Afbeelding
Foto: Hans Verberk

TOPSPORTEVENEMENT VERDIENT MEER PUBLIEK

Dylan Bouwmans wint Langspiercross

Mooi weer en topsport van de bovenste plank zouden toch garant moeten staan voor veel publiek. Maar de gang naar de jaarlijkse Langspiercross in Boxtel lijkt alleen voorbehouden voor verzorgers en familie van de coureurs. Het schaars opgekomen publiek kreeg wél een aantal spannende koersen voorgeschoteld.

In de jaren negentig won Brabander Eddy Bouwmans als beste jongere de witte trui in de Tour de France. Daarna verdween Bouwmans geruisloos van het wielertoneel. Zoon Dylan liet zondag in Boxtel zien dat ook hij tot de grote wielertalenten van Nederland gerekend moet worden. Met veel machtsvertoon liet hij de concurrentie in Boxtel bij de eliterenners de hielen zien. Trekt hij de lijn van zijn vader door?

Het was een droog en vrij hard parcours zondag in Boxtel en daardoor werd er hard gereden. Gemiddelden van 20,5 kilometer per uur bij de vrouwen en 24,5 kilometer per uur bij de eliterenners gaven aan hoe hard het ging. Rondes van zes minuten waren geen uitzondering. In alle categorieën zag men hetzelfde koersverloop. Een snel begin en een moordend tempo zorgden voor een kopgroep van gemiddeld een zestal renners. Wie als eerste het poortje bij de spoorlijn doorkwam, was niet meer te kloppen. In tegenstelling tot andere jaren waren er geen solowinnaars. De echte en enige scherprechter was de zandbak van het beachvolleybalstrand. Daar had het publiek zich dan ook verzameld en stonden vele amateurfotografen klaar om spectaculaire beelden te schieten.

ZONNETJE

De funklasse van het open Boxtels ATB-kampioenschap kende 25 vertrekkers. De slecht gestarte Jelle de Poorter uit Best zag zijn inhaalrace bekroond met de titel. Hij klopte in de eindsprint Randy Weigerse uit Biezenmortel. De winnaar van vorig jaar, Ton Fassbender uit Sint-Oedenrode, werd achter de kopgroep zevende. Sjef Schellekens was de beste Boxtelaar met een tiende plaats. Bij de 50-plus categorie won medeorganisator Sjak Mandigers voor de vijfde maal in successie.

Bij de start van de amateurs brak het zonnetje door en kon het publiek de hele koers volgen. De speaker kon precies melden hoe het in de vertes gesteld was met de kopgroepen. Favoriet Eddy van IJzendoorn maakte bij de amateurs zijn favorietenrol meer dan waar. In zijn wereldkampioenstrui was hij makkelijk te onderscheiden.

FINISHFOTO

Bij de veteranen won Patrick Somsen uit Alten op identieke wijze als Van IJzendoorn bij de amateurs. De meest boeiende strijd was te zien bij de vrouwen. Supertalent Ceylin del Carmen Alvarad kon als enige fietsend door de zandbak en bouwde zo een mooie voorsprong op. In de slotfase werd ze alsnog verschalkt door de sterke Lizzy Witlox. Bij de nieuwelingen-vrouwen won favoriete Fleur van Peet uit Den Haag; bij de nieuwelingen-mannen klopte Luc Verburg uit Schiedam streekgenoot Salvador Alvorado met miniem verschil. In deze categorie etaleerden enkele renners hun techniek door boven op de brug los te komen van de ondergrond. Dit was trouwens de enige wedstrijd waarbij de jury een finishfoto nodig had.

Het was een gouden greep van de organisatie om de junioren vlak na de elite te laten vertrekken. Zo zag het publiek twee wedstrijden in één en kwamen de renners vaak voorbij. Het was een doorlopende voorstelling van prachtige topsport waarbij Lars Loohuis uit Harbrinkhoek bij de junioren de sterkste bleek en Dylan Bouwmans zijn klasse met een zege bij de eliterenners bekroonde.

De Langspiercross had hiermee ook dit jaar een getalenteerd renner op een podiumplaats. Ronduit teleurstellend was de geringe publieke belangstelling.

BOVENSTE FOTO: Dylan Bouwmans aan de leiding in de Langspiercross. Hij schreef de wedstrijd bij de eliterenners op zijn naam. (Foto: Hans Verberk).

Spectaculair moment tijdens de wedstrijd van de nieuwelingen. De nieuwe houten brug bood mooie sportmomenten. (Foto: Hans Verberk).