Afbeelding
Foto: Lonneke Hoondert

Kinderpersbureau Sint-Lambertusschool presenteert eigen courant

'Een krant maken, leer je niet op school'

LONNEKE HOONDERT

Een grote uitdaging, maar wél leuk om te doen. Daar zijn alle zeven jonge redacteuren uit de groepen 7a en 7b van de Sint-Lambertusschool in Gemonde het roerend over eens. Sinds 22 november werkte het kinderpersbureau aan een eigen krant. De kinderen bepaalden zelf de inhoud en de foto's. Vandaag, donderdag 29 december, presenteren zij op de valreep van 2016 de eerste editie van de Lambertus Courant.

Fleur van der Meijden, Renske Verhagen, Amber Schelstraete, Sofie Laheij, Femke Persoons, Sjors van Lieshout en Sanne Thomassen mogen elke week naast hun gewone lessen verdiepende opdrachten maken. Eind november kregen ze - in plaats van extra reken- of taallessen - een speciale taak: het maken van een écht nieuwsblad. ,,Dit is zó cool, bijna niemand van onze leeftijd schrijft voor de krant", reageerde Femke toen. Ook Fleur was dolenthousiast: ,,We lezen thuis de krant en nu mag ik er gewoon zelf een bedenken."

Bijna een maand lang werkten de leerlingen aan de speciale editie van de Lambertus Courant: interviewen, fotograferen en natuurlijk schrijven. En bij een krant horen natuurlijk óók advertenties. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de inrichting van de speelplaats van de Sint-Lambertusschool. Daarom lieten de zeven journalisten af en toe de pen rusten en trokken ze er op uit om zoveel mogelijk advertenties te verkopen. Dat lukte aardig, ze haalden zelfs een bedrag van meer dan vijfhonderd euro op. Daarnaast dachten de leerlingen ook aan de digitale nieuwsvoorziening. Ze maakten een video voor de digitale dinsdagkrant van Brabants Centrum. Ze organiseerden een zogeheten mannequinchallenge - de YouTube-hype van dit moment - waar alle schoolklassen aan meededen. Alle leerlingen kozen een houding die ze zonder te bewegen en te knipperen minutenlang vasthielden. Dat werd gefilmd. ,,Dat was een hele klus. Zeker tijdens het filmen, want niet iedereen bleef netjes stil zitten", vertellen de kinderen.

DEADLINE

,,Ik zou dit wel vaker willen doen, maar niet elke dag", zegt Fleur. ,,Het is best lastig om op tijd alles af te hebben." Femke is het roerend met haar eens: ,,Het is hard werken en het is moeilijk om rekening te houden met een deadline." Ze heeft wel genoten van de journalistieke opdracht. ,,Iedereen leest straks wat je doet en dat maakt het spannend, maar ook leuk." De redacteuren kwamen tijd tekort, vinden ze zelf.

Met name het afnemen van interviews beviel de kinderen goed. ,,Dan leer je iemand ook nog eens beter kennen", vindt Amber. Sjors vult aan: ,,En je mag ook nog eens alles vragen."

Normaal besteden de kinderen tijdens hun verdiepende taken aandacht aan taal of rekenen. ,,Maar dit was totaal anders, écht een uitdaging", vertelt Sofie. ,,Het was leuk, maar ook lastig. Want hoe goed je ook plant, het gaat niet altijd zoals je wil. Het is echt heel anders dan wanneer je gewoon opdrachten op school maakt." De grootste uitdaging vond Sofie het schrijven. ,,Je moet rekening houden met wie je artikel leest. Dat zijn verschillende mensen. Daarom moet je heel goed nadenken hoe je dingen opschrijft." Renske knikt: ,,Het is moeilijk om goede vragen te verzinnen. Die moeten passend zijn. Van sommige onderwerpen weet je zelf al het hele verhaal, maar de mensen voor wie je schrijft niet. Je moet het dus zo schrijven, dat anderen het ook snappen."

KRACHTEN BUNDELEN

Sanne kon haar oren niet geloven toen ze in november te horen kreeg dat ze zélf een krant mocht maken. ,,Veel mensen gaan onze artikelen lezen en ik ben daar heel trots op." Het interviewen van anderen vond ze leuk, maar ook eng. ,,Je moet zelf mensen benaderen en daar werd ik best zenuwachtig van."

Waar de jeugd van het kinderpersbureau normaal apart aan opdrachten werkt, moest ze dit keer de krachten bundelen om tot een goed eindresultaat te komen. Dat leverde soms onenigheid over de taakverdeling op. Vooral bij de mannequinchallenge ging het er volgens de jeugd chaotisch aan toe. ,,Maar dat wisten we zelf iedere keer snel op te lossen hoor", zegt Renske. ,,Met de hele groep mochten we bepalen wat er in de krant kwam en dat is toch best bijzonder."

Renske zou graag meewerken aan een eventuele nieuwe editie van de Lambertus Courant. ,,Maar ik gun het andere kinderen ook. Ik heb er veel plezier aan beleefd én veel geleerd." De belangrijkste les die de scholiere met de opdracht opdeed? ,,Goed plannen en niet te snel willen werken." Ook Amber trok daar veel lering uit. ,,Plannen, regelen, interviewen: dat leer je op school niet."

De kinderen hebben de afgelopen maand keihard gewerkt om de krant af te krijgen. ,,Daarvoor hebben we soms lessen moeten missen, die we dan later weer in moesten halen. Dat was zwaar. Maar het is het waard. Bij iedereen valt onze krant in de brievenbus. Dat is zo gaaf", glundert Fleur. Ze hoopt dat andere leerlingen ook een keer een krant mogen maken. ,,Ik werd er blij van, zij hopelijk ook."

HULP

Bij het maken van de Lambertus Courant kregen de journalisten in spe wel wat hulp. Leerkracht Ger van der Rijt begeleidt de groep leerlingen wekelijks bij hun extra opdrachten en zorgde er tijdens het maken van de krant voor dat het plannen goed verliep. Initiatiefneemster Yvonne Groenendaal (22) uit Gemonde - die in samenwerking met dorpshuis De Kei contact zocht met de Sint-Lambertusschool om een kinderpersbureau op te starten - verzorgde een introductie. Stichting Brabants Centrum schoof regelmatig aan op school om vragen te beantwoorden en tips te geven. ,,De leerlingen hebben laten zien dat ze een neus hebben voor journalistiek. Ze hebben precies de onderwerpen eruit gepikt die leven in Gemonde én waar elke lezer van zal genieten", aldus directeur Henk van der Zee van de stichting.

Femke Persoons (10), Sofie Laheij (10), Sjors van Lieshout (11), Renske Verhagen (10), Sanne Thomassen (10), Fleur van der Meijden (10) en Amber Schelstraete (10) (v.l.n.r.) maakten de eerste editie van de Lambertus Courant. (Foto's: Peter de Koning).
De kinderen schreven tientallen vragen en ideeen op.
Yvonne Groenendaal uit Gemonde nam het initiatief en presenteerde het plan om een krant te maken aan de leerlingen.
De kinderen brainstormden volop over de onderwerpen van de Lambertus Courant.