Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Robin Schneider (11) uit Gemonde is een schaatstalent

'Van shorttrack mijn beroep maken'

Minke Veldhoen

Hij is gewestelijk kampioen, bij de Benelux Cup in Eindhoven werd hij derde en vorig jaar zelfs tweede. Bij veel andere wedstrijden kwam hij als winnaar uit de bus. Een gesprek met aanstormend shorttrack-talent, Robin Schneider (11) uit Gemonde. ,,Als ik verlies, ben ik dagenlang boos."

Bijna vier jaar geleden begon Robin met langebaanschaatsen. Om beter bochten te leren maken, startte hij daarnaast met shorttrack. Toen hij juist beter bleek in die tak van sport werd het zijn 'grootste passie'. Waarom? ,,Shorttrack is meer een spelletje dan langebaanschaatsen. Het gaat sneller, je hangt in de bochten en je kunt het tactisch spelen. Welke tijden je rijdt, maakt minder uit; het wisselt vaker wie er wint. Ook op televisie kan ik er uren naar kijken – hier een mooie inhaalactie, daar valt iemand, lekker onvoorspelbaar." Shorttrack wordt gedaan op een ovale baan van 111 meter. Het gaat niet om absolute tijden, maar om als eerste van de vier tot zes schaatsers over de streep te komen. Denk aan hard schaatsen, spectaculaire inhaalacties en handen aan het ijs in de bochten.

MAMA'S TAXI

Robins week is altijd goed gevuld met trainingen. ,,Langebaanschaatstraining volg ik om fit te blijven. Dit doe ik op maandag in Eindhoven en dinsdag in Breda. Op vrijdag recreatief schaatsen in Tilburg. Shorttracktraining in Eindhoven op zaterdag en op zondagavond training met het shorttrack-team Brabant in 's-Hertogenbosch. En natuurlijk nog wedstrijden. En o ja, donderdag ook nog drumles." Dat betekent dat Robin alleen op woensdag vrij heeft. ,,Ik was wel snel gewend aan het schema. Gelukkig heb ik op woensdag weinig school en geen schaatsen. Even rust." Robin vindt verder dat hij weinig hoeft te laten voor de sport. ,,Ik let een beetje op dat ik niet te veel snoep, maar dat is alles eigenlijk."

Zijn moeder Marina rijdt hem altijd overal naartoe. Zijn meester grapte daarover wel eens: ,,Jouw ouders houden wel heel veel van jou.'" Waarop Marina lachend beaamt: ,,Ja… mama's taxi hè." Maar ze relativeert meteen: ,,Het scheelt dat je oudere broer ook schaatst." Het verschil tussen de schaatsende broers is alleen wel dat Eric bij een verloren wedstrijd zijn schouders ophaalt en denkt: 'kan gebeuren'. Robin: ,,Ik kan er nog dagen boos om zijn. Als ik win, ben ik blij. Als ik tweede word, bijvoorbeeld op één duizendste van een seconde, dan is dat ook heel goed. Maar dan ben ik nóg bozer."

Robin schaatst vaak wedstrijden van twee of drie rondjes. ,,Ik ben meer van de 222 en 333 meter. Op mijn leeftijd schaats je amper de 500 meter, en eigenlijk nooit de 777, 1.000 of 1.500 meter. Ook schaats ik veel 'relay', de teamaflossing. Mijn tegenstanders zijn meestal iets ouder dan ik. En soms schaats ik tegen volwassenen, dat heb ik al vaak gedaan."

FLITSENDE SPORT

De uitrusting bestaat uit een dichte helm, een snijvast schaatspak, handschoenen, kniebeschermers en enkelbeschermende sokken. En natuurlijk scherp geslepen schaatsen waarop hij snelheden van ruim 40 kilometer per uur kan halen. Een flitsende sport dus, en niet zonder risico's. ,,Je loopt altijd gevaar om bijvoorbeeld botten te breken. Maar die kans is niet zo groot. En dat risico vind ik wel leuk."

Gevraagd naar het ruwe karakter van de sport reageert Robin relativerend: ,,Natuurlijk wordt er wat geduwd en getrokken, maar daar wordt streng op gecontroleerd en valt dus wel mee. Je wilt niet riskeren dat je uit de wedstrijd wordt gezet." Als leerling van groep 8 kiest Robin misschien volgend schooljaar voor een LOOT-school, waar je onderwijs met sport kunt combineren. Hij is realistisch over zijn toekomst, maar ook ambitieus. ,,In Nederland zijn er maar vijf mannen die geld verdienen met shorttrack. Kleine kans dat het mij dus ook lukt. Ik wil wel iets achter de hand hebben, misschien iets met techniek, architectuur of het ontwerpen van logo's… Maar het liefst wil ik later van shorttrack mijn baan van maken."

FOTO BOVEN: Robin Schneider (11) uit Gemonde doet aan shorttracking. (Foto: Albert Stolwijk).