Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JONG EN OUD NODIG VOOR DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENSCHAP

'Dementie nog onvoldoende bekend'

In de vergrijzende samenleving zal in Boxtel dementie steeds vaker zichtbaar zijn. In 2016 is veel ondernomen om de bekendheid over dementie te vergroten. In Brabants Centrum is afgelopen jaar maandelijks aandacht besteed aan deze ongeneeslijke ziekte en de inzet om van Boxtel een dementievriendelijke gemeenschap te maken.

Begin dit jaar sprak verslaggever Margo Bartelds met een aantal partners over hun plannen om te werken aan een dementievriendelijke gemeenschap. Vandaag blikt ze terug en kijkt ze vooruit.

Het gevoel leeft dat er meer aandacht is voor dementie, maar dat dit nog niet zichtbaar aan te wijzen is. ,,Na elk artikel kreeg ik wel wat telefoontjes van mensen die meer informatie zochten, maar er vloeide niet direct een actie uit voort", vertelde Charlotte de Windt van Stichting Alzheimer Regio Den Bosch. De partners hebben het idee dat er meer vragen gesteld zijn, maar dat het taboe dat op dementie rust nog niet doorbroken is.

Diny Stolvoort, initiator van beweegtuinen in Boxtel en Liempde en lid van WoonWijs, heeft de indruk dat het bij de gemeente Boxtel wél meer is gaan leven. ,,Er is meer oog voor het onderwerp en ik heb ervaren dat er, zowel bij de ambtenaren als bij burgemeester en wethouders meer aandacht is voor ouderenbeleid in het algemeen", meent Stolvoort. ,,Er zijn bijvoorbeeld plannen om openbare ruimtes en gebouwen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking."

ZAAIEN EN OOGSTEN

Sabine van Vlerken, beleidsmedewerker zorg van de gemeente beaamt dit. Workshops waarin mantelzorgers en zorgmedewerkers leerden om samen met mensen met dementie van de natuur te genieten, waren een groot succes. Ruim zestig deelnemers gingen met Mari Verstegen van Het Bewaarde Land op pad. ,,De methode van Het Bewaarde Land is echt op de kaart gezet", geeft Ineke Matheeuwsen, ouderwerker binnen welzijnsinstelling ContourdeTwern aan. ,,Vaker buiten zijn verhoogt het welzijn van mensen met dementie en daar borduren we zeker op door", zegt Matheeuwsen.

Adviseur Mieke Mes, die zich provinciaal inzet om dementievriendelijke gemeenschappen te realiseren, geeft aan dat in 2017 nog veel activiteiten gericht zullen zijn op het doorbreken van het taboe rond dementie. ,,We richten ons óók op het bevorderen van contacten tussen de verschillende generaties", gaat Mes verder. ,,Afgelopen jaar is alles in de grondverf gezet en hebben we, figuurlijk gezien, van alles gezaaid. In 2017 hopen we te kunnen oogsten."

JONGEREN

Stolvoort: ,,Daarvoor zijn wel vrijwilligers van alle leeftijden nodig; óók in deze werkgroep zijn jongeren meer dan welkom." Beleidsmedewerker Van Vlerken van de gemeente Boxtel geeft aan dat regionale samenwerking ook gericht zal zijn op het realiseren van dementievriendelijke gemeenschappen. Om jongeren te bereiken zullen verschillende (digitale) media zoals YouTube ingezet worden. ,,Dementie voor iedereen zichtbaar maken is onze taak", meent Stolvoort. ,,Dementie is van ons allemaal", stelt Matheeuwsen. Een algemeen advies: ,,Vergeet dan de dementie en onthoud de mens."

VRAGEN?

Lezers die vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit artikel, kunnen zich richten tot de volgende contactpersonen:

Voor medische vragen: neem contact op met uw huisarts.

Voor vragen aan de gemeente: Loket WegWijs (Usulagebouw).

Voor vragen over welzijn en wonen: Ineke Matheeuwsen (inekematheeuwsen@contourdetwern.nl).

Voor vragen over mantelzorg: Marieke Dijkshoorn (mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl).

Voor algemene informatie over Alzheimer en Alzheimer Café: Charlotte de Windt-de Reeper (Charlottedereeper@gmail.com).

FOTO BOVEN: Het team dat zich sterk maakt voor Boxtel als dementievriendelijke gemeenschap. Samen hebben ze veel werk verzet om taboes te doorbreken en inwoners te informeren over dementie. Van links naar rechts Mieke Mes, Ineke Matheeuwsen, Diny Stolvoort, Charlotte de Windt-de Reeper en Sabine van Vlerken. (Foto: Peter de Koning).


Afbeelding