De BHC-leerlingen Marco Gubbels en Luuk Mulders helpen Jan Zandbergen bij het planten van hoogstamfruitbomen. (Foto: SPPiLL).
De BHC-leerlingen Marco Gubbels en Luuk Mulders helpen Jan Zandbergen bij het planten van hoogstamfruitbomen. (Foto: SPPiLL). Foto: SPPiLL

LEERLINGEN BHC BOXTEL HELPEN EEN HANDJE

Meer hoogstamfruitbomen in Liempde

Leerlingen van het Baanderherencollege in Boxtel hebben samen met Jan Zandbergen van Zandbergen Fruitbomen Advies in Liempde een aantal hoogstamfruitbomen geplant. Dat deden ze in een boomgaard aan de Vrilkhovenseweg, waar twee kersen-, drie peren- en drie appelbomen in de bodem werden gezet.

Het project is opgezet door SPPiLL in samenwerking met Natuurwerkgroep Liempde. Het is in het leven geroepen om de overgang van het dorp naar het buitengebied te versterken en de hoogstamfruitbomen, die nagenoeg in het landschap verdwenen zijn, weer terug te brengen in het landschap. Het erf aan de Vrilkhovenseweg vormt een van de voorlopig zes locaties.

Niet alleen werden fruitbomen geplant, ook is door de leerlingen een beukenhaag van zo'n zestig meter lengte geplant en is een vogelbosje aangeplant. Als fruitbomenspecialist ondersteunt Zandbergen de scholieren tijdens praktijklessen. ,,Met dit soort projecten komen de leerlingen echt bij de opdrachtgever en daar leren ze veel van", zegt de fruitbomenkweker.

De hoogstamfruitbomen zorgen voor een verfraaiing van het landschap, versterken de biodiversiteit en brengen daarnaast de cultuurhistorie terug. De fruitbomen zijn dan ook bijna allemaal oude rassen.

De leerlingen Marco Gubbels en Luuk Mulders waren enthousiast over de klus. ,,Het is leuk om te doen", zei Marco. ,,We werken buiten en leren van de werkzaamheden in het groen." Beiden willen later ook verder in dit vak. Luuk: ,,We werken het liefst met onze handen. Je ziet wat je doet en de resultaten zijn meteen zichtbaar."

Andere locaties die onderdeel zijn van het project liggen aan de Boxtelseweg, Gemondesestraat, Kerkheiseweg, Roderweg en Vrilkhovenseweg.


Toneelclub Liempde brengt klucht op planken

Onder regie van Wim Bressers voert de Toneelclub Liempde donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 januari in zaal Het Hof de doldwaze klucht 'Schoonouders' van Ineke de Grijs op.

Door een tijdelijk tekort aan toneelspelers was de club dit jaar niet in staat om een voorstelling te realiseren. Voor het eerst sinds tientallen jaren was er dus geen voorstelling te zien in Liempde en dat is door velen als een gemis ervaren. Decennialang stonden de uitvoeringen van het KPJ Toneel garant voor volle zalen. Na de aanmeldingen van enkele nieuwe spelers, die samen gaan acteren met oude bekenden, is een enthousiaste groep alweer geruime tijd bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe voorstelling.

In de klucht 'Schoonouders' krijgt een pasgetrouwd stel eerst de ouders van háár te logeren en dan nog de ouders van hém. Dat is toch om gek van te worden; en ze blijven nog lang ook. En ze eten en drinken alles op. Later komt er ook nog een prettig gestoorde oma op bezoek. Met een parachute...

Kaarten kosten acht euro per persoon en zijn te koop in Het Hof aan de Nieuwstraat in Liempde, café Het Wapen van Liempde en supermarkt Coop. Daarnaast is het mogelijk een arrangement inclusief diner te boeken. Online bestellen kan via de website www.toneelclubliempde.nl. Daar zijn ook video's van de vorige toneelvoorstellingen van de club te bekijken.

Gemonde

Kaarten bij Irene

Voetbalvereniging Irene organiseert vrijdag 23 december vanaf 20.00 uur een kaartavond in de kantine aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. Er kan gerikt en gejokerd worden. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro.