'DUIDELIJKHEID GEVEN OVER KUNSTGRAS'

Voetbalclubs en gemeente volgen KNVB-richtlijnen

,,Wij verwachtten duidelijke taal van het RIVM en die hebben we gekregen", schreef directeur Jan Dirk van der Zee van de sectie amateurvoetbal van de KNVB dinsdag in een e-mail aan de clubs. Voetballen op kunstgras dat is ingestrooid met rubber korrels is verantwoord, aldus het RIVM. In de gemeente Boxtel werd de voorbije weken gewoon gevoetbald en dat gebeurt ook na de winterstop, zo hebben de plaatselijke clubs afgesproken in overleg met het gemeentebestuur.

,,We volgen de richtlijnen van de KNVB. De bond is stellig en houdt geen slag om de arm. Er kan veilig gevoetbald worden op de kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat", meldde vicevoorzitter Mark van der Steen van ODC dinsdag nadat het RIVM-rapport was verschenen. Preses Ties Pronk van RKSV Boxtel sloot zich daar een dag later bij aan. Gevraagd naar zijn bevindingen, vertelde DVG-voorzitter Toon van Ruremonde dinsdag dat hij nog niet in staat was geweest het onderzoeksrapport te bestuderen en daarom onthield hij zich vooralsnog van een mening.

Wethouder Herman van Wanrooij (Sport) heeft de clubs tijdens een overleg maandagavond, toen de resultaten van het onderzoek nog niet waren gepubliceerd, geadviseerd een bestuursbesluit te nemen over het al dan niet voetballen op kunstgras. ,,Dat kan nu zonder veiligheidsrisico's", stelde de wethouder gisteren. ,,Maar de discussie rondom gebruik van de rubber korrels zal niet zomaar verstommen. Daarom is het goed als de clubbesturen duidelijkheid bieden."

VERWAARLOOSBAAR

,,Voetballers, ouders, clubs en de KNVB kunnen nu verder. Het sein staat op veilig", schrijft bondsdirecteur Van der Zee aan de clubs. In rubbergranulaat zitten volgens het RIVM heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij: 'Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn 'opgesloten'. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar'.

Als de rubber korrels vervangen zouden moeten worden, had Boxtel - net als heel veel andere gemeenten - de beurs moeten trekken. Op de drie kunstgrasvelden die afgelopen zomer in de sportparken Munsel, Molenwijk en De Roode Bleek zijn aangelegd, zouden de korrels relatief makkelijk weggezogen kunnen worden. Maar dan nog zouden de kosten op circa 60.000 euro per veld komen. De in 2010 in sportpark Wagenaars (Essche Heike) aangelegde trainingsvelden van ODC zouden versneld afgeschreven moeten worden. Deze maatregelen zijn nu niet nodig.


Nieuwjaarsduik in De Langspier

Recreatieplas De Langspier is zondag 1 januari het decor van de jaarlijkse nieuwjaarsduik. De organisatie is in handen van Buurtsport Boxtel.

Het startschot voor de nieuwjaarsduik klinkt om 12.00 uur. Deelnemers dienen zich voorafgaand aan de start te melden in het strandpaviljoen.

Buurtsport Boxtel houdt tal van activiteiten in De Wilgenbroek, te weten een doemiddag met spel- en knutselactiviteiten (29 december, 10.00-14.00) en een sport- en spelmiddag in de gymzaal (5 januari, 13.00-16.00). Vrijdag 6 januari wordt in Het Dommelbad (13.00-15.00) een splash-evenement gehouden. Opgeven: aanmelden@buurtsportboxtel.nl.