Afbeelding
Foto: Piet van Oers

'SCHAATSSPORT MINDER POPULAIR IN BRABANT'

Schaatsclub Viking '87 stopt activiteiten

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse schaats- en skeelervereniging Viking '87 heeft in het jaar waarin het dertigjarig bestaan wordt gevierd besloten om alle activiteiten te staken. Het aantal leden is de laatste vijf jaar zo ver afgenomen dat de inkomsten uit de contributie niet meer toereikend zijn om de kosten van de ijshuur bij het Sportiom in 's-Hertogenbosch voor nog een seizoen te kunnen dragen.

De jaarlijkse ledenwervingsacties leveren onvoldoende resultaat op, zo meldt secretaris en lid van het eerste uur Carool van Kesteren. ,,Er komen wel geïnteresseerden op de kennismakingslessen af, maar te weinig mensen besluiten om uiteindelijk lid te worden. Dit ondanks de, in vergelijking met andere verenigingen, relatief lage contributiekosten. De formule waarbij kinderen tegelijk met hun ouders kunnen leren schaatsen, lijkt tegenwoordig minder populair te worden."

Eén van de oorzaken is volgens Van Kesteren het uitblijven van winters waarin veilig op natuurijs geschaatst kan worden. Een andere oorzaak is het wegvallen van de gemeentelijke subsidie waarmee een deel van de ijshuur bekostigd kon worden in het verleden. ,,De vereniging heeft te weinig jeugdleden om nog voor subsidie in aanmerking te komen", aldus de secretaris. ,,De trainers hebben al afgezien van een vergoeding maar ook dat heeft het tij niet kunnen keren. Er zijn minimaal 25 extra leden nodig om de vereniging weer een jaar te kunnen laten draaien."

Viking '87 heeft tijdens het bestaan verschillende hoogtepunten gekend. De schaats- en skeelermarathons uit de jaren tachtig trokken nationale media-aandacht. Bas Joosten en Toon Leijten reden marathons op landelijk niveau. Ook (alternatieve) Elfstedentochten werden door de leden volbracht. Toen eind jaren negentig het inline skaten populair werd, was Rik van Kesteren in 1999 de eerste Nederlandse kampioen van de vereniging in die tak van sport. Hij werd later voorbijgestreefd door Crispijn Ariëns, die naast landelijke titels zelfs wereldtitels wist te veroveren. Ariëns is nog steeds een van de toprijders uit het landelijke marathoncircuit, op natuurijs maar ook op de baan. Andere jeugdleden haalden ook diverse gewestelijke schaats- en skeelertitels.

ASFALTBAAN

In de eerste jaren na de eeuwwisseling haalde Viking '87 regelmatig het nieuws in Boxtel door de plannen voor de aanleg van een combibaan. Hierop zou in de zomer geskeelerd kunnen worden en in de winter – na een paar dagen vorst - ook geschaatst. ,,Helaas bleek in 2006 dat deze plannen niet gerealiseerd konden worden", blikt Van Kesteren terug. De club ontvouwde plannen voor een asfaltbaan met een lengte van vierhonderd meter, die in de winter onder water gezet kon worden. Viking '87 speelde in op plannen die de gemeente Boxtel eerder had gepresenteerd in de zogeheten Dommelvisie, waarin onder meer een plan voor een schaatsbaan stond. Die baan was geprojecteerd nabij de tennisvelden van LTV Munsel, maar kwam er nooit vanwege de ligging in het Dommeldal. De plannen van Viking '87 strandden eveneens. Het plan was veel te duur, berichtte toenmalig wethouder Willie van de Langenberg. De kosten werden in 2001 geraamd op 270.000 gulden.

MINDER ANIMO

De afname van de populariteit van de schaatssport is in Brabant de laatste jaren duidelijk zichtbaar, geeft secretaris Van Kesteren van Viking '87 aan. ,,Ondanks de drie ijsbanen die onze provincie telt, neemt het aantal wedstrijd- en recreatieschaatsers steeds verder af en komen ook verschillende ijsbanen in zwaar weer terecht. In Eindhoven zijn de plannen om de baan te sluiten afgelopen jaar op het nippertje voorkomen."

WINTERHUUR

In Boxtel constateert de club dat de animo voor de schaats- en skeelersport gering is. ,,We hadden vorig seizoen nog ruim veertig deelnemers aan de gratis introductielessen. In het verleden werd dan 15 tot 20 procent van de deelnemers lid, dit jaar geen één. Van Kesteren vertelt dat Viking '87 nu nog veertien leden telt, waarvan zeven kinderen. Die kunnen de winterhuur van het Sportiom niet meer opbrengen.

FOTO BOVEN: De leden van Viking '87 hielden begin jaren negentig van de vorige eeuw regelmatig skeelertrainingen op het parkeerterrein van De Langspier. Plannen voor een gecombineerde schaats- en skeelerbaan bleken financieel onhaalbaar. (Foto: Piet van Oers).

Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslag woensdag 21 december

A-LIJN

Henny v. Esch/Peter v.d. Ven        65.22

Pieter Springer/Tom Wouda        55.03

Ries Dankers/Frank v.d. Schans        53.75

B-LIJN

Corrie v. Grinsven/Tineke v.d. Sande        59.78

Ricky Gerris/Marie-José Theloesen        57.94

Piet & Riek v.d. Pasch        56.38

Uitslag donderdag 22 december

A-LIJN

Arnold Bosveld/Marianne Soederhuiz.        63.89

Marijke Klaassen/Annie v.d. Sangen        63.33

Ton Walbeek/René v. Wersch        53.33

B-LIJN

Peter v.d. Ven/Henny v. Esch        60.56

Joop & Trudy Hooijer        55.56

Piet & Riek v.d. Pasch        53.89

C-LIJN

Ineke Dekkers/Sjaan v.d. Meijden        62.78

Gerrit & Gerry v.d. Bosch        57.78

Theo & Sina van Alphen        56.67

Uitslag dinsdag 27 december

Jan Sebregts/Clemens Nienhuis        62.50

Thea v. Bragt/Trees Hoppenbrouwers        60.00

Johan v.d. Vorstenbosch/Tonnie Daams        59.00

Bridgeclub Liempde

Uitslag donderdag 22 december

A-LIJN

Dames v. Oirschot/v.d. Laar        59.52

Dames v.d. Steen/Eltink        58.93

Dames Prinsen/v.d. Westelaken        55.65

B-LIJN

Heren Beerens/v. Ruremonde        57.50

Dames Kapteijns/v.d. Laar        56.67

Dames Legius/Dobbelsteen        55.83

C-LIJN

Mw. Beerens/Hr. v. Oorschot        62.19

Heren v. Pelt/v.d. Heijden        56.25

Heren Janssen/v.d. Laar        54.17