Afbeelding
Foto: Piet van Oers

• REPETITIEZAAL OFFICIEEL GEOPEND • PASSAGE RICHE KRIJGT OPKNAPBEURT IN VOORJAAR

'Muziekhuis moet een brede buurtfunctie krijgen'

HENK VAN WEERT

,,Ik had me wel in gala mogen steken", grapte wethouder Marusjka Lestrade vrijdagmiddag. ,,Wat prachtig is het hier geworden. Ik ben er trots op dit Muziekhuis te mogen openen. Ik verbaas me er telkens wéér over van hetgeen vrijwilligers in Boxtel voor elkaar krijgen. En daar werken we als gemeente graag aan mee."

Circa 150 genodigden, mensen die meehielpen met de bouw en bedrijven die materialen beschikbaar stelden of anderszins de realisering mede mogelijk maakten, waren getuige hoe wethouder Lestrade Muziekhuis Boxtel opende.

Samen met Iris van Alphen en Silke Torringa, beiden 10 jaar oud en de twee jongste leden van Boxtel's Harmonie, drukte de wethouder een virtuele knop in op een tablet. Daarmee kwam het logo van de nieuwe accommodatie in beeld op een groot scherm en werd bovendien een fotoreportage in gang gezet.

DIVERSE MUZIEKGROEPEN

Op die foto's kwam treffend in beeld hoe het al jaren leegstaande en vervallen snookercentrum aan Passage Riche tussen januari en september werd omgetoverd tot een moderne repetitie- en ontmoetingsruimte. Het initiatief werd genomen door Boxtel's Harmonie, die vrijwilligers leverde voor het bouwproject.

Het muziekkorps is dan ook primair huurder van de accommodatie die is ondergebracht in een aparte stichting. ,,Maar we nodigen ook anderen uit om gebruik van deze ruimten te maken. Muziekhuis Boxtel moet het liefst een brede buurtfunctie krijgen", betoogde Jack van Geel, voorzitter van het stichtingsbestuur.

Dat nu al diverse andere muziekgroepen dan Boxtel's Harmonie er hun intrek hebben genomen, zorgt voor een goede start. Ouderenkoor Ons Genoegen, seniorenorkest Buchestelle en de Stripe Big Band houden er inmiddels hun repetities. Vrouwenorkest Breiwerk trakteerde zondag in Muziekhuis een groep kwetsbare ouderen op een muzikale middag namens de stichting Met je hart.

PASSAGE OPKNAPPEN

Van Geel vertelde dat komend halfjaar stappen worden gezet om Passage Riche een fraaiere uitstraling te geven. Voor het 'achterafsteegje' worden plannen ontwikkeld, onder meer met omwonenden, bedrijven in de buurt én met studenten van SintLucas. Dat idee klonk wethouder Lestrade als muziek in de oren en ze zei benieuwd te zijn hoe dit vorm krijgt. ,,Want ik veronderstel dat jullie daarvoor wel voor steun bij de gemeente aankloppen..."

Muziekhuis werd mede mogelijk werd dankzij een forse financiële bijdrage van de harmonie zelf, maar ook door royale subsidies van het Oranje Fonds, gemeente Boxtel, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rabobank Hart van De Meierij. Daarnaast steunden vele anderen het bouwproject met donaties.

Een voorbeeld werd ter plekke duidelijk: namens het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris bood koning Guus Eltink een cheque van 750 euro aan. ,,Jaarlijks steunen we een lokaal goed doel. Unaniem kozen we deze keer voor het nieuwe onderkomen van Boxtel's Harmonie. De muzikanten staan elke twee jaar klaar om onze nieuwe koning te feliciteren. Op deze manier doen wij graag iets terug."

CONCERTGEBOUW

Ook de drie andere muziekkorpsen in de gemeente Boxtel kwamen met een cadeau op de proppen. Mede namens de fanfares Concordia Liempde en Sint-Arnoldus Lennisheuvel, bood voorzitter Vincent Lokin namens de Gildenbondsharmonie een foto op canvas aan. Het was het vooraanzicht van het Concertgebouw (de latere Nieuwe Bioscoop) dat in 1923 op initiatief van bestuursleden van Boxtel's Harmonie werd opgetrokken achter het toenmalige hotel Riche (nu Modecentrum Theelen). De foto uit het archief van Brabants Centrum, door Piet van Oers gemaakt vlak vóór de sloop in 1987, heeft een ereplaats gekregen in Muziekhuis Boxtel. ,,We zijn blij dat onze collega's van Boxtel's Harmonie zo'n mooi onderkomen hebben gevonden. En we waarderen het aanbod dat ook wij hier terecht kunnen als we een keer omhoog zitten qua repetitieruimte", aldus Lokin.

37,8 TON SLOOPAFVAL

Daags na de officiële opening namen de muzikanten van Boxtel's Harmonie met hun partners op feestelijke wijze de nieuwe accommodatie in gebruik. Dat gebeurde onder meer met de presentatie van een andere, moderne huisstijl die ook is doorgevoerd in de geheel vernieuwde website. De leerlingen van de muziekvereniging boden bovendien een kleurrijk, zelf geschilderde collage aan als wandversiering. Op ludieke wijze werd ook het bouwproject afgesloten. Door te raden hoeveel sloopafval in al die maanden werd afgevoerd. Het ging in totaal om 91 aanhangers en in totaal 37.806 kilo...

FOTO LINKS: Samen met de twee jongste leden van Boxtel's Harmonie, de tienjarige leerling-fluitisten Silke Torringa (links) en Iris van Alphen, opende wethouder Marusjka Lestrade via een tablet Muziekhuis Boxtel. (Foto's: Piet van Oers).

FOTO RECHTS: De drie andere muziekkorpsen boden een canvas foto aan van het vroegere Concertgebouw dat op de plek van Passage Riche stond. Van links naar rechts Jan Spijkers (bestuurslid fanfare Sint-Arnoldus), Hans Vermeulen (voorzitter fanfare Concordia), Corry van der Heijden en Vincent Lokin (respectievelijk secretaris en voorzitter Gildenbondsharmonie) en Paul van Alphen (voorzitter Boxtel's Harmonie).

De drie andere muziekkorpsen boden een een canvas foto aan van het vroegere Concertgebouw dat op de plek van Passage Riche stond. Van links naar rechts Jan Spijkers (bestuurslid fanfare Sint-Arnoldus), Hans Vermeulen (voorzitter fanfare Concordia), Corry van der Heijden en Vincent Lokin (respectievelijk secretaris en voorzitter Gildenbondsharmonie) en Paul van Alphen (voorzitter Boxtel's Harmonie).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding