Afbeelding
Foto: Sanne Thomassen

xxxxx

Kerstversiering verfraait dorp

Gemondse huizen baden in een feestelijk licht

Sanne Thomassen

De sint is het land uit en de kerstverlichting komt te voorschijn. In alle kleuren en maten. Van grote kerstmannen in een arrenslee tot versierde kerstbomen in Gemondse voortuinen. En ook binnen zijn de huizen tijdens de feestdagen extra gezellig. Daar wordt de kerstboom opgezet en de kerststal van zolder gehaald.

Veel mensen doen dit zodat hun huis gezelliger wordt. Sommige Gemondenaren doen het om de aandacht te trekken van de mensen op straat. De ene inwoner doet er meer moeite voor dan de andere. Je kunt bijvoorbeeld lichtjes ophangen en ze elk jaar rond kerst aanzetten. Dan heb je mooie lichtjes. Je kunt ook elk jaar kerstmannen en sneeuwpoppen opblazen of een slee in je tuin zetten. Of gewoon een heel mooie tuin hebben, dat mag natuurlijk ook. Het maakt allemaal niet uit wat je doet. Gemonde ziet er in ieder geval een stuk feestelijker uit rond de feestdagen. Veel plezier tijdens nieuwjaar!

Smullen van kerstkoekjes

Femke Persoons

Ook al is Kerstmis allang voorbij, deze kerstkoekjes smaken ook tijdens de jaarwisseling nog heerlijk.

Deze ingrediënten heb je nodig:

300 gram bloem, een mespunt zout, 150 gram boter, een zakje vanillesuiker, 150 gram suiker, twee eieren. Koekkruiden om het deeg nog wat lekkerder te maken.

Zo moet je de kerstkoekjes maken:

Zeef de bloem en doe het in een mengkom. Maak er een kuiltje in en breek hierin een ei. Voeg er nog een eierdooier bij. Doe dan de suiker en de vanillesuiker erbij. Doe er dan nog de in stukken gesneden boter bij. Was dan je handen en kneed alles heel vlug door elkaar. Vorm er een bal van. Als het deeg begint te verkruimelen, meng er dan wat melk bij. Wikkel de bal in plastic folie en laat hem een uurtje rusten in de koelkast.

Haal de bol uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap. Steek met behulp van uitsteekvormpjes in de vorm van een kerstboom het deeg uit. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in twintig minuten lichtbruin en gaar.

Gemondse huizen zijn feestelijk versierd tijdens de feestdagen. Van buiten én van binnen. (Foto's: Sanne Thomassen).