Angelique Wagenaars, gefotografeerd in Senegalese kleding, kort voor vertrek naar Afrika.
Angelique Wagenaars, gefotografeerd in Senegalese kleding, kort voor vertrek naar Afrika. Foto: Peter de Koning

ANGELIQUE WAGENAARS STEUNT INWONERS SENEGAL

Tropenarts bouwt gezondheidsposten

TONNIE WESSELING

Angelique Wagenaars (45) uit Lennisheuvel vertrok deze week naar Senegal om de laatste hand te leggen aan een huisartsenpost. Wagenaars is tropenarts en zet zich met passie in voor het welzijn van arme Afrikanen. ,,Er groeit daar niets, het is één grote zandbak en zieke mensen moeten met een ezel of kar vervoerd worden naar medische hulp."

,,Ik heb een voorliefde voor Afrika, daar ligt mijn hart. Ik heb van kinds af aan geweten dat ik op de wereld ben gekomen om mensen te genezen. Ik frutselde toen al met poppetjes die een arm of been gebroken hadden. Toen ik 13 jaar was, zond de televisie beelden van Unicef uit over de hongersnood in Afrika. Kinderen met dikke hongerbuikjes. Toen dacht ik: daar moet ik zijn. En op mijn 22e, tijdens mijn opleiding geneeskunde, zat ik al in Afrika met het doel om me daar te vestigen als arts. Maar ik begreep al gauw dat je daar niet als witte dokter moet werken, maar de mensen zelfredzaam maken."

Angelique spreekt vol passie over haar levensmissie. In Lennisheuvel en Oisterwijk runt ze haar praktijk Karibu voor klassieke acupunctuur, daarnaast heeft ze als tropenarts gewerkt in Azië, Afrika en het Caribische gebied. Karibu is Swahili voor 'Welkom'. Ze richt zich momenteel volledig op haar acupunctuurpraktijk en haar bezigheden in Afrika. Om haar licentie als arts te behouden, start ze in januari als keuringsarts voor rijbewijskeuringen. Ze gaat altijd op eigen kosten naar Afrika: ,,Ik mijd hulporganisaties omdat daar vaak veel aan de strijkstok blijft hangen. Ik weiger om me te verrijken aan een Afrikaan."

Wagenaars is sinds 2015 actief in Senegal. In een gebied aan de grens met Gambia gaat het slecht met de mensen. ,,Er groeit daar niets, het is één grote zandbak en zieke mensen moeten met een ezel of kar vervoerd worden naar medische hulp", vertelt de Lennisheuvelse. ,,Er zijn 51 dorpjes met niets. In 2015 startte ik met het plan om daar een 'cas de santé' of gezondheidshuis te bouwen. Dat moet je je voorstellen als een huisartsenpost met observatie voor bijvoorbeeld bevallingen. Mensen daar hebben weinig of geen kleding en worden halfnaakt nergens toegelaten."

ZOMERKLEDING

Ze begon inwoners van al die dorpjes kleding te geven, zodat ze naar de huisartsenpost konden gaan. ,,Ik zond een oproep voor zomerkleding naar de vierhonderd mensen in mijn praktijk en er werd massaal op gereageerd. Ik heb soms spontaan staan huilen, zó lief! Tweehonderd vuilniszakken met kleding heb ik op kunnen sturen. Ik kreeg ook 690 euro van mijn patiënten en heb daar een meisje van 12 jaar mee kunnen helpen die een oogoperatie nodig had. Ook haar broertje met staar kon met deze donatie geholpen worden."

Ze vervolgt: ,,Ik ben in Senegal op pad gegaan met Djébry, de president van de Volksgezondheid van dat district. Een 26-jarige jongen met kapotte kleren op een oud fietsje. Hij leek zo jong, maar met een levensverwachting van 55 jaar ben je dan al heel volwassen. Onder een boom dronken we eerst de traditionele drie kopjes thee: één is bitter als de dood, twee zacht van het leven en drie zoet als de liefde."

Djébry vertelde Wagenaars dat er vijf huisartsenposten moesten komen. Er waren er al twee, waarvan één zonder toilet en stroom. ,,Ik heb daar in het pikdonker bij een vrouw gezeten die moest bevallen, op een soort pallet. Vrouwen mogen daar niet bij schreeuwen want dan krijgen ze een lelijk kind. Ik heb flink door gespaard en hulpgoederen gekregen van de stichting Leven voor Leven, zoals een stoelpo en medicijnkoelkast."

Op 19 december vertrok de Lennisheuvelse weer naar Senegal om een dak op de dokterspost te zetten. Ook heeft ze een offerte gevraagd voor zonnepanelen. ,,Eén zonnepaneel is volgens mij al genoeg. Nog 10.000 euro en dan staat het gebouw er."

Wagenaars neemt soms haar twee tienerkinderen en pleegkind mee als ze richting Afrika gaat. ,,Dan leren ze dat een iPad niet zaligmakend is én dat ze moeten delen. Met de steun van Boxtel hoop ik ervoor te zorgen dat er straks drie huisartsenposten klaar zijn. Dan hoef ik er nog maar twee bij te bouwen..."

Mensen die Angelique Wagenaars willen steunen, kunnen een gift overmaken op bankrekeningnummer NL84 RABO 0312 614 799 ten name van stichting Karibu Senegal.

FOTO BOVEN: Angelique Wagenaars vertrok vorige week naar Senegal om mee te werken aan de bouw van enkele gezondheidsposten. De tropenarts is begaan met het lot van de arme inwoners van het Afrikaanse land. (Foto: Peter de Koning).


Bakker Buss

start bezorgservice

in regio Oirschot

Bakker Gradjan Buss, die eerder dit jaar zijn winkel sloot in winkelcentrum Oosterhof in Boxtel, breidt zijn activiteiten in de gemeente Oirschot uit. Zo start hij per 1 januari met een bezorgservice in Spoordonk.

Buss runt een bakkerij aan De Loop in Oirschot en overweegt na Spoordonk ook actief te worden in andere omliggende dorpen. Elke woensdag en zaterdag vanaf 13.00 uur bezorgt de bakker bestellingen aan huis. Tot en met Oudejaarsdag bakt hij in zijn winkel, die is gevestigd in winkelcentrum De Poort in Oirschot, oliebollen. Meer weten over de bezorgservice? Mail naar broodenbanket@gradjanbuss.nl of bel (0499) 57 10 56.