Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GOUDEN PAAR VAN DE ZANDE UIT ESCH:

'Eén blik was voldoende'

CARRY DIRKX

Hun eerste ontmoeting was niet bepaald romantisch, zeggen Sjaan (73) en Karel (75) van de Zande uit Esch lachend. Maar de kriebels waren er meteen. Ruim vier jaar na die ontmoeting trouwden ze, op 27 december 1966. Inmiddels vijftig jaar geleden.

Vanaf zijn achttiende jaar was boerenzoon Karel rietdekker. ,,Maar 's winters moest ik een ander vak uitoefenen, want dan kun je niet rietdekken. In de winter was ik dus huisslachter." Bij een oom en tante van Sjaan moest er in november 1962 een varken geslacht worden. ,,Maar mijn tante Jans was ziek en ik moest gaan helpen", zegt Sjaan. En daar zag ze Karel. ,,Ik kreeg kriebels in mijn buik", zegt ze. Ook Karel was onder de indruk. ,,Jááá! Ik vond haar leuk!", zegt hij. Sjaan: ,,Eén blik was voldoende."

De week erna fietste Karel naar Oirschot, waar Sjaan vandaan komt, in de hoop dat hij haar tegenkwam bij het dansen. Ze was er - en ze dansten samen. Kort daarna was het 'echt aan'. Na vier jaar verkering trouwden ze. Ze kochten een huis in Esch, het dorp waar Karel opgroeide en waar ze nu al vijftig jaar samen wonen. Karel was inmiddels in dienst bij Voorburg in Vught, als rietdekker en tuinman. Sjaan zorgde voor het huishouden en de kinderen die kort na het trouwen kwamen: Wilma in 1967, Kees in 1968 en Joan in 1969. Zij zorgden op hun beurt weer voor zes kleinkinderen, waarvan de oudste 16 en de jongste 8 jaar is.

IN DE WAARDE LATEN

Na vijftig jaar huwelijk hebben ze het nog steeds goed samen. ,,Elkaar ruimte geven en in de waarde laten", dat is daarvoor een voorwaarde, vinden ze. Karel is sinds de VUT fanatiek bezig met houtbewerking en allebei doen ze vrijwilligerswerk. Sjaan bij woonzorgcentrum Het Buitenhuis in Esch en Karel bij de kringloopwinkel in Vught. Maar ze doen óók graag dingen samen. Bijna iedere dag maken ze een wandeling in of rond Esch en met mooi weer gaan ze fietsen. Hun gouden bruiloft vieren ze op 27 december, met een feest voor familie en vrienden.

FOTO ONDER: Sjaan en Karel van de Zande uit Esch vieren op 27 december hun gouden huwelijksjubileum. (Foto: Peter de Koning).