Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE BOXTEL VERLEENT VERGUNNING VOOR TIJDELIJKE UNITS

Herenboerderij in Vlaamse schuur

HENK VAN WEERT

Bijna twee jaar geleden gaf wethouder Peter van de Wiel nog aan niet te willen meewerken aan de bouw van opstallen in het Wilhelminapark. Nu verleent het gemeentebestuur van Boxtel vergunningen zodat de voedselcoöperatie Herenboeren er een prefab unit en twee zeecontainers kan plaatsen. Bouwen op het landgoed aan de rijksweg A2 leek aanvankelijk uit den boze, maar de meningen zijn veranderd. Dat bleek dinsdagavond tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van 2016.


Oppositiepartij Balans zei bij monde van fractievoorzitter Wim van der Zanden 'verbaasd' te zijn over de vergunning voor de plaatsing van de tijdelijke units. Ondanks dat het bestemmingsplan bebouwing niet toestaat, mogen die gedurende drie jaren blijven staan. De opstallen zijn nodig voor de inrichting van een informatiecentrum en een kantine en voor opslag van goederen. De gemeente Boxtel geeft ook aan op termijn mee te willen werken aan de bouw van een Vlaamse schuur in het Wilhelminapark.

HAALBAARHEID GROTER

Reden voor de ommezwaai die het gemeentebestuur heeft gemaakt, heeft alles te maken met de houding van de provincie Noord-Brabant, antwoordde wethouder Van de Wiel op vragen van Balans. ,,Ambtelijk én bestuurlijk overleg wijst uit dat de provincie groot voorstander is van dit project en zich sterk wil maken voor de bouw van een definitief onderkomen in de vorm van een Vlaamse schuur. De haalbaarheid is groter dan wij dachten. Voorts hebben de Herenboeren ons ervan overtuigd dat de plaatsing van tijdelijke units nodig is om te zorgen dat meer mensen zich aansluiten."

Eerder gaf Boxtel aan pas mee te willen werken aan bebouwing in het Wilhelminapark als de voedselcoöperatie 150 deelnemers kende; begin november stond de teller echter pas op tachtig deelnemers. Die hebben elk tweeduizend euro ingelegd als startkapitaal. Door de positieve houding bij de provincie vond het gemeentebestuur het verantwoord de vergunning voor de tijdelijke bebouwing af te geven. Voorts gaf de wethouder aan dat hij goede hoop heeft een zogeheten 'green deal' te kunnen sluiten met het ministerie. In zo'n overeenkomst probeert het Rijk samen met andere organisaties knelpunten op te lossen bij duurzame initiatieven.

AAN TAFEL BIJ HERENBOER

In deze kersteditie schuift Brabants Centrum aan tafel bij een Herenboerengezin. Alex en Miranda van den Braak, vanaf het begin betrokken bij de coöperatie, eten met hun kinderen Coen en Noor sinds september van dit jaar enkele dagen per week van 'eigen land'. Lees op pagina 40 hoe hen dat bevalt.

FOTO BOVEN: De voedselcoöperatie Herenboeren Wilhelminapark mag van de gemeente Boxtel een tijdelijke unit en twee zeecontainers plaatsen. Op termijn moet op het landgoed langs de rijksweg A2 een Vlaamse schuur verrijzen. (Foto: Albert Stolwijk).


BOXTEL ON ICE VERBRUIKT GROENE STROOM

'IJsbaan druist in tegen duurzaamheidsambitie'

PvdA/GroenLinks gaf dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering aan geen spelbreker te willen zijn. ,,Maar... een ijsbaan is een enorme energieverslinder", zei fractievoorzitter Anja van den Einden. ,,Dat druist toch helemaal in tegen de duurzaamheidsambitie van de gemeente Boxtel?" Centrumwethouder Eric van den Broek erkende dat het college van B. en W. zich dat realiseert. ,,Maar we kijken breder. En misschien moeten we ook bij andere evenementen zoals de kermis eens naar het duurzaamheidskarakter kijken."

Een ijsbaan en duurzaamheid gaan inderdaad niet automatisch hand in hand, maar is ook niet per definitie tegenstrijdig, gaf Van den Broek aan. ,,Maar als we praten over duurzaamheid gaat het óók over mensen. Dat kinderen kunnen leren schaatsen op de ijsbaan is een goede zaak. En wat te denken van de economische impuls die dit initiatief van een lokale ondernemer met zich meebrengt."

Bij de plaatsing van de ijsbaan Boxtel on Ice achter lunchroom Meneer van Dommelen aan de Prins Hendrikstraat is echter ook wel degelijk gekeken naar energieverbruik, benadrukte de wethouder. ,,Door hekwerken af te schermen krijgt de wind minder vrij spel en dat is gunstig voor het verbruik van elektriciteit. Groene stroom welteverstaan."

Dat ze vragen stelde betekent geenszins dat haar fractie tégen een ijsbaan is, benadrukte Van den Einden. ,,We willen de pret niet bederven en zien dat deze ondernemer schwung brengt in het centrum. En bij de subsidietoekenning zijn doorslaggevende argumenten gebruikt. Dat staat buiten kijf."