Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

Gemondenaren en vluchtelingen samen aan de slag

Tapijt voor Vrede komt naar Gemonde

WENDY VAN LIJSSEL

Morgen, vrijdag 30 december zijn alle inwoners uitgenodigd om tussen 14.00 uur en 18.00 uur onder leiding van beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk uit 's-Hertogenbosch te komen helpen bij het maken van een Tapijt voor Vrede.

De enorme kerstboom bij de kiosk is - voor het vierde jaar op rij - inmiddels een vertrouwde verschijning in Gemonde. De Leefbaarheidsgroep Gemonde en de leerlingen van de Sint-Lambertusschool hebben de boom volgehangen met nieuwjaarswensen.

Op initiatief van de Leefbaarheidsgroep Gemonde en met hulp van plaatselijke sponsors verrijst elk jaar een reusachtige kerstboom bij de kiosk midden in het dorp. Het is een rust- en ontmoetingspunt. Het zitje bij de spar, de wenskaartjes en de schrijfmaterialen nodigen inwoners en passanten uit om elkaar 'onder de boom' te ontmoeten en ook hun wens voor het nieuwe jaar kenbaar te maken. Kinderen en volwassenen vullen de kaartjes in groten getale in én hangen ook zelf meegebrachte spulletjes in de boom.

De versierde boom verbindt de dorpelingen en dat is dan ook precies de bedoeling. ,,Deze dorpskerstboom kan er slechts komen met hulp van velen. Dat we iets kunnen neerzetten waar het hele dorp plezier van heeft, is ontzettend mooi", aldus Maria van den Oever namens de Leefbaarheidsgroep.

STILLE GETUIGEN

Dit jaar blijft het niet bij het optuigen van de boom. Op uitnodiging van de Leefbaarheidsgroep mag vrijdag 30 december iedereen een bijdrage leveren aan een Tapijt voor Vrede. Onder leiding van beeldend kunstenaar Marianne van Heeswijk uit 's-Hertogenbosch én samen met een aantal vluchtelingen wordt die dag van gebruikte deksels, doppen, cd's en elpees een kleurrijk kleed gecreëerd voor de kiosk. ,,Ik gebruik in mijn werk altijd tweedehands materialen. Voor mij zijn het allemaal stille getuigen van het verleden. Er zit vaak een verhaal achter die spullen", vertelt Van Heeswijk. De kunstenares noemt het waanzin dat spullen tegenwoordig snel worden afgedankt, terwijl ze nog prima dienst kunnen doen. ,,Door tweedehands materialen te hergebruiken, verbind ik alles en iedereen op een gelijkwaardige manier tot één geheel."

Zes jaar geleden maakte Van Heeswijk voor het eerst een tapijt van allemaal gebruikte kartonnen verpakkingen. Omdat ze bij voorkeur buiten werkt en het niet altijd mooi weer is, stapte ze over op deksels, doppen, cd's en elpees.

Een openhartig gesprek met een vrouw over vluchtelingen - die volgens Van Heeswijk vaak negatief in het nieuws komen - inspireerde de kunstenares om samen met buurtbewoners en asielzoekers uit een azc aan de slag te gaan. De Bossche combineerde het tapijt met haar wens om anderen met elkaar te verbinden. Ze doopte het plan 'Tapijt voor Vrede'. ,,Terwijl je bouwt en tijdens de pauzes raak je met elkaar in gesprek. Samen bouwen verbindt en wat er uiteindelijk gemaakt wordt, is altijd anders", zegt Van Heeswijk enthousiast.

NATUURLIJK PROCES

Inmiddels zijn er onder haar leiding al op diverse plekken door inwoners en vluchtelingen tapijten gelegd. Gemonde heeft de eer het tiende tapijt een plek te mogen geven. Die komt nabij de kiosk in het dorp. Het kunstwerk blijft tot begin januari liggen. Van Heeswijk brengt alle materialen mee en stuurt het aan. Toch laat ze het grootste gedeelte over aan de deelnemers én het toeval: ,,Nadat de eerste deksels zijn gelegd, wordt de opbouw een natuurlijk proces dat een eigen leven gaat leiden. Het eindresultaat is altijd prachtig."

Van Heeswijk en Van den Oever hopen dat Gemondenaren massaal meedoen aan de activiteit. ,,Jong en oud kan meedoen. Samen bouwen verbindt echt."

FOTO BOVEN: Maria van den Oever (links) van Leefbaarheidsgroep Gemonde nodigde kunstenares Marianne van Heeswijk uit 's-Hertogenbosch uit om vrijdag 30 december samen met Gemondenaren en vluchtelingen een Tapijt voor Vrede aan te leggen nabij de kiosk in het dorp. (Foto: Wendy van Lijssel).


OPTOCHT EN ZITTINGSAVONDEN

Voorbereidingen carnaval
in Ploegersland in volle gang

De Liempdse prinsenvereniging De Ploegers treft momenteel al volop voorbereidingen om het gouden carnavalsfeest in 2017 tot een succes te maken. De kaartverkoop voor de zittingsavonden, dit jaar op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 februari, vindt plaats op donderdag 19 januari. Zondag 26 februari organiseert De Ploegers de jaarlijkse carnavalsoptocht. Loopgroepen en deelnemers met wagens kunnen zich inmiddels opgeven.

Het thema van de zittingsavonden is 'Wè unne Kermis'. De kaartverkoop vindt 19 februari tussen 19.30 en 20.30 uur plaats in restaurant Het Hof aan de Nieuwstraat. Vanaf 18.30 is het ploegerspaleis geopend. Bij binnenkomst ontvangt iedereen een nummer.

De kaarten voor de zittingsavonden kosten 10 euro per stuk. Voor vrijdag- en zaterdagavond mag per persoon maximaal vier kaarten gekocht worden. Voor de donderdagavond geldt een maximum van acht kaarten per persoon. 65-plussers en mindervaliden betalen voor de zittingsavond op donderdag vijf euro.

Tijdens deze kaartverkoop zijn ook toegangsbewijzen voor de jeugdzittingsavonden op 27 en 28 januari te koop.

De inschrijving voor de jaarlijkse optocht is geopend. Op 26 februari kan het publiek weer talloze originele creaties aanschouwen die door de Liempdse straten trekken. Iedereen krijgt de mogelijkheid om mee te doen in de categorieën loopgroep junioren (tot vier personen of meer dan vier personen), loopgroep senioren (tot vier personen of meer dan vier personen) of wagens. Inschrijven is mogelijk tot en met 19 februari via www.ploegers.nl.


Oliebollen Looeind

Buurtvereniging Looeind gaat ook dit jaar op Oudejaarsdag, zaterdag 31 december, aan de slag om om Liempde te voorzien van oliebollen. De verkoop vindt die dag plaats tussen 10.00 en 15.00 uur bij bakkerij Van Eijndhoven via de ingang aan de Parkstraat. De prijs bedraagt vijftig eurocent per oliebol. Elf exemplaren kosten vijf euro.