op een blog dat te vinden

FOTO ONDER: Leopold Messchaert gaf tijdens de kerstdrive van bridgeclub Revanche een presentatie over Zambia, het land waar hij met partner Threes een jaar als vrijwilliger gaat werken in een afgelegen ziekenhuis. (Foto: Peter de Koning).


RUIME ZEGE OP 'WAPEN VAN EERSCHOT'

Libreteam 't Ivoor Boxtel zet opmars gestaag voort

Het eerste libreteam van de Boxtelse biljartvereniging 't Ivoor heeft de onlangs ingezette opmars vorige week voortgezet. Met een ruime zege (29-23) werden de biljarters van 't Wapen van Eerschot geklopt.

Theo Verhagen stond in de schijnwerpers bij 't Ivoor 1. Hij behaalde het hoogste moyenne (10,15) en was ondanks een verliesbeurt goed voor negen punten. Don van der Wiel en Fouad Hasbani scoorden elk tien punten met moyennes van respectievelijk 8,88 en 8,21.

Het tweede team van 't Ivoor, dat bestaat uit Cees van Eindhoven, Emanuel Coort en reservespeler Louis van der Meijden, liep tegen een ongekende zeperd aan. Allen werden overtroefd door Krijt op Tijd 1 uit Veghel. 't Ivoor 3 won nipt met het kleinst mogelijke verschil van één punt. Henk van Boxmaar en Emanuel Coort wonnen hun partij, Ad van Os moest genoegen nemen met zeven punten.

In de afdeling recreanten heeft het eerste libreteam van 't Ivoor de draad weer opgepakt. De biljarters wonnen afgetekend van VOP. Toon Bevers, Peter Franken en Theo Verhagen tekenden voor de winstpartijen terwijl Henk van Boxmeer slechts een paar caramboles te kort kwam en bleef steken op negen punten.

't Ivoor 2 kon de resultaten van de afgelopen weken geen vervolg geven. De formatie verloor dit keer ruim met 37-30. Alleen Jan Meeuwis wist zijn partij te winnen terwijl Frans Klein, Rien Meijs en Wim Bekkers aan het kortste eind trokken. Ook 't Ivoor 3 moest passen en zag alleen Wim van Dijk winnen. Frans Maas, Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven speelden ondermaats.

RECREANTEN

In de afdeling recreanten kwamen de driebanders van 't Ivoor 5 niet tot winst. Ondanks prima spel hadden Johan Verhoeven en Cor van Alphen geen kans. Frits Radema redde de eer door te winnen met een moyenne van 0,586.

Het zesde team van 't Ivoor verloor met 20-23. Theo van Dongen was gedoemd om een dubbelpartij te spelen. Dat ging maar een keer goed met winst; in de tweede partij ging hij onderuit en kwam hij niet verder dan drie punten. Uitblinker was Fouad Hasbani met een pracht moyenne van 1,095 en 23 caramboles in slechts 21 beurten. Hier werd duidelijk dat Hasbani's trainingsarbeid vruchten begint af te werpen.

't Ivoor 7 verloor nipt ondanks twee zeges van Jan Tils en André Vissers. Johan Beaard had zijn dag niet en kwam niet verder dan twee punten.

Uitslagen vorige week

LIBRE

't Ivoor 1 – Wapen van Eerschot 1        29-23

Krijt Op Tijd – 't Ivoor 2        30-11

't Ivoor 3 – Krijt Op Tijd 3        27-26

Royal 3 – 't Ivoor 4        28-25

RECREANTEN LIBRE

VOP – 't Ivoor 1        33-39

Sonnevanck 2 – 't Ivoor 2        37-30

VAR 1 –'t Ivoor 3        34-31

DRIEBANDEN KLEIN

NAL 8 – 't Ivoor 5        29-26

De Luchtschippers 1 - 't Ivoor 6        20-23

D'n Brouwer 2 – 't Ivoor 7        23-22