Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BURGEMEESTER: 'PAND GAAT OP SLOT'

Zolder 'New Palace' stampvol met hennep

MARC CLEUTJENS

De politie heeft maandagmiddag een grote hennepkwekerij ontruimd die was ondergebracht op de bovenverdieping en zolder van Chinees restaurant New Palace aan de Schijndelseweg. Twee mannen die in de kwekerij aanwezig waren zijn aangehouden. Het betrof een 35-jarige man uit Boxtel en een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Burgemeester Mark Buijs wil het pand op grond van de Opiumwet sluiten.

,,Ik heb hier gisteren nog een loempia speciaal besteld!" Buurtbewoners kunnen amper geloven dat de zolder van restaurant New Palace stampvol hennep stond. Ze hebben zich verzameld op de parkeerplaats van het restaurant waar enkele politievoertuigen staan. ,,Ik denk dat we het buffet voor de nieuwjaarsborrel van de buurtvereniging dit jaar ergens anders moeten bestellen", is het droge commentaar van een andere omstander. Klanten die arriveren om een kerstbestelling te plaatsen, treffen een gesloten deur aan en worden door de politie gesommeerd weg te gaan.

AANHOUDINGEN

De politie stelde een onderzoek in het restaurant in omdat het vermoeden bestond dat er hennep geteeld werd. Op de bovenverdieping en in alle zoldervertrekken bleek zich een professioneel ingerichte kwekerij te bevinden waar hennepstekken werden aangetroffen. Ook stonden er honderden planten; de precieze aantallen zijn nog niet vastgesteld. ,,Echt elk hoekje van het pand stond vol met hennep", meldde een van de aanwezige agenten. Naast de kwekerij bevond zich een grote stekkerij en een ruimte waar de planten werden geknipt. Beide aangehouden mannen bevonden zich in de kwekerij en zijn meegenomen naar het politiebureau en voor verder onderzoek ingesloten.

Maandagmiddag was de ontruiming van de kwekerij nog in volle gang. Op de parkeerplaats lagen tientallen vuilniszakken met hennepplanten en afval. In grote houten containers deponeerden medewerkers van de politie alle technische installaties. Het ging om honderden professionele lampen, lichtarmaturen, stroomkabels en stekkerdozen. Een van de agenten ter plaatse meldde dat alle spullen uit de kwekerij worden vernietigd. Nauwgezet werd geïnventariseerd welke inventaris uit het pand werd gehaald.

ILLEGALE STROOM

Volgens de politie werd de stroom voor de hennepkwekerij illegaal afgetapt. Omstanders vertelden dat problemen met de straatverlichting op de Schijndelseweg, die wekenlang te kampen had met storingen, mogelijk te maken zouden kunnen hebben met deze zaak. De politie wilde hier deze week niet op reageren. Wel werd de elektriciteit in het pand uitgeschakeld om de veiligheid te waarborgen. De politie maakte tijdens het onderzoek gebruik van een generator waarmee onder meer lichtbronnen konden worden aangezet. Het restaurant was tijdens het onderzoek dicht.

OPIUMWET

Burgemeester Buijs is deze week op de hoogte gebracht van de hennepvondst. Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel is deze week juridisch onderzoek gedaan en bekeken hoe en op welke wijze maatregelen genomen kunnen worden. De conclusie is dat Buijs het drugspand op basis van artikel 13b van de Opiumwet, die ook wel wordt aangeduid als de Wet Damocles, voor een periode van drie maanden wil sluiten. Voordat het pand formeel op slot gaat, dient een aantal wettelijke termijnen in acht te worden genomen. De verwachting is dat de sluiting medio januari van kracht wordt.

Het horecapand is in de volksmond nog altijd bekend onder de naam 'Peters Hoek', een verwijzing naar het wegrestaurant dat hier gevestigd was maar verdween toen de aansluiting op de snelweg A2 wegviel. Daarna werd het Chinees-Indisch restaurant Golden House geopend. In juli 2014 heropende het horecabedrijf onder de nieuwe naam New Palace.

De eigenaresse van het pand was deze week niet voor commentaar bereikbaar.

FOTO ONDER: Beeld van de ontruiming van restaurant New Palace aan de Schijndelseweg. Op de bovenverdieping en de zolder van het pand werd een professionele hennepkwekerij aangetroffen. Twee verdachten die in het pand aanwezig waren, zijn aangehouden.