INWONERS KUNNEN CERTIFICATEN KOPEN

Coöperatie Liempde versterkt leefbaarheid

Inwoners van Liempde kunnen in de toekomst lid worden van de nog op te richten Coöperatie Liempde. Hiermee wil Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) garanderen dat het dorp leefbaar blijft en belangrijke voorzieningen voor jong en oud behouden blijven. Alle dorpsbewoners van 16 jaar en ouder kunnen gratis lid worden.

Met de voorgenomen oprichting van de Coöperatie Liempde neemt SPPiLL een voorschot op de afronding van een aantal leefbaarheidsprojecten die momenteel in het dorp worden uitgevoerd. Deze projecten vallen met dertien andere initiatieven in de regio onder de regeling Landschappen van Allure. ,,Zodra deze projecten zijn voltooid én afgerekend, willen we voorkomen dat we in een diep gat vallen en de leefbaarheid mogelijk weer in het gedrang komt", legt voorzitter Tossy de Man van SPPiLL uit.

De verwachting is dat de huidige projecten, zoals Liemt in Uitvoering (herinrichting centrum) en de realisering van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, omstreeks 1 januari 2019 afgerond zijn. Dan moet de Coöperatie Liempde in de startblokken staan om door te gaan en nieuwe leefbaarheidsplannen voor te bereiden of uit te werken. ,,Het is ook de bedoeling dat D'n Liempdsen Herd straks eigendom wordt van de coöperatie en dus van alle Liempdenaren", aldus De Man.

De Coöperatie Liempde vergaart kapitaal dankzij de uitgifte van aandelen of certificaten die door inwoners van 16 jaar en ouder gekocht kunnen worden. Met deze middelen wordt een spaarpot gevormd. ,,Daarmee zouden tal van plannen uitgewerkt kunnen worden die de leefbaarheid versterken, zoals woningbouw, energievoorziening of stimulering van sport. Het kapitaal biedt de coöperatie kansen om te gaan ondernemen."

De voorzitter vertelt dat SPPiLL geïnspireerd is door de inwoners van het Brabantse Esbeek, waar al in 2006 een coöperatie is opgericht. In eerste instantie kochten de inwoners van het dorp de plaatselijke kroeg die dreigde te verdwijnen. ,,Inmiddels staan de Coöperatie Esbeek aan de wieg van een project van vijftig starterswoningen, wordt een kerk omgevormd tot school en is een familiehuis gesticht. Heel inspirerend om dit model ook in Liempde toe te passen en de leefbaarheid ook in de toekomst te waarborgen." De Esbeekse plannen staan uitgebreid beschreven op www.esbeek.eu.

Het bestuur van SPPiLL heeft onlangs ingestemd met de vorming van de Coöperatie Liempde. De uitwerking krijgt de komende tijd verder vorm, oprichting is voorzien zodra de regeling Landschappen van Allure is beëindigd.

Op pagina 28: 'Aan saamhorigheid moet je werken'.