Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

NIEUW OP DE SINT-LAMBERTUSSCHOOL: OUDER-KINDGESPREKKEN

'Liever praten mét dan óver kinderen'

FEMKE PERSOONS - SOFIE LAHEIJ - SANNE THOMASSEN - FLEUR VAN DER MEIJDEN

Het ouder-kindgesprek is een verandering op de Sint-Lambertusschool. Het houdt in dat de leerkrachten vragen stellen en de kinderen geven antwoord. De ouders zitten er bij om te luisteren. Zo kunnen kinderen aangeven wat ze dwars zit.

Na de ouder-kindgesprekken had Sanne Thomassen een interview met juffrouw Janneke. Die geeft nu twee dagen les aan groep 7a en één dag in groep 8. ,,Het ouder-kindgesprek houdt in dat de leerkracht vragen stelt en het kind vertelt. Hij of zij kan ook problemen aangeven zonder het aan de ouders te zeggen. Ze vertellen het op school . De ouders komen natuurlijk ook mee naar school. Zij zitten erbij om te luisteren wat hun kind zegt. Aan het einde vraagt de leerkracht of de ouders nog iets kwijt willen. Zij krijgen dan de tijd om te vertellen", weet Sanne.

DUPLO

Juffrouw Janneke zei: ,,Ik vind het heel goed dat kinderen mogen praten. Zo kunnen ze zelf aangeven wat ze willen veranderen." Voor alle kinderen is het wennen om over zichzelf te praten. En aan te geven wat ze willen veranderen, maar ook wat er goed gaat. Ook vertellen ze over wat hun dwars zit. Ook al is het moeilijk, de kinderen gaan vanzelf leren wat ze aan moeten geven tijdens zo'n gesprek. Volgens juf Janneke maakt het haar vak leuker om met kinderen in gesprek te gaan. Juf Janneke vindt de komst van de ouder-kindgesprekken erg positief. Ze praat liever mét kinderen over hun problemen dan óver kinderen en hun problemen.

Bij juf Janneke en de andere juffen en meesters gaan de gesprekken als volgt: ze beginnen met een kleine activiteit. Ze hebben een spelbord met de groep kinderen erop. De kinderen krijgen een Duplo poppetje. Ze zetten deze neer op een plek waar zij zich zelf zien in de groep. Daarna doen ze dit: de leerkracht stelt vragen aan het kind. Die vertelt wat hij of zij vindt. En geeft de problemen aan. De leerkrachten vragen dan ook wat ze voor die leerling kunnen doen.

VERANDERING

De ouder-kindgesprekken zijn een verandering op school. Maar hoe is die er gekomen? Het is allemaal begonnen in groep 8. Zij hadden al ieder jaar een ouder-kindgesprek. Dat gaat over de adviezen voor het vervolgonderwijs. Deze gesprekken gingen goed en fijn. De leerkrachten dachten: we kunnen dit ook bij alle klassen proberen. Dat hebben ze gedaan. Ze gaan straks in een vergadering kijken hoe ze het verder gaan ontwikkelen.

Janneke is positief over de gesprekken: ,,Mijn eerste gesprekken zijn goed verlopen en volgens mij vond iedereen het leuk en fijn. De kinderen konden goed vertellen en de ouders goed luisteren."


Indrukken van de ouder-kindgesprekken

Femke en haar ouders Daniëlle en Pascal (foto rechts) hebben hun indruk van de eerste ouder-kindgesprekken op papier gezet.

Danielle: ,,Op 22 november was er voor het eerst het ouder-kindgesprek voor Femke op school. Een beetje spannend was het wel. Zowel voor haar als voor ons (en ook voor de juffen?). Er stonden al vijf tafels in een groepje bij elkaar toen we binnenkwamen. De grootste natuurlijk voor het onderwerp: Femke. Juf Janneke leidde het gesprek waarin ze vragen stelde aan Femke over hoe ze zich in de klas voelde, wat ze leuk vond en wat ze nog voor wensen had. Het werd een gezellig gesprek waarin we ook zeker gelachen hebben. Iedereen had wel iets te vertellen en uiteindelijk gingen we ook blij en tevreden weer naar huis. Een paar dingen om aan te werken, plannen gemaakt en ook complimenten gekregen. Ikzelf vond het een goed initiatief waarin het kind ook echt centraal staat. Op naar de volgende keer!"

Pascal: ,,Onlangs hebben we het eerste ouder-kindgesprek gehad met Femke en de juffen Janneke en Chantal. Femke zat in het midden tegenover beide juffen en ten midden van haar ouders. In het begin liep het gesprek nog niet zo soepel; het was even aftasten voor iedereen en er werden met name vragen gesteld aan Femke. Die beantwoordde ze kort en bondig. Daarna volgde een open gesprek waar diverse onderwerpen aan de orde kwamen. Tenslotte was er ook de ruimte voor allen om aan te geven welke dingen goed gaan en welke dingen juist beter kunnen of moeten. Al met al vond en vind ik het een prettige manier om tussentijds gezamenlijk te overleggen."

Femke: ,,Op het eerste gezicht leek het me nogal apart en een beetje raar, want mijn ouders en mijn juffen voeren altijd een gesprek en ik ben er dan nooit bij. Maar deze keer zat ik erbij en had ik het woord. Dat vond ik best wel spannend. Halverwege kreeg ik het gevoel van 'Wat kan er nog misgaan?' Aan het einde vond ik het wel echt superleuk! Ik was heel blij dat ik dit een keertje mocht meemaken en als ze dit nog vaker doen, ben ik zeker van de partij!"

Ook Sofie en haar ouders Jan en Ingrid hebben de ouder-kindgesprekken als positief ervaren.

Ingrid: ,,Het tien-minutengesprek 'nieuwe stijl' in de vorm van kind-ouder-gesprek is een succes! Het kind krijgt echt een hoofdrol en de bijrollen zijn voor de juffen en ouders. Af en toe was het een beetje onwennig omdat het voor iedereen nieuw is. Maar vooral leuk. Leuk omdat het kind nu veelal zelf aan het woord is en, als de juffen een paar heel gerichte, open vragen stellen, ze heel goed kan verwoorden wat ze vindt, denkt en hoe ze zich voelt. Dan blijkt maar weer dat ze een hele goede kijk op zichzelf heeft. Over jouw 'plekje' in de groep, je talenten, wat vind je leuk, wat vind je moeilijk? Vragen waar ze nu zelf echt over nadenkt, dat is mooi om te zien. Door de juffen werd benadrukt dat alles wat je zegt vanuit jezelf komt en dus prima is. Ook werd er volop meegedacht over mogelijkheden om iets te realiseren. Bijvoorbeeld iets dat je helpt je beter te kunnen concentreren. Een luisterende rol is er voor de ouders en dat is mooi. Het kind staat letterlijk en figuurlijk in het middelpunt."

Jan: ,,Dit jaar is de Sint-Lambertusschool in Gemonde gestart met het houden van ouder-kindgesprekken. Waar het voorgaande jaren vaker ging over hoe de leerkracht de leerling ervoer, is er in deze nieuwe opzet veel ruimte voor de beleving en ervaring van de leerling. Als ouders hebben we deze eerste keer, als bijzonder prettig en goed ervaren. Ook omdat er op deze wijze breder ingestoken wordt op de ontwikkeling van de kinderen. Het is goed om de ervaringen van de kinderen te horen: hoe zij zich voelen in de klas en binnen school. Gedurende het gesprek is er veel aandacht voor wat noodzakelijk is voor het creëren van dit 'gelukkig zijn-gevoel'. Door meer aandacht voor deze ervaringen van de kinderen te hebben, zal het plezier op school toenemen, wat weer een positief effect heeft op de leerprestaties en persoonlijkheidsontwikkeling. We merkten dat deze eerste keer voor iedereen nog wat onwennig was, maar dit zal tijdens de volgende sessies - naarmate iedereen wat meer ervaring krijgt - verbeteren. Wij hebben het als ouders erg positief ervaren en hopen dat dit voor de toekomst verder doorgetrokken gaat worden. Een vertrouwde en veilige omgeving waarin ieder kind de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen, is wat we als ouders uiteindelijk allemaal willen."

Sofie: ,,Ik vind de kind-oudergesprekken een goed initiatief want zo weten de kinderen ook waar hun leraren het met hun ouders over hebben. En kunnen ze vertellen wat ze er van vinden en wat ze moeilijk vinden in de klas en daar kunnen de leraren hun weer mee helpen. Ik vind het fijn want ik kan alles tegen ze vertellen en papa en mama zitten er ook bij dus dan weten mijn ouders het ook."

Afbeelding